Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
Uzina de armament Uraltransmash, una din fabricile industriei ruse de armament din Urali. Aici se produc și se repară obuziere autopropulsate 2S35 Koalitsiya SV, 2S19 Msta-S, 2S3 Akatsiya, 2S4 Tyulpan, 2S5 Giatsint, and 2S35 Koalitsiya SV.
Când a fost clar că Războiul din Ucraina va fi unul de durată, Kremlinul a decis să crească substanțial nivelurile de producție din sectorul industriei de apărare.
Acest lucru se vede în numărul ridicat de echipamente pe care fabricile militare din Rusia îl livrează, în special în ceea ce privește blindatele, sistemele de artilerie, dronele sau rachetele.
Totuși, se pare că industria militară și-a atins limitele, în ceea ce privește ritmul de producție, în special din cauza lipsei de personal, dar și a sancțiunilor occidentale care împiedică retehnologizarea/modernizarea fabricilor pentru a crește producția.
Potrivit șefei BNR-ului rusesc, o apropiată a președintelui Putin, țara se află într-o poziție unică, în care rata șomajului este la un minim istoric (2,4%), și totuși lipsa de angajați a țării este în creștere.
Angajații unei fabrici a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
„Nu am avut niciodată șomajul atât de scăzut. Și există doar câteva țări în care a scăzut vreodată atât de semnificativ”, a declarat Nabiullina parlamentarilor ruși, potrivit The Moscow Times.
Deși oficialul rus prezintă într-o notă pozitivă nivelul scăzut al șomajului, Nabiullinova uită să spună că acest lucru are o legătură directă cu:
sutele de mii de ruși, trimiși pe frontul din Ucraina;
sutele de mii de militari care au murit sau au fost răniți pe front, în acești ultimi trei ani;
creșterea producției industriei de apărare. Totuși, o parte din locurile de muncă nou-creeate va dispărea după ăncheierea războiului, chiar dacă fabricile rusești vor continua să producă într-un ritm susținut pentru a reface stocurile Armatei.
Potrivit sondajelor Băncii Centrale Ruse, 73% dintre întreprinderi se confruntă în continuare cu o lipsă acută de angajați. Potrivit statisticilor, rata de utilizare a capacităților de producție ale fabricilor rusești a depășit 80%, ceea ce reprezintă un alt record istoric.
În pragul stagnării
„Când economia atinge limitele capacității sale de producție, dar cererea continuă să fie stimulată, are loc stagflația”, a continuat Nabiullinova, potrivit căreia este nevoie ca banca centrală rusă să majoreze dobânda cheie.
„În alte țări care s-au confruntat cu stagflație, acesta este rezultatul că politica monetară a fost nerezonabil de relaxată atunci când ar trebui să fie strictă”, a adăugat ea.
Potrivit Serviciului Federal de Statistică de Stat, economia Rusiei continuă să crească, dar ritmul creșterii încetinește.
Creditul devine din ce în ce mai scump, iar industriile pierd accesul la piața occidentală. În ciuda tranziției complete a economiei la modelul de război, uzinele complexului militar-industrial își ating limitele de capacitate. În primul trimestru al acestui an, PIB-ul Rusiei a crescut cu 5,4%, în al doilea cu 4,1% și în al treilea cu 3,1%, relatează The Moscow Times.
Anul viitor, în acest ritm, conform previziunilor băncii centrale, economia rusă ar putea ajunge în pragul stagnării. Fondul Monetar Internațional, pe de altă parte, prezice că creșterea economiei ruse va încetini de trei ori și că Rusia va rămâne în urma altor țări dezvoltate.
Dimpotrivă, Kremlinul lucrează cu versiunea conform căreia creșterea economiei ruse se va accelera din nou în următorii ani. Dar elitele ruse de afaceri nu cred în această prognoză. Potrivit acestora, economia trece printr-o depresiune cauzată de plecarea companiilor occidentale, ceea ce a dus la degradarea bazei de producție, înlocuirea lentă a importurilor și recrutarea a sute de mii de cetățeni la războiul din Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News