Cu cine vor vota moldovenii la prezidențiale, într-o Republică cumpărată electoral de Moscova. Ultimele sondaje sunt încurajatoare
După ce au descoperit că 10% din votanți au fost deja cumpărați de Rusia, DNA-ul moldovenesc face percheziții la sediile blocului ”Victoria”, creat la Moscova.
"Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă", a declarat preşedinta Maia Sandu în deschiderea mitingului "Moldova Europeană" de la Chişinău.
Dacă până acum se discuta, în termeni generali, despre războiul hibrid purtat de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova, acum avem un exemplu clar al ingerinței Moscovei în politica internă a Chișinăului.
Calculele Kremlinului au fost simple: cu câteva zeci de milioane de dolari cumpărăm suficient electorat pentru a ”trânti” referendumul (pentru că asta e marea miză de la votul din octombrie, întrucât Maia Sandu pare că nu poate pierde cursa prezidențială).
Amintim că autoritățile moldovenești investighează o schemă desfășurată de o organizație criminală condusă de Ilan Șor, suținut masiv de Federația Rusă, pentru coruperea alegătorilor din Moldova.
Situația este atât de serioasă încât Parlamentul European va vota, joi, o rezoluție privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, arată portalul PE.
Pe 3 octombrie, șeful IGP moldovenesc, Viorel Cernăuțeanu, anunțat că au fost identificate 130 000 de persoane (număr care echivalează cu aproximativ 50% din numărul total de alegători prezenți la ultimele alegeri prezidențiale) care au primit bani prin intermediul ”PromsveazyBank”, o bancă de stat din Rusia.
Sumele au fost transferate pentru a-i convinge pe moldoveni să voteze un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc în data de 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la 15 milioane de dolari.
În schema extinsă erau implicate și ”15-20 de fețe bisericești” care mergeau lunar în Transnistria să ridice banii transferați în conturile speciale.
Sumele transferate lunar variau între 500 și 800 de euro. În unele cazuri, preoții ar fi păstrat întreaga sumă pentru uz personal, iar în altele, fondurile ar fi fost distribuite mai departe, fie integral, fie parțial, a mai precizat șeful IGP.
Media moldovenească, amintește că, recent, mai mulți preoți din R. Moldova au plecat în pelerinaje în Federația Rusă pentru presupuse „instrucțiuni” și bani, în schimbul promovării mesajelor anti-Uniunea Europeană și anti-guvernare.
Pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova, țara va mai organiza, în aceeași zi, un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană.
Sondajele arată clar cu cine vor vota moldovenii la prezidențiale
Sursa: Proiect implementat de către Institutul Aspen România, biroul de la Chișinău, împreună cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea Watchdog Moldova
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, peste 36% din respondenții unui sondaj ar vota pentru Maia Sandu.
Candidata PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) este urmată de Alexandr Stoianoglo, cu 10% din voturi, în timp ce 7,5% ar vota pentru Renato Usatîi, iar 4,1% – pentru Irina Vlah.
Cercetarea a mai arătat că 21,9% din respondenți au spus că merg la vot, dar nu au luat o hotărâre cu privire la vot.
De asemenea, dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri parlamentare, în noul Legislativ ar accede trei forțe politice: Partidul Acțiune și Solidaritate - PAS (29,9%), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - PSRM (7,2%) și blocul „Victoria”, creat la Moscova (6,9%), notează Newsmaker.md.
29,7% au spus că vor merge la vot în caz de alegeri parlamentare, însă nu știu pe cine ar vota.
Sondajul a fost realizat în perioada 13-22 septembrie, iar volumul eșantionului este de 1 021 de persoane. Datele au fost colectate în cadrul unui proiect implementat de către Institutul Aspen România, biroul de la Chișinău, împreună cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea Watchdog Moldova.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News