Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
23 oct, 15:11
Ultimul barometru al securității realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, a fost discutat de profesorul Dan Dungaciu.
Un avion F/A-18E Super Hornet, decolând de pe portavionul american USS Dwight D. Eisenhower. Sursă foto: Department of Defense

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul emisiunii de la DC News TV, a analizat o întrebare interesantă a barometrului securității, întrebare care s-a referit la un ipotetic război între Statele Unite și China.

Dan Dungaciu a precizat că din punctul său de vedere șansele unui asemenea scenariu sunt în momentul de față infime, însă faptul să românii au răspuns într-un număr mare la această chestiune în sondaj indică un interes crescut pentru un subiect atât de sensibil, precum cel reprezentat de relația de tensiune dintre SUA și China.

 

Cum se poziționează românii în cazul unui ipotetic război între SUA și China 

 

G Ad:

În ultimii ani, Statele Unite sunt într-o competiție vizibilă cu China. Credeți că este posibil să se ajungă la un război în viitorul apropiat între SUA și China? - a fost una din întrebările barometrului de securitate.

La această întrebare 48.1% dintre români au răspuns cu „da”, în timp ce 49.5% au răspuns cu „nu”. Doar 2.4% nu au dorit sau nu au știu să răspundă.

„E foarte interesant că rata de non-răspuns e mică ceea ce arată că publicul românesc e interesat sau a început să audă de aceste provocări”, a comentat Dungaciu.

Următoarea întrebare analizată de LARICS este una extrem de interesantă. „Ce ar trebui România să facă dacă s-ar ajunge la un conflict între SUA și China?

La această întrebare 12.4% dintre români au spus că Armata noastră ar trebui să sprijine necondiționat SUA, 3.7% sunt de părere că ar trebui ca România să sprijine China, în timp ce 42.6% spun că România ar trebui să facă exact ce vor face toți aliații din NATO, în timp ce 40.5% dintre români sunt de părere că nu ar trebui să ne implicăm sub nicio formă într-un asemenea conflict. 0.8% au ales să nu răspundă ori au spus că nu știu.

 

Dan Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții

 

Cifrele arată că „percepția publică nu dorește un război între SUA și China și nici nu dorește să fie pusă să aleagă”, spune Dan Dungaciu.

„În ceea ce privește atitudinea României față de China cred că mesajul este confuz. România, din păcate, precum în multe alte situații, a fost isterică și excesivă în ambele direcții. La un moment dat China te ducea în Rai, era un premier care ne vorbea de cel puțin 9 proiecte de investiții masive chineze, care au fost trecute sub birou”, a amintit Dungaciu.

El a comentat investițiile chineze din Grecia, Serbia sau Muntenegru, considerând că rezultatele acestora au fost totuși „discutabile de multe ori”

„Dar problema nu e a rezultatelor. Problema e că nu poți tu ca stat echilibrat și serios să spui 'China ne duce în Rai' apoi 'China ne duce în iad'. Practic noi am trecut de la o atitudine de exulție colectivă și totală la una în care suntem singurul stat din Uniunea Europeană care interzice investițiile chinezești prin decizie guvernamentală. E o lipsă de maturitate strategică vinovată. Nu poți să de joci așa cu state mari”, a conchis Dan Dungaciu.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Rusia spune că nu are nicio intenție de a invada Ucraina. Zaharova: SUA desfășoară o operațiune specială pentru agravarea situație
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro