Pentru China, mizele geopolitice în escaladarea crizei legate de soarta Ucrainei sunt mai mari decât par la o primă vedere, mergând dincolo de prietenia ruso-chineză afișată mai mult de ochii Occidentului și chiar de interesul Beijingului pentru atragerea SUA într-un conflict major pe o altă direcție de cea a Pacificului.
În mod aparent neașteptat, în ciuda mizei mari pentru China în criza din Ucraina, guvernul chinez a fost extrem de atent să reacționeze discret. În timp ce tensiunile domină titlurile din mass-media occidentală, Ucraina primește o atenție redusă în presa oficială chineză.
Între 15 decembrie (când Putin și Xi Jinping au avut o întâlnire online) și 24 ianuarie anul acesta, Cotidianul Poporului, portavocea oficială al Partidului Comunist Chinez, a publicat un singur articol despre criză, respectiv despre discuțiile neconcludente de la mijlocul lunii ianuarie dintre Rusia și SUA. Editorialele sau comentariile care exprimă sprijinul Chinei pentru Rusia se remarcă și prin absența lor.
Și mai interesant este că în rezumatul summit-ului dintre Putin si Xi Jinping publicat de Kremlin se precizează că Xi a susținut cererea lui Putin de garanții de securitate occidentale menite să împiedice extinderea ulterioară a NATO spre est, dar versiunea chineză, publicată de agenția oficială de presă Xinhua, nu conținea o astfel de referință. În loc să susțină în mod explicit poziția lui Putin, declarația lui Xi a fost vagă și generală, despre „oferirea unui sprijin reciproc ferm în problemele care implică interesele fundamentale ale celuilalt”.
În mod similar au stat lucrurile și atunci când ministrul chinez de externe Wang Yi a avut convorbiri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pe 27 ianuarie. Deși mass-media occidentală a prezentat declarația lui Wang despre Ucraina ca o expresie a sprijinului pentru Putin, de fapt, Wang declarat doar că „preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei ar trebui subliniate și rezolvate”.
Reticența chineză față de Ucraina sugerează că Xi Jinping își apără cu grijă interesele. Cu siguranță, diplomația agresivă a lui Putin servește intereselor chineze, cel puțin deocamdată. Dacă decide să invadeze Ucraina și să deturneze atenția strategică a SUA de la China, cu atât mai bine.
Dar, presupunând că Xi Jinping nu cunoaște intențiile reale ale Kremlinului față de Ucraina (este evident că Putin nu le-a împărtășit cu omologul său chinez), este prudent să nu-și arate nici propriile intenții. Orice expresie a sprijinului fățiș al Chinei pentru cererile lui Putin ar putea lăsa China cu puțin spațiu de manevră. Împingerea lui Putin pe calea războiului ar putea fi interpretată în unele cercuri de la Moscova ca un scop ascuns de a folosi Rusia ca pion strategic în războiul rece chino-american. De asemenea, în cazul în care Putin ar alege să își reanalizeze solicitările, pentru a evita un potențial dezastru, China ar fi pusă într-o situație proastă pentru că a susținut ambițiile de neatins ale Kremlinului.
Beijingul valorizează relația cu UE
Dincolo de incertitudinea strategică, China știe că sprijinirea explicită a Rusiei va antagoniza aproape sigur Uniunea Europeană, care este acum al doilea partener comercial al Chinei. În calculul strategic al factorilor de decizie chinezi este vital împiedice SUA să atragă UE în coaliția sa anti-China.
Independența și securitatea Ucrainei sunt cruciale pentru UE, iar eforturile chineze de a-l ajuta pe Putin ar declanșa o reacție europeană. UE ar putea face China să plătească cel puțin prin restricționarea transferului de tehnologie și exprimând mai mult sprijin diplomatic pentru Taiwan. În special, statele est-europene ale UE, care au mai puține legături comerciale cu China, dar sunt cele mai amenințate de poziția agresivă a Rusiei, vor fi mult mai determinate să joace cartea Taiwanului împotriva Chinei.
Liderii chinezi sunt realiști și știu că nu pot face nimic pentru a influența rezultatul crizei din Ucraina, chiar dacă aleg să intervină public. Influența sa va crește dramatic doar dacă Putin aruncă zarurile și invadează Ucraina, pentru că atunci va avea nevoie de sprijinul economic chinez pentru a diminua impactul sancțiunilor occidentale. Deocamdată, deși este o superputere, China se poziționează doar ca privitor, urmărind de pe margine cum se desfășoară criza din Ucraina, atât cu îngrijorare, cât și cu speranță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News