DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 16 decembrie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Președintele Constantinescu a citat din cartea de memorii a regretatei Madeleine Albright, fost secretar de stat american la vremea respectivă.
„Decizia de a se opune Moscovei valida strategia noastră de extindere a NATO, demonstra rolul important pe care statele central europene îl puteam juca în consolidarea securității internaționale și a calmat o criză ceea ce ar fi putut cauza ceea ce nici Războiul Rece nu reușise: Lupte directe între trupele NATO și cele ruse” - Madeleine Albright.
Și, subliniază Emil Constantinescu, agresiunea fără precedent asupra Ucrainei e trebuie să dea de gândit.
Cred că în acest moment, după tot ce s-a întâmplat cu Ucraina, poate și cei care nu înțeleg prea mult din istorie și din ceea ce se întâmplă, au înțeles în cele din urmă că Parteneriatul Strategic era mai important chiar decât NATO.
Fostul șef al statului român a vorbit despre ceea ce „a însemnat decizia pe care am luat-o și a dus-o la îndeplinire generalul Degeratu, aceea de a comunica președintelui Elțîn, șefului Statului Major al Armatei ruse și ministrului de Externe rus, că am hotărât în calitate de președinte și comandant al Armatei, să anulez autorizația de survol a trupelor ruse care transportau armament, tancuri și muniție în Kosovo”.
„O parte a trupelor rusești aflate în Serbia ocupase acel aeroport și amenința înțelegerea care fusese făcută între SUA și Rusia, cu coridor de transport prin România”, arată Constantinescu.
Emil Constantinescu, la vremea respectivă președintele României, alături de Bill Clinton, la vremea respectivă președintele Statelor Unite ale Americii. Foto din timpul vizitei din 1997 a liderului american la București
Președintele Constantinescu a povestit o decizie mai puțin cunoscută, pe care nu a făcut-o publică mulți ani: Modul în care a anulat survolul deasupra României a avioanelor rusești care transportau armament în Kosovo.
„Generalul Degeratu, care în acel moment era șeful Statului Major al Armatei, a avut acest merit de a negocia, de a transmite și de fi alături de atașatul militar al SUA în acele momente dificile.
În autorizarea de survol se prevăzuse că dacă vor fi în același timp două avioane (n.r. - rusești) în spațiul aerian românesc, iar primul va intra înainte ca celălalt să iasă, autorizația poate fi anulată. În momentul în care generatul Degeratul mi-a spus că a intrat un al doilea avion (n.r. - rusesc) în spațiul României iar primul nu a părăsit spațiul, am ordonat să se trimită către președintele Elțîn înștiințarea de anulare a survolului. Am ordonat apoi ca avionul care mai era în țară să fie însoțit de două avioane de vânătoare românești de la Bacău până la Craiova, iar mai apoi de aici până la ieșirea din țară.
Am luat decizia aceasta (n.r. - de a anula survolul rus deasupra României) pe care nu am făcut-o publică nici atunci, nici după. Dar am luat-o pentru că eram sigur că ea va ajunge la președintele Elțîn iar acesta nu va risca un conflict armat direct cu SUA. Așa s-a și întâmplat. Dar în acel moment conducerea Rusiei a înțeles ceea ce românii nu înțeleseseră, cum nu înțeleg unii nici azi: parteneriatul cu SUA era mai important în acel moment decât NATO”, a precizat Emil Constantinescu.
Madeleine Albright a numit decizia luată de România în 1997, în cartea sa de memorii, „un act de curaj”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 16 decembrie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Un nou scandal zguduie gigantul francez Naval Group, care a pierdut anul trecut așa-numitul contract al secolului în Australia, privind achiziția de submarine din clasa Barracuda.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat luni că guvernul sârb va lua joi decizia de a trimite o cerere către Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) pentru a asigura prezenţa trupelor sârbe în nordul Kosovo-Metohija, relatează Tanjug.
În pofida războiului neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina, toate datele economice și militare indică clar faptul că marea provocare pentru Occident în următorii ani va fi China.
De-a lungul anilor, cu precădere înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a acuzat de mai multe ori faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e o amenințare împotriva securității sale, precizând chiar că din România poate fi lovită Moscova.
După ce în iulie, un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran, a anunțat că țara sa are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, un cunoscut think tank american confirmă că Iranul este foarte aproape de a construi o armă nucleară.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 9 decembrie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Două amendamente - înaintate de Camera Reprezentanților din SUA - care puneau mai multe condiții pentru o eventuală vânzare către Turcia a unor avioane F-16 au fost complet eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act), a informat agenția de știri Anadolu.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a reînnoit avertismentul țării sale la adresa Greciei cu privire la consecințele continuării înarmării insulelor pe care le controlează în largul coastelor turcești din Marea Egee, în timp ce ministrul grec al apărării Nikolaos Panagiotopoulos a respins invitația omologului său turc, Hulusi Akar, de a vizita Ankara.
Viena Roșie. În anii 1920 capitala Austriei era locul în care lideri comuniști internaționali își găseau refugiul, de unde și numele de Viena Roșie.
Miniştrii apărării din Australia şi SUA sunt hotărâţi să "contracareze activităţile militare destabilizatoare ale Republicii Populare Chineze", se arată într-o declaraţie făcută publică după o reuniune a celor doi luni la Pentagon, transmite marţi agenţia Reuters.
