Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu
României îi vor fi transferate definitiv avioanele F-16 Fighting Falcon pe care Olanda le-a dislocat aici, ca parte a Centrului de Pregătire de la Baza 86 Aeriană Borcea, unde piloți români și ucraineni fac trecerea pe F-16.
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
Săptămâna aceasta DefenseRomania anunța că partenerii noștri olandezi se află în negocieri cu România pentru a transfera aceste avioane definitiv țării noastre. Lucru care se va întâmpla în aceast an.
Obiectivul partenerilor olandezi este de a dezvolta capacitatea aviației militare a României și, în același timp, de a sprijini Ucraina în pregătirea piloților de luptă ucraineni pe F-16.
Iar acest subiect este dezbătut și confirmat într-un reportaj al jurnalistului Adelin Petrișor, care subliniază că singura condiție pe care olandezii o vor pune este ca România să continue pregătirea piloților ucraineni la Borcea.
Cu patru escadrile de F-16, România începe să devină un jucător important în regiune. Dar va exista și o provocare mare în gestionarea a aproape 70 de avioane F-16

Sursă foto: MApN
Gl.(r.) Victor Strîmbeanu, fost pilot de vânătoare și fost director la Cartierul General al NATO și comandant al Bazei 86 Aeriană Borcea, în cadrul reportajului realizat de Adelin Petrișor, subliniază că aproape 70 de avioane F-16 „reprezintă o capabilitate semnificativă” iar România începe să devină relevantă și un jucător în securitatea regiunii.
Provocarea însă va fi gestionarea mentenanței.
„Un număr de 60-70 de avioane F-16, adică patru escadrile, reprezintă o capabilitate semnificativă. Începem să devenim relevanți și jucători în plan de securitate regional. Trebuie însă atenție și o evaluare foarte bună economică. Pentru că există un punct dincolo de care întreținerea unor sisteme de arme poate deveni ineficientă”, arată gl.(r.) Victor Strîmbeanu.
În prezent, România are două escadrile complete de F-16, însă până la sfârşitul anului vor fi 3, pentru că vor veni şi celelalte aparate cumpărate din Norvegia. Cu cele olandeze, Forţele Aeriene Române vor avea aproximativ 70 de avioane F-16. Numărul îl vom ști exact după ce vom afla cât vor fi transferate, pentru că există posibilitatea ca Olanda să transfere puțin mai multe decât cele 18 aflate acum în România.
În prezent prima escadrilă a României e formată din 17 avioane achiziționate în urmă cu mai mulți ani din Portugalia, în timp ce următoarele două din 32 de F-uri cumpărate recent de la Norvegieni.
Olanda ne va transfera definitiv avioanele după ce a finalizat trecerea pe F-35 Lightning II, proces pe care îl vor efectua și Froțele Aeriene Române în următorul deceniu.
Amintim că România a semnat anul trecut acordul privind achiziția de F-35, fiind vorba de 32 de avioane. Costul celor 32 de avioane este de 6.5 miliarde de dolari, acesta fiind fără îndoială cel mai mare contract din istoria Armatei României.
CITEȘTE ȘI: Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News