Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
La finalul lunii ianuarie au apărut tot mai multe informații potrivit cărora președintele Donald Trump ar urma să reia un plan pe care l-a avut și în primul său mandat, anume retragerea a mii de soldați americani din Europa.
Mai exact ar fi vorba de 20.000 de soldați americani dislocați în diferite puncte ale bătrânului continent. Presa de peste ocean spune că Trump va urma totodată să ceară o subvenție de la aliați pentru a plăti prezența militară americană rămasă pe continent. Ceea ce se încadrează în viziunea sa tranzacționistă.
În prezent, SUA au aproximativ 65.000 de militari staționați permanent în Europa și alte mii prezenți pe bază de rotație. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, prezența generală americană s-a situat în jurul cifrei de 100.000 de militari.
Sursă foto: DefenseRomania
Nu este clar ce unități vor fi vizate pentru reduceri, dar, foarte probabil, până la primele semne de pace negociate cu Rusia nu vor fi modificări în prezența brigăzilor de pe flancul estic al NATO, un element cheie de descurajare a Rusiei.
Însă ce se va întâmpla mai apoi? Căci semnalele nu sunt tocmai încurajatoare.
Publicația Pentagonului Stars and Stripes face o analiză a ceea ce ar putea însemna această retragere și indică faptul că cel mai probabil se va începe cu retragerea sau reducerea semnificativă a trupelor americane prezente prin rotație în Europa de Est. O informație care nu e menită deloc să liniștească România, mai ales că țara noastră deține o prezență semnificativă americană prin rotație pe Flancul Estic.
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența care a atins apogeul după invadarea Ucrainei.
Aceștia au în dotare la MK transportoare Stryker, mașini de luptă Bradley, tancuri Abrams say elicoptere Black Hawk Apache.
Cum ar trebui să reacționeze România în cazul în care SUA decid retragerea de la Kogălniceanu? Și de ce „un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Un asemenea scenariu nedorit ar reprezenta un test uriaș pentru diplomația românească, în toate formele ei, inclusiv militară. Un test la capătul căruia în baza Parteneriatului Strategic cu SUA, principalul pilon de securitate al României, decizia administrației americane să fie întoarsă.
Inclusiv prin identificarea unor noi forme de finanțare a prezenței americane, chiar și într-un număr mai redus.
Pentru că azi, în momentul parcurgerilor acestor rânduri, că ne place sau nu, prezența americană echivalează cu garanția de securitate infailibilă. Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat din nou Europei că depinde în totalitate de puterea dominantă a SUA în materie de securitate.
Trupe americane la Mihail Kogălniceanu (MK)
Pași către o idependență securitară mult râvnită se fac, dar unul în față și doi în spate. Lipsa de unitate îngreunează procesul, existând neînțelegeri chiar și între „greii cu tracțiune europeană” Franța și Germania pe probleme fundamentale ce țin de securitate europeană. În privința industriei europene de apărare, lucrurile sunt și mai complicate.
Poate Europa să gestioneze singură dosarul Ucraina, fără SUA? Cu siguranță nu!
Săptămâna aceasta în cadrul emisiunii Agenda Globală realizată de Radu Dobrițoiu la Radio România Actualități am reiterat o poziție împărtășită de-a lungul timpului de mai mulți observatori ai arhitecturii geopolitice internaționale, recent și de prietenul și analistul Ștefan Popescu: Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni.
E o realitate ce azi cu greu poate fi negată.
Concomitent cu procesul de modernizare al Armatei, România trebuie să își seteze obiectiv diplomatic dacă nu creșterea prezenței americane, măcar menținerea ei în formele actuale. Inclusiv prin forme de finanțare.
Pentru că securitate este, până la urmă, o investiție.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News