DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 09 septembrie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
scris de
DefenseRomania Team
EXCLUSIV
Sursă foto: MApN
Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” este difuzată în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00, pe platforma DefenseRomania.
Invitatul lui Tudor Curtifan din această săptămână din cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” este Viorel Manole, directorul PATROMIL.
Reprezentanul industrie de apărare va discuta despre Fondul European de Apărare (European Defence Funds) și perspectivele industriei din România de a se conecta la acest mecanism în vederea dezvoltării de tehnică militară.
Vor fi abordate și alte subiecte precum înzestrarea sau legea offset.
Fondul european de apărare este principala inițiativă a Comisiei care are drept obiectiv să sprijine, cu ajutorul bugetului UE, activități colaborative de cercetare și dezvoltare în materie de capacități de apărare.
În următorul financiar multianual al Uniunii (2021-2027), acest fond va sprijini financiar consorții de întreprinderi din diferite state membre care desfășoară activități de cooperare în domeniul cercetării și dezvoltării de produse și tehnologii din domeniul apărării. Fondul include, de asemenea, mecanisme de stimulare a deschiderii lanțurilor de aprovizionare.
Fondul European de Apărare (EDF), care permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, are alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.
Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” ediția de vineri, Sezonul 1, Episodul 10, din 9 septembrie 2022, poate fi urmărită începând cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, cât și pe www.DefenseRomania.ro.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
La peste două luni după ce generalul Thierry Burkhard (șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Franței) a fost audiat (5 octombrie) în Comisia pentru Apărare și Forțe Armate a Adunării Naționale (Parlament), a fost dată publicității expunerea făcută de acesta în sesiunea cu ușile închise, a informat publicația franceză Zone Militaire, pe 17 decembrie.
Fostul președinte Emil Constantinescu a făcut dezvăluiri despre momente cruciale din istoria României: Parteneriatul Strategic cu SUA, drumul pro-european al țării noastre și acceptarea survolului de către forțele aliate pentru a pune capăt crimelor comise în Iugoslavia.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.12.2022, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a efectuat o vizită de lucru la Statul major al „operației militare speciale”, unde a audiat o serie de rapoarte ale comandanților militari privind planurile de acțiune pe termen scurt și mediu.
Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.
Guvernul sârb va cere comandantului forţelor NATO de menţinere a păcii să permită Belgradului să trimită până la 1.000 de poliţişti şi personal militar în Kosovo, a anunţat joi seară preşedintele Aleksandar Vucic, citat vineri de Reuters. Nu trebuie să excludem că Aleksandar Vucic ar putea face un joc dublu în privinţa cererii trimise către comandantului forţelor NATO, deoarece cu siguranţă ştie că misiunea KFOR nu o să accepte. Ulterior, nu este exclus că oficialii de la Belgrad să susţină că ei au încercat pe cale paşnică să trimite trupe în Kosovo, dar au fost refuzaţi de NATO şi vor acționa după bunul plac.
Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, alături de Excelența Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokio, vor fi prezenți în cadrul unui interviu care va fi difuzat de trustul DC Media Group.
Un nou scandal zguduie gigantul francez Naval Group, care a pierdut anul trecut așa-numitul contract al secolului în Australia, privind achiziția de submarine din clasa Barracuda.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat luni că guvernul sârb va lua joi decizia de a trimite o cerere către Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) pentru a asigura prezenţa trupelor sârbe în nordul Kosovo-Metohija, relatează Tanjug.
În pofida războiului neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina, toate datele economice și militare indică clar faptul că marea provocare pentru Occident în următorii ani va fi China.
De-a lungul anilor, cu precădere înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a acuzat de mai multe ori faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e o amenințare împotriva securității sale, precizând chiar că din România poate fi lovită Moscova.
După ce în iulie, un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran, a anunțat că țara sa are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, un cunoscut think tank american confirmă că Iranul este foarte aproape de a construi o armă nucleară.
Două amendamente - înaintate de Camera Reprezentanților din SUA - care puneau mai multe condiții pentru o eventuală vânzare către Turcia a unor avioane F-16 au fost complet eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act), a informat agenția de știri Anadolu.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a reînnoit avertismentul țării sale la adresa Greciei cu privire la consecințele continuării înarmării insulelor pe care le controlează în largul coastelor turcești din Marea Egee, în timp ce ministrul grec al apărării Nikolaos Panagiotopoulos a respins invitația omologului său turc, Hulusi Akar, de a vizita Ankara.
