Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză Iran. Pompeo: Teheranul continuă dezvoltarea sistemelor nucleare. Inacceptabil
06 sep 2019 / 19:58
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a calificat vineri drept "inacceptabilă" noua reducere a angajamentelor luate de Iran pentru reglementarea activităţilor sale nucleare.
Mike Pompeo și Donald Trump

"Tocmai au anunţat că vor continua să facă mai multă cercetare şi să-şi dezvolte sistemele lor de arme nucleare. Este inacceptabil", a declarat el pentru un post de radio local cu prilejul unei deplasări în statul Kansas. 

Iranul a început în mai să se retragă progresiv din obligaţiile asumate în cadrul acordului internaţional din 2015 care a avut drept obiectiv declarat să-l împiedice să dezvolte bomba atomică, în replică la retragerea americană din acest text decisă de Donald Trump, care îl consideră un acord lax şi insuficient. 

Teheranul a anunţat miercuri o nouă etapă, renunţând la orice limită în cercetarea şi dezvoltarea în domeniul nuclear. Autorităţile iraniene urmează să prezinte sâmbătă în detaliu aceste noi măsuri. 

Mike Pompeo s-a declarat totuşi "încrezător" că poate fi găsită o soluţie diplomatică. 

"De luni de zile, preşedintele Trump spune că este gata să se întâlnească cu liderii iranieni fără condiţii prealabile", a reamintit el, în timp ce Franţa a angajat un efort de mediere pentru a face posibil un tete-a-tete între miliardarul republican şi omologul său iranian Hassan Rouhani la sfârşitul lui septembrie, cu prilejul Adunării generale a ONU. 

"Dar suntem foarte clari în privinţa rezultatului pe care îl căutăm în caz de discuţii", a adăugat Pompeo, denunţând încă o dată "campaniile de teroare" duse de Iran în întreaga lume, precum şi programul său de rachete balistice, considerat de asemenea "inacceptabil"

Ştiri Recomandate

Programul noului avion de generația a șasea pentru US Navy, redus drastic de Washington
Un Boeing 737-400 s-a prăbușit în Afganistan, într-o zonă controlată de talibani
Operațiunea Barkhane: Franța se teme că trupele US Army vor părăsi Africa
US Army a început testele pentru noul vehicul Bradley
Trei rachete Katiușa au lovit în plin Ambasada SUA din Bagdad
Trump amintește de rachetele Javelin și ajutorul militar oferit Ucrainei, fără nicio condiționare
Ungaria va primi gaze prin conducta TurkStream
China este al doilea mare producător de arme din lume