Chinei nu îi va plăcea și va fi „iritată” de implicarea militarilor nord-coreeni în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Jurnaliștii americani de la o serie de publicații au analizat previziunile mai multor analiști şi experţi militari.
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Însă planurile sunt mult mai mari. Baza va fi transformată radical, urmând să treacă printr-un proces de modernizare în urma căruia baza se va transforma într-un adevărat oraș care va găzdui aproximativ 10.000 de militari români și aliați.
Aproximativ 2.5 miliarde de euro a alocat Guvernul României pentru acest proiect. Astfel, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța va deveni cel mai important amplasament militar al NATO în Europa.
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: U.S. Air Force
Anunțul privind modernizarea bazei nu a fost scăpat nici de propaganda rusă.
Andrei Klimov, parlamentar rus și vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a amenințat direct România cu lovirea bazei de la Kogălniceanu, precizând că șansele ca Rusia să lovească într-un conflict militar această bază sunt tot mai mari cu cât ea se extinde mai mult. Oficialul rus a denunțat ceea ce el numește „clubul de sinucigași din NATO” care „antrenează România într-o aventură ce se va termina foarte rău”.
Nu e prima amenințare la adresa României. De-a lungul timpului Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, precum și fostul președinte Dmitri Medvedev, dar și actualul președinte rus Vladimir Putin s-au lansat în amenințări cu precădere după 2015 când baza americană de la Deveselu a devenit operațională. Aici SUA au operaționalizat un sistem antibalistic de tip Aegis Ashore. Scutul de la Deveselu e pur defensiv și are ca scop inițial protejarea Europei de Iran, dar Rusia acuză că e îndreptat ca armă ofensivă împotriva ei.
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres
Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV a vorbit despre importanța extinderii bazei de la Mihail Kogălniceanu, aflată în regiunea Dobrogea.
Acesta e de părere că România trebuie să transforme Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil pe modelul Crimeea. Iar în acest sens obiectivul poate fi atins atât prin capabilități naționale cât și prin tehnică militară aliată. Importanța Dobrogei nu e doar strategică, cât și economică în contextul în care regiunea se află la Marea Neagră.
„Baza este esențială pentru România într-un spațiu vulnerabil ținând seama de proximitatea Federației Ruse. Este nevoie ca Dobrogea să devină la fel precum Crimeea un portavion nescufundabil, trebuie să avem capabilități naționale dar și ale NATO pentru operațiile de interzicere și de limitare a accesului, operații necesare din punct de vedere al apărării atât a apelor maritime teritoriale, dar și a zonelor terestre și aeriene.
În definitiv în felul acesta Dobrogea devine un punct extrem de important pentru că o prezență militară multinațională în zonă înseamnă în definitiv nu doar o securitate mai bună, dar și un control mai bun din punct de vedere economic, deoarece importanța Dobrogei este și un economică”, a conchis generalul Virgil Bălăceanu.
Prezent în emisiune, Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania a subliniat și el faptul că Dobrogea și baza de la Mihail Kogăniceanu joacă un rol crucial în arhitectura de securitate a României și a regiunii, amintind că baza unde sunt dislocate trupe americane se află la doar 100 de kilometri de Insula Șerpilor, ocupată în prima fază a invadării Ucrainei de către Armata rusă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Chinei nu îi va plăcea și va fi „iritată” de implicarea militarilor nord-coreeni în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Jurnaliștii americani de la o serie de publicații au analizat previziunile mai multor analiști şi experţi militari.
Pentagonul și agențiile americane de informații au noi ordine de acțiune - să adopte și să implementeze mai rapid inteligența artificială ca o chestiune de securitate națională. Președintele american Joe Biden a semnat joi o directivă, parte a unui nou memorandum privind securitatea națională. Scopul este de a se asigura că Statele Unite rămân un lider în tehnologia inteligenței artificiale, încercând în același timp să împiedice țara să devină victima instrumentelor de inteligență artificială utilizate de adversari precum China.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că România "nu va fi atrasă în niciun război", iar pacea, stabilitatea şi securitatea ţării sunt garantate prin Parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO. Ciolacu, care a participat la ceremonia desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, cu prilejul Zilei Armatei Române, a subliniat că, în contextul actual, trebuie accelerat ritmul de modernizare a Armatei, prin dotarea cu sisteme de armament de ultimă generaţie.
Occidentul nu este suficient de conștient de amenințările pe care le reprezintă un imperialism rus în ascensiune, însă timpul pentru a acționa prompt se scurge rapid, potrivit analiștilor din Europa Centrală și de Est care avertizează de decenii asupra pericolelor reprezentate de acţiunile ostile ale Rusiei. Țările care au o mai veche experienţa cu modul în care acţionează Rusia pe plan extern ar putea forma ,,un sistem critic de avertizare'' pentru restul Europei cu privire la agresiunea rusă, dacă statele aflate mai departe de granițele ruseşti ar fi dispuse să asculte. Dar chiar și acum, când timpul le-a dat dreptate, nu toată lumea este pregătită să acționeze, potrivit analiștilor din Europa Centrală și de Est care au depus mărturie miercuri (23 octombrie) în fața Comisiei Helsinki din cadrul Congresului SUA.
Cele mai importante alegeri din punct de vedere al implicațiilor globale sunt alegerile prezidențiale din noiembrie din Statele Unite, cea mai veche democrație continuă din lume. Alegerile prezidențiale din SUA devin din ce în ce mai intense pe fondul polarizării politice. Faptul că scrutinul prezidențial și congresional din SUA se vor desfășura sau nu ca „alegeri libere și corecte” va avea un impact major asupra viitorului ordinii internaționale.
Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, a fost marcată de o dezbatere despre utilizarea inteligenței artificiale de către sectorul public și mediul de afaceri. Google România a realizat un nou document care subliniază potențialul economic al acestei tehnologii, demonstrând că inteligența artificială generativă ar putea oferi avantaje majore economiei României, atât sectorului public, cât și celui privat.
România este un jucător "strategic" în regiune, a declarat, joi, preşedintele fondator al Aspen Institute România, Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale, care a subliniat însă că ţara noastră ar trebui să aibă un rol "mai ferm".
Duma de Stat a Rusiei a aprobat astăzi, 24 octombrie, un acord de parteneriat strategic cu Coreea de Nord. Acest lucru a fost raportat de agențiile de presă internaționale. Decizia a fost luată pe fundalul rapoartelor despre transferul trupelor nord-coreene în Rusia și pregătirea lor pentru desfășurarea în războiul împotriva Ucrainei.
Belgia, Slovenia și Spania se numără printre cele șapte țări NATO reticente în a acorda Ucrainei invitația de a adera la NATO, a raportat Politico pe 23 octombrie, citând patru oficiali și diplomați anonimi din SUA și NATO. În timp ce Germania și SUA sunt deja cunoscute ca având rezerve cu privire la această mișcare, publicația a raportat că Belgia, Slovenia și Spania „se ascund în spatele” acestor două țări și încetinesc cererea în curs a președintelui Volodimir Zelenski.
Regatul Unit și Germania au semnat la Londra, la 23 octombrie, un acord „istoric” în domeniul apărării, subliniind necesitatea ca Europa să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate în fața unei posibile escaladări a războiului din Ucraina. „Împărtășim aceleași amenințări: războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și agresiunea rusă în creștere. Împărtășim aceleași valori: democrația, libertatea și statul de drept”, a declarat ministrul britanic al apărării, John Healey. Potrivit acestuia, aliații europeni trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru securitatea europeană, „iar aceasta este forța motrice din spatele strategiei noastre de apărare a NATO First”.
Declarația summitului BRICS din Rusia oferă viziunea statelor din așa-numitul Sud Global - coagulate în jurul Rusiei, Chinei și Indiei - privind o nouă ordine mondială.
Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, va avea loc în perioada 24 – 25 octombrie 2024, la București.
NATO merge înainte cu pregătirea pentru un eventual război de mare intensitate. De data aceasta, un număr record de comenzi majore ale Alianței, dislocate în toată Europa, desfășoară primul exercițiu adaptat realităților câmpului de luptă de secol 21 și inaugurează, după mai bine de doi ani de pregătire, un nou set de scenarii.
Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de informații militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat marți într-un interviu că soldații nord-coreeni sunt așteptați să sosească miercuri în regiunea Kursk din Rusia, ca întăriri pentru forţele ruse care vor să respingă incursiunea Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în această regiune. „Ne așteptăm ca primele unități să ajungă mâine pe frontul Kursk”, a declarat Budanov.
Comandantul general al U.S. Army Pacific (USARPAC) a lansat un avertisment puternic cu privire la necesitatea de a contracara puterea militară chineză în această regiune. Adresându-se unei audiențe restrânse la expoziția din cadrul evenimentului 2024 Association of the US Army (AUSA) de la Washington, DC, din 14 octombrie, generalul Charles A Flynn și-a început discursul menționând: „Avem în prezent un război regional limitat în Europa, avem în prezent un război regional limitat în Orientul Mijlociu și ultimul lucru pe care ni-l putem permite este un alt război regional limitat în Asia.
Turcia a blocat în liniște exportul de produse militare de origine americană către Rusia, în urma unui avertisment venit din partea Washingtonului, a relatat Financial Times (FT) la 22 octombrie. În ultimele săptămâni, Ankara și-a actualizat sistemele vamale pentru a opri exportul a peste 40 de categorii de produse fabricate în SUA, considerate esențiale pentru maşinarea de război a Rusiei, potrivit surselor FT.
Statele Unite salută acțiunile oricărei țări care sprijină Ucraina în fata agresiunii militare a Rusiei. Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă desfășurată marți, 22 octombrie, comentând declarația oficialilor sud-coreeni cu privire la posibilitatea furnizării de arme Ucrainei, pe fondul posibilei participări a trupelor nord-coreene (RPDC) la război.
La 15 octombrie 2024, guvernul suedez și-a prezentat strategia de apărare pentru perioada 2025-2030. Planul alocă 170 de miliarde SEK (14,9 miliarde EUR) pentru domeniul militar și 35,7 miliarde SEK (3,1 miliarde EUR) pentru apărarea civilă, cu scopul de a crește cheltuielile de apărare la 2,6% din PIB până în 2028. Planul include, de asemenea, o creștere treptată a conscripției, vizând 10 000 de recruți anual până în 2030 și până la 12 000 până în 2035.
Rușii au schițat planurile de a construi un nou portavion în 2021, iar astăzi discută despre un portavion naval. În prezent, marina rusă are un singur portavion, Admiral Kuznețov, care este cunoscut în primul rând pentru faptul că este într-un continuu proces de reparație. Rapoarte recente sugerează chiar că Rusia ar fi trimis o parte din echipajul acestui portavion pe câmpul de luptă din Ucraina, suficient pentru a formă mai multe batalioane. Cu toate acestea, până în prezent, nu există nicio dovadă că întregul echipaj a fost ''debarcat la țărm dintr-o dată''.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la un „răspuns puternic” din partea partenerilor internaționali față de implicarea Coreei de Nord în războiul de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei, citând dovezi că Phenianul a început să trimită trupe pe lângă echipamente militare. „Avem dovezi clare că din Coreea de Nord se furnizează Rusiei militari, și aceștia nu sunt doar muncitori în industrie, ci și personal militar”, a declarat Zelenski într-un discurs video difuzat duminică seara.
Sute de ieșiri în ultimii doi ani au fost efectuate de la baza aeriană Olenya din Peninsula Kola cu rachete de croazieră care vizează Ucraina. Dronele ripostează acum, cu atacuri raportate de cel puțin trei ori în ultimele luni.