Miniştrii apărării din Australia şi SUA sunt hotărâţi să "contracareze activităţile militare destabilizatoare ale Republicii Populare Chineze", se arată într-o declaraţie făcută publică după o reuniune a celor doi luni la Pentagon, transmite marţi agenţia Reuters.
Germania probabil nu va atinge în acest an obiectivul de alocare de 2% din PIB pentru domeniul apărării şi rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil anul viitor, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german, potrivit Reuters.
Statele Unite se vor concentra asupra livrărilor de arme iraniene către Rusia și asupra susținerii protestatarilor din această țară, mai degrabă decât asupra discuțiilor pentru a relansa acordul nuclear internațional, a declarat principalul emisar al administrației Biden pentru Iran.
Cele două mari superputeri, SUA și China, au început deja pe mai multe paliere războiul pentru supremație. Nu puțin sunt însă experții în relații internaționale și experții militari care indică faptul că o confruntare militară între SUA și China e inevitabilă, mai devreme sau mai târziu.
Think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI), specializat în probleme de securitate și apărare, a publicat, pe 30 noiembrie, un raport privind unele rezultate preliminare și lecții din războiul ruso-ucrainean.
Ana Cătăuță, vicepreședintă a Grupului PRO-America din Parlamentul României, membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a vorbit despre relația dintre SUA și UE, dar și despre războiul ilegal provocat de Rusia și relația vestului cu China.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania inclusiv despre problema de securitate cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului neprovocat generat de Rusia în Ucraina.
Diplomatul Kathleen Ann Kavalec, nominalizată de președintele Joe Biden pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii, a fost audiată de Senatul american.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat despre războiul neprovocat generat Rusia în Ucraina, dar și despre rolul României la Marea Neagră.
Implicarea Chinei în sprijinul militar pentru Rusia era doar o chestiune de timp, așteptată și intuită de majoritatea analiștilor preocupați de evoluția și implicațiile războiului din Ucraina. În doar o săptămână, Federația Rusă a realizat un „podul aerian” solid spre China, cu aeronave de transport de capacitate mare An-124 care cel mai adesea au efectuat zborurile fără a putea fi monitorizate.
Obiectivul real al Federației Ruse în războiul din Ucraina e fără îndoială Marea Neagră, situație în care rolul României în regiune devine unul crucial pentru NATO.
Winter is coming. În multe zone din Ucraina iarna deja și-a făcut simțită prezența, context în care toți ochii sunt pe modul în care se va desfășura în următoarele luni războiul rus de agresiune din Ucraina.
Ucraina este gata să garanteze că rachetele cu rază lungă de acțiune nu vor ataca teritoriul Rusiei - Forțele Armate au suficiente ținte în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.
Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina.
Statele Unite și Filipine au anunțat joi o extindere a parteneriatului dintre cele două state, concretizat prin creșterea prezenței militare a SUA în arhipelagul din Asia de Sud-Est.
Încă din primele luni ale invaziei ruse din Ucraina au circulat informații privind așa-numitele ”detașamente de blocare”, formate în special din cecenii lui Kadîrov, care aveau ca scop împiedicarea militarilor ruși să fugă de pe front.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde livrării de rachete cu rază lungă de acţiune Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon, informează Reuters şi AFP.
Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski vorbește deschis despre lovirea României și a Poloniei în cazul în care avioane de luptă donate Ucrainei vor folosi arodromurile din aceste state pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse.
Submarinul britanic HMS Vanguard, care este supus unor lucrări de mentenanţa de mai bine de șapte ani, face subiectul un scandal de proporţii la nivelul Ministerului britanic al Apărării, deoarece câteva șuruburi au fost fixate cu .... superglue. Șuruburile nu ar fi unele banale, ci sunt cele care fixează izolația de pe țevile cu lichidul care răcește reactorul nuclear, scrie ziarul The Sun.
Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea de la trupele rusești în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării (DoD) în fața congresmenilor din cadrul Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor. Acesta evaluare îi va supăra cu siguranță pe oficialii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei este unul dintre obiectivele lor principale.