Germania probabil nu va atinge în acest an obiectivul de alocare de 2% din PIB pentru domeniul apărării şi rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil anul viitor, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german, potrivit Reuters.
Statele Unite se vor concentra asupra livrărilor de arme iraniene către Rusia și asupra susținerii protestatarilor din această țară, mai degrabă decât asupra discuțiilor pentru a relansa acordul nuclear internațional, a declarat principalul emisar al administrației Biden pentru Iran.
Cele două mari superputeri, SUA și China, au început deja pe mai multe paliere războiul pentru supremație. Nu puțin sunt însă experții în relații internaționale și experții militari care indică faptul că o confruntare militară între SUA și China e inevitabilă, mai devreme sau mai târziu.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 02 decembrie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI), specializat în probleme de securitate și apărare, a publicat, pe 30 noiembrie, un raport privind unele rezultate preliminare și lecții din războiul ruso-ucrainean.
Ana Cătăuță, vicepreședintă a Grupului PRO-America din Parlamentul României, membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a vorbit despre relația dintre SUA și UE, dar și despre războiul ilegal provocat de Rusia și relația vestului cu China.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania inclusiv despre problema de securitate cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului neprovocat generat de Rusia în Ucraina.
Diplomatul Kathleen Ann Kavalec, nominalizată de președintele Joe Biden pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii, a fost audiată de Senatul american.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat despre războiul neprovocat generat Rusia în Ucraina, dar și despre rolul României la Marea Neagră.
Forumul Aspen, ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, se va desfăşura în perioada 29-30 noiembrie la Bucureşti.
Implicarea Chinei în sprijinul militar pentru Rusia era doar o chestiune de timp, așteptată și intuită de majoritatea analiștilor preocupați de evoluția și implicațiile războiului din Ucraina. În doar o săptămână, Federația Rusă a realizat un „podul aerian” solid spre China, cu aeronave de transport de capacitate mare An-124 care cel mai adesea au efectuat zborurile fără a putea fi monitorizate.
Obiectivul real al Federației Ruse în războiul din Ucraina e fără îndoială Marea Neagră, situație în care rolul României în regiune devine unul crucial pentru NATO.
Winter is coming. În multe zone din Ucraina iarna deja și-a făcut simțită prezența, context în care toți ochii sunt pe modul în care se va desfășura în următoarele luni războiul rus de agresiune din Ucraina.
SUA și China sunt superputerile care în acest moment au început deja bătălia pentru supremație la nivel mondial pe anumite paliere, precum cel economic ori tehnologic. Nu puțini sunt însă experții care spun însă că o confruntare militară între cele două blocuri e inevitabilă.
În perioada 1 septembrie – 24 noiembrie 2022 Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți a realizat un sondaj sociologic, 3 interviuri de tip focus grup și o analiză a presei de limba română din Ucraina în cadrul proiectului „Comunitatea românească din Ucraina: necesități, așteptări și provocări în perioada războiului (barometru social)”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Războiul neprovocat generat de Rusia în Ucraina e o „greșeală fatală pentru ambițiile Rusiei de mare putere”, subliniază profesorul Valentin Naumescu, care arată că în pofida faptului că Moscova a dorit să se impună în arena internațională ca o superputere, s-a trezit azi doar o „anexă economică” a Chinei.
Deși Partidul Muncitorilor din Kurdistan [PKK] și Partidul Uniunii Democratice Siriene [PYD], considerat că ramură a primului, au negat orice responsabilitate cu privire la atentatului comis la Istanbul la 13 noiembrie, autoritățile turce nu au nicio îndoială că aceste două organizații se află în spatele atentatului. Deși circumstanțele acestui act terorist rămân neclare, fratele lui Ahlam Al Bashir, suspecta arestată după atacul cu bombă de la Istanbul, ar fi un cadru al Armatei Naționale Siriene, sprijinită de Ankara. În plus, ea însăși ar fi afiliată Brigăzii Sultan Murad, o grupare jihadistă pro-turcă.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministerul Transporturilor a publicat pe pe site-ul său, pe 22 noiembrie 2022, proiectul unei ordonanțe de urgență care vizează înființarea unei noi companii feroviare de stat – Carpatica Feroviar SA. Înființarea acestei noi companii vine pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă, mai ales din cauza unui ajutor de stat pe care va trebui să îl ramburseze, și în al doilea rând pentru că transportul pe calea ferată a devenit vital, în contextul războiului din Ucraina.
Ambasadorul israelian la Berlin, Ron Prosor, susţine că Israelul oferă Ucrainei mai mult sprijin decât se ştie în mod public.
În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.
În vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. În acest context multă lume se întreabă care mai e starea Delfinului, singurul submarin românesc.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei au avut o serie de întrevederi care s-au axat pe cooperarea în domeniul securității.
Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.
Sâmbătă tragică în India, unde forțele armate indiene au pierdut două avioane, un Su-30 și un Mirage 2000.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.
Ambasada Ucrainei în România a transmis că, în ultima perioadă, pe fondul adoptării Legii Ucrainei „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, în mass-media și discursul public din România, „au apărut informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”.
Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Premierul polonez a anunțat că țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei 74 de tancuri, dintre care 14 Leopard.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei s-au deplasat astăzi la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.