În contextul „planului de victorie” prezentat de președintele Ucrainei, experții occidentali discută posibilitatea acceptării acestuia de către aliații occidentali ai Kievului. Aceștia analizează, de asemenea, scenariile posibile pentru sfârșitul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Hamish De Bretton-Gordon, editorialist la The Telegraph și fost ofițer al armatei britanice, a propus 3 astfel de scenarii și a prezentat consecințele lor pentru Europa și lume.
Serviciile de informaţii sud-coreene susțin că au identificat un inginer nord-coreean specializat în fabricarea rachetelor care a participat alături de forţele ruse la lansarea de rachete balistice asupra Ucrainei, potrivit NHK World Japan.
Oficialii israelieni au cerut Statelor Unite să desfășoare un al doilea sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida apărarea țării împotriva eventualelor atacuri cu rachete iraniene, potrivit rapoartelor mass-media israeliene de vineri. Channel 12 a subliniat necesitatea acestui sistem, în special în cazul în care Iranul răspunde la un posibil atac israelian.
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu anunță că în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie, grupările criminale ar fi cumpărat 300 de mii de voturi. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă.
Republica Moldova votează azi în primul tur al alegerilor prezidențiale și, poate cel mai important, în referendumul pentru integrarea în Europa.
În 2022, așadar nu cu mult timp înainte de începerea conflictului în regiune, într-o vizită organizată de Europe Israel Press Association (EIPA) la granița de nord a Israelului cu Libanul, am avut ocazia să văd cu ochii mei dimensiunea eșecului ONU și ce avea să ducă la intervenția militară terestră a IDF în sudul Libanului pentru contracararea amenințării inevitabile a grupării teroriste Hezbollah.
Rusia recrutează moldoveni pe care îi antrenează în gruparea paramilitară Wagner Group, atât în Serbia cât și în Bosnia și Herțegovina. Informația a fost confirmată de poliția moldovenească care a operat mai multe percheziții și arestări, dar și de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), principalul serviciu de informații de la Chișinău.
Soldații nord-coreeni vor fi trimiși să lupte alături de forțele rusești pe teritoriul Ucrainei până la 1 noiembrie. Potrivit lui Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații GUR al Ministerului Apărării din Ucraina, prima unitate de 2 600 de infanteriști nord-coreeni va fi trimisă la Kursk, în Rusia. În plus, aproximativ 11 000 de soldați nord-coreeni sunt în prezent antrenați în estul Rusiei în vederea pregătirii pentru operațiuni de luptă împotriva Ucrainei.
Analiştii occidentali au atras atenția asupra retoricii nucleare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că existența Ucrainei ca stat poate fi asigurată doar prin aderarea la NATO sau prin obținerea de către Kiev a armelor nucleare. Comentatorii amintesc că, în primii ani de independență, Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear, care era considerat al treilea ca mărime după Rusia și Statele Unite, în schimbul unor garanții de securitate, dar de care nu a beneficiat niciodată.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au prezentat, pe 14.11.2024, fotografii cu un tun autopropulsat nord-coreean cu rază ultra-lungă de acțiune de tip M1989 Koksan, care se deplasează pe o platformă feroviară în direcția zonei de desfășurare a operației militare speciale. Acest lucru poate fi privit ca o dovadă că personalul militar nord-coreean a sosit efectiv în Federația Rusă. Mai mult, se pare că acesta nu a venit cu mâna goală.
Rusia încearcă să dicteze termenii posibilelor discuții de pace privind Ucraina care ar putea avea loc după venirea la putere în Statele Unite a președintelui ales Donald Trump și semnalează că nu este dispusă să facă nicio concesie noii administrații. Această evaluare a fost publicată în ultimul său raport, la 13 noiembrie, de către Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
Polonia a desfășurat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther produse de compania Hyundai Rotem în apropierea regiunii Kaliningrad, adică lângă granița cu Rusia. Acestea au ajuns miercuri în portul Gdynia, iar joi, pe 14.11.2024, au fost puse la dispoziția Brigăzii 9 Tancuri staționate în orașul Braniewo.