Compania franceză Thales a primit un contract pentru fabricarea a două radare GM200 pentru Ucraina. Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, au participat la ceremonia de semnare. Miniștrii s-au întâlnit la sediul companiei Thales din Limours, situat la sud de Paris. Vizită a inclus un tur al activităților de proiectare, producție și mentenanţa a sistemelor radar pe care compania Thales le dezvolta.
În cadrul unui interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat, pe 01.02.2023, că Ucraina ar trebui să fie primită în NATO “de îndată ce acest război se va încheia”.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul danez "OLFI" la 1 februarie 2023, Danemarca intenționează să achiziționeze 20 de tancuri Leopard 1A5 scoase din uz, care sunt deţinut de compania germană FFG. Aceste tancuri Leopard 1A5 ar putea fi reparate și repuse în funcțiune și apoi trimise în Ucraina.
Ucraina solicită de la lună la lună sisteme arme tot mai avansate pentru a putea respinge agresiune militară rusă. Acum este vorba de avioane de luptă, cel mai recent element de pe lista de dorințe a Ucrainei sunt avioanele F-16. Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă. Cu toate acestea, într-o singură săptămână au apărut destul de multe declaraţii contradictorii cu privire la disponibilitatea statelor occidentale de a furniza Ucrainei avioane de luptă.
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a cerut un nou pachet de asistență militară din partea țărilor NATO, deoarece oficialii de la Kiev se așteaptă la o ofensivă a armatei ruse în estul sau sudul Ucrainei.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 02.02.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, pe timpul forumului tehnico-militar Armata-2023, Ministerul rus al Apărării va încheia un nou contract pentru construirea unei serii de șase fregate pentru zona oceanică Proiect 22350 și Proiect 22350M. Cel mai probabil, contractul va fi încredințat Șantierului naval din Amur.
Premierul Israelului Benjamin Netanyahu este gata să ia în considerare posibilitatea de a oferi ajutor militar Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.
Ucraina urmează să primească un pachet de asistență militară major de aproximativ 2 miliarde de dolari din partea SUA, iar presa din Statele Unite ale Americii anticipează că pachetul va include rachete de ultimă generație GLSDB, dar și celebrele ATACMS cu rază de 300 kilometri.
Ambasadorul SUA la Seul a cerut public miercuri Coreei de Sud să aibă încredere în angajamentul Washingtonului de "descurajare extinsă" împotriva ameninţărilor nord-coreene, relatează Yonhap și Agerpres.
Mai mulți militari germani au fost răniți după ciocnirea a două vehicule de luptă Puma. Puma, construit de KMW și Rheinmetall, este destinat să înlocuiască vechile vehicule de luptă ale infanteriei Marder ale Germaniei.
Ucraina trebuie să se pregătească de o „fază foarte activă” a războiului, în februarie și martie fiind așteptate acțiuni importante pe front din partea Rusiei, potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR).
Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţi ai forţelor proruse din estul Ucrainei afirmau contrariul, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Poliția federală au efectuat o percheziție miercuri la casa de vacanță a președintelui Joe Biden din Rehoboth, Delaware, ca parte a anchetei lor în curs de desfășurare cu privire la manipularea documentelor clasificate, scrie Politico.
Coreea de Sud și Turcia au semnat un acord pentru ca motoarele dezvoltate de către compania sud-coreeană SNT Heavy Industries să fie folosite pe tancurile Altay. Găsirea acestui motor a fost posibilă după ani de zile de căutări. În tot acest timp, Turcia a purtat negocieri cu mai multe companii care ar fi putut să-i vândă motoare pentru a le integra pe Altay - dezvoltarea tancului a fost suspendată după ce un acord cu industria germană de armament a fost anulat.
Germania intenționează să achiziționeze nu mai puțin de 8 unități de apărare antiaeriană IRIS-T pentru armata sa, după ce a promis Kievului că îi va livra 4 astfel de sisteme.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții pe proprietatea lui Arsen Avakov, fost ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei. Ancheta se referă la achiziționarea de elicoptere franceze Airbus.
Producător american de armament General Atomics se oferă să vândă guvernului ucrainean două drone Reaper MQ-9 pentru un dolar, pentru a ajuta Ucraina să se apere în faţa următoarei ofensivei militare a Rusiei. În cadrul înțelegerii, Kievul ar trebui să aloce aproximativ 10 milioane de dolari pentru pregătirea și expedierea aeronavelor în Ucraina și aproximativ 8 milioane de dolari în fiecare an pentru întreținerea și susținerea dronelor.