Cu ochii pe Rusia: O dronă a SUA RQ-4B Global Hawk și un avion britanic RC-135, misiuni în Marea Neagră la sud-vest de Sevastopol
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 29.04.2022, mai multe mijloace de cercetare aeriană din state membre NATO au îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Astfel, în regiune s-au aflat o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B, precum și un avion britanic de cercetare radioelectronică RC-135W.
Aeronava Boeing RC-135W Airseeker R.1, cu numărul de bord ZZ664 și indicativul radio RRR7229, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Avionul a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.660 de metri, cu o viteză de circa 670 de kilometri pe oră.
Avionul britanic a efectuat mai multe treceri deasupra unui raion maritim situat la sud-vest de Novorossiysk și la vest de Sochi. Probabil, acesta a vizat trupele ruse din Ținutul Krasnodar.
Drona Nortrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aparatul de zbor fără pilot a evoluat la o altitudine de aproximativ 15.550 de metri.
Misiune în Marea Neagră la sud-vest de Sevastopol
Drona americană a efectuat mai multe treceri deasupra unui raion maritim situat la sud-vest de Sevastopol. Traiectul de zbor al acesteia indică faptul că drona a vizat partea de nord-vest a Mării Negre.
Trebuie precizat faptul că, după începerea conflictului din Ucraina, timp de aproape două luni, avioanele pilotate ale statelor membre NATO nu au ieșit deasupra Mării Negre. Acestea și-au îndeplinit misiunile specifice din spațiile aeriene ale României și Poloniei. Prima ieșire a unui avion de cercetare britanic de tip RC-135W s-a produs deasupra apelor neutre ale Mării Negre pe 22 aprilie, iar misiunea din 29 aprilie a fost a doua de acest gen.
Partea rusă acuză statele membre NATO că furnizează Ucrainei datele de cercetare culese despre trupele și tehnică militară rusească. Potrivit unor surse neoficiale, la nivelul NATO nu se comunică părții ucrainene astfel de date, însă diverse state din cadrul Alianței, îndeosebi SUA și Marea Britanie, fac acest lucru.
După cum au informat o serie de surse rusești, se pare că chiar în cazul crucișătorului Moscova, datele de indicare a țintei pentru complexul de apărare de coastă Neptun din Ucraina au fost furnizate de un avion american de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon, care se afla în misiune în spațiul aerian al României.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News