Comisia Europeană a aprobat finanțarea pentru cinci proiecte transfrontaliere, menite să sprijine o achiziție mai coordonată și eficientă în domeniul apărării între statele membre ale Uniunii Europene. Acestea sunt implementate în cadrul Instrumentului de Consolidare a Industriei Europene de Apărare prin Achiziții Comune (EDIRPA), fiecare dintre cele cinci proiecte urmând să primească câte 60 de milioane de euro, cumulând o finanțare totală de 300 de milioane de euro. România face și ea parte din achiziția comună de sisteme Mistral.
Dacă Statele Unite abandonează Ucraina, aceasta va fi o umilință și mai mare pentru America decât retragerea din Afganistan, consideră fostul ministru britanic de externe William Hague. Într-un podcast realizat în colaborare cu cotidianul britanic The Telegraph, Hague a declarat că, dacă viitoarea administrație a președintelui ales Donald Trump permite Ucrainei să se „prăbușească”, acest lucru va avea consecințe asupra credibilității Statelor Unite în lume și asupra capacității Americii de a preveni conflictele viitoare.
La 13 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu Karen Shakhnazarov, directorul general al studioului Mosfilm, deținut de stat. Shakhnazarov a dezvăluit că Mosfilm a predat armatei ruse tancurile sale din anii 1950, utilizate anterior ca recuzită pentru filme. Rusia s-a confruntat cu pierderi foarte mari de echipamente în timpul invaziei sale actuale din Ucraina, în special în ceea ce privește vehiculele blindate și artileria.
Versiunea F-35C a avionului de vânătoare de generația a 5-a, versiune care e dezvoltată special pentru a opera de pe portavioane, a primit ceea ce americanii numesc botezul focului.
La 8 noiembrie 2024, Estonia a sărbătorit oficial redeschiderea bazei aeriene Amari după finalizarea unor lucrări ample de modernizare. Acest proiect, care a implicat îmbunătățiri semnificative ale pistelor și căilor de rulare ale bazei, consolidează sprijinul Estoniei pentru misiunea de poliție aeriană a NATO și sporește capacitatea operațională a Alianței pe flancul său estic.
Cu un viitor sprijin american tot mai incert, Ucraina trebuie să reziste agresiunii Federației Ruse.
Prezent în China, Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, în prezent Secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a făcut câteva referiri despre avionul Su-57, considerat de ruși ca fiind de generația a 5-a.
Aproape fără să realizăm, în ultimele luni, Rusia a escaladat situația din Ucraina, profitând de plafonarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump întocmesc o listă de ofițeri militari care urmează să fie concediați, care ar putea include șefii de stat major comun, au declarat două surse pentru Reuters.
Aproximativ 700 de ucraineni din afara Ucrainei au solicitat, în Polonia, să se alăture ”Batalionului” ucrainean.
Forțele ucrainene au respins miercuri încercările armatei ruse de a sparge apărarea de lângă Kupiansk, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters, care citează Statul Major ucrainean.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai mari surprize ale noii administrații Donald Trump. Hegseth, cu un background de fost militar decorat al Armatei americane, are experiență zero politică fiind un analist și om de televiziune.
O fregată a Marinei Ruse echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește acum sarcini în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile ruse de informații.
După ce Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară pentru Ucraina în luna aprilie a acestui an, Statele Unite au livrat Ucrainei 83% din muniția promisă din depozitele americane, 67% din capacitățile de apărare aeriană promise și 60% din puterea de foc promisă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.
Trupele ruse au încercat, în după-amiaza de 13 noiembrie, să străpungă apărarea ucraineană pe direcția Kupiansk. S-au așteptat la o rezistență înverșunată și au încercat să trișeze, îmbrăcându-și o parte din soldați în uniforme ucrainene. Informația a fost furnizată de Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, expertul militar rus Alexei Leonkov a declarat, pe 13.11.2024, că sistemele de rachete operativ-tactice Iskander din Regiunea Kaliningrad sunt capabile să distrugă baza americană de apărare antirachetă din Polonia, în cazul unei confruntări directe.
Dacă Federația Rusă nu ar fi deținut arme nucleare, NATO ar fi desfășurat trupe pe teritoriul Ucrainei pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse. Ucraina are o importanță strategică pentru Alianță, a menţionat președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la Summitul Apărării de la Praga, care a avut loc între 8 și 10 noiembrie.
Exclusă din programul F-35 Lightning II după achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400, Turcia a suferit mulți ani în ceea ce privește aviația militară, fiindu-i închise mai toate ușile în nas. Norocul turcilor s-a schimbat însă cu 180 de grade.
Alexander Lavrentiev, emisarul special al președintelui rus pentru Siria, a anunțat că armata rusă a transmis un avertisment oficial Israelului cu privire la atacurile care au vizat zonele din proximitatea aeroportului Hmeimim din Siria. Emisarul special a subliniat că Israelul a lansat un atac luna trecută în vecinătatea aeroportului, dar nu a vizat însăși baza rusă, care este una dintre cele mai importante locații militare rusești din Siria.
Fregata rusa Amiral Golovko, nava de realimentare Vyazma și nava de spionaj maritim Yantar au fost urmărite de fregata HMS Iron Duke a Royal Navy, de elicopterele Merlin HM2 și de navele P-8 Poseidon ale RAF în timp ce se îndreptau spre vest prin Canalul Mânecii.
După ce a fost prezentat pentru prima dată în 2021, existența avionului de luptă stealth cu două locuri J-20S, considerat „rivalul lui F-22”, a fost confirmată oficial, iar un model la scară reală a fost etalat la expoziția internațională aviatică și aerospațială din China.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Imagini publicate recent pe reţele de socializare arată o dronă rusească FPV, ghidata prin fibră optică, care țintește un tanc ucrainean M1A1SA Abrams aflat în regiunea de frontieră Kursk. Acest tip de dronă, utilizată de armata rusă, a fost observată lovind în mod direct turela tancului, ceea ce sugerează că au fost provocate daune ireparabile pentru unele echipamente instalate pe acest blindat greu.
Forțele Houthi au atacat cu drone și rachete două nave de război ale SUA, în timp ce tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb, spre Golful Aden, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Cel de-al patrulea portavion al Chinei ar putea avea, în premieră pentru țara comunistă, propulsie nucleară.
F-16 Fighting Falcon e fără îndoială cea mai de succes poveste a unui avion de generația a 4-a. Chiar și azi, la decenii de la momentul în care primul F-16 a decolat avioanele sunt la mare căutare fiind în continuă dezvoltare. Cea mai recentă versiune, F-16 Block 70 Viper încorporează inclusiv elemente ale generației a 5-a. Dar la puțin timp după dezvoltarea F-16, americanii au cochetat și cu o versiune interesantă: F-16XL, cu aripă delta!
Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea că o potențială reducere a sprijinului militar acordat Ucrainei de către Donald Trump , ar putea duce la implicarea directă a trupelor britanice în Ucraina. Cu toate acestea, abordarea viitoarei administrații de la Casa Albă ar putea fi mai nuanțată decât pare la prima vedere.
În marja vizitei oficiale a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la Londra, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere cu secretarul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN). În acest sens oficialii români au invitat Marea Britanie să se alăture misiunii de deminare a Mării Negre MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică multe semne de întrebare mai ales în Europa cu privire la dosare care „ard” în Estul bătrânului continent: Ucraina și agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie 2022. Pe lângă metafore privind soluționarea războiului în 24 de ore ce e clar e că Donald Trump va schimba abordarea Americii cu privire la războiul din Ucraina.