Dan Dungaciu: Din închisorile rusești nu te scoate nimeni. O rușinoasă decizie a Europei în relația cu Rusia și China
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat condamnarea lui Alexei Navalnîi și situația din Federația Rusă.
Amintim că Alexei Navalnîi a fost condamnat după ce judecătorii au decis că acesta a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014, deși opozantul Kremlinului s-a aflat în comă și a fost transferat în Germania, după ce a fost otrăvit cu Novicik, pe teritoriul Federației Ruse.
„Vladimir Putin se poate preface în continuare că e un politician măreț și un lider mondial, dar va intra în istorie ca Putin otrăvitorul. L-am avut pe Alexandru Eliberatorul și Yaroslav cel Înțelept. Îl vom avea pe Vladimir otrăvitorul”, a transmis Navalnîi, în fața instanței care l-a condamnat la 2 ani și opt luni de închisoare.
„Din închisorile rusești nu te scoate nimeni”
În contextul în care Europa și Statele Unite ale Americii au solicitat Rusiei eliberarea imediată a lui Navalnîi, analistul de politică externă Dan Dungaciu e convins că acest lucru nu se va întâmpla iar Navalnîi și-a asumat acest risc în momentul în care s-a întors în Federația Rusă. El e de părere că ceea ce s-a întâmplat ieri e o victorie de etapă a Kremlinului, obiectivul lui Navalnîi fiind pe termen mediu și lung.
„E deocamdată prematur să spunem că Vladimir Putin va rămâne în istorie. Dar este cert că ce se întâmplă în fața noastră e doar o victorie de etapă a Kremlinului. Un prim set câștigat. Nu este clar în ce măsură a câștigat Navalnîi și mișcarea pe care o reprezintă, pe termen mediu și pe termen lung.
Aici nu e vorba despre servicii de informații, CIA sau alte structuri. Decizia de a se întoarce în Rusia știind că va fi închis îi aparține lui Alexei Navalnîi. Din închisorile rusești nu te scoate nimeni, niciun serviciu de informații, indiferent de câți bani ai avea.
Navalnîi și-a asumat această cauză. Un gest aproape nebunesc, între paranteză fie spus, cred că va ridica multe semne de întrebare în legătură cu posibila candidatură la președinția Federației Ruse a unui personaj precum Navalnîi”, a precizat Dan Dungaciu, care a subliniat că acest lucru i-ar putea atrage capital electoral într-o Rusie post-Putin.
Într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3, Dan Dungaciu și-a continuat analiza: „Dacă va fi o victorie pe termen mediu sau pe termen lung, urmează să vedem. Important e cum vor reacționa partenerii mai mult sau mai puțin europeni și euroatlantici ai Federației Ruse. (...) Contextul este de altă natură decât cel din 1989, când supremația morală și autoritatea morală a Occidentului era covârșitoare pentru toată lumea, inclusiv pentru cetățenii ruși. Deocamdată nu suntem acolo din păcate”.
Un joc dublu al Occidentului în relația cu Federația Rusă și China: O rușinoasă decizie
„Dacă va fi pe termen mediu și pe termen lung o victorie a lui Navalnîi, depinde de ce fac europenii și americanii. Administrația Biden a anunțat că dorește să coopereze cu europenii, atât în relația cu Rusia, cât și în relația cu China. Se pare că europenii nu vor foarte tare.
Pentru că ceea ce fac în relația cu Rusia și China e o rușinoasă decizie de a se face că nu văd ceea ce se petrece acolo. Faptul că domnul Borrell (n.a. - Josep Borrell, șeful diplomației europene) se duce în Federația Rusă este știrea, nu faptul că nu îl va putea vizita pe Navalnîi.
Josep Borrell putea să spună clar că nu discută cu regimul Putin care a aruncat în închisoare un om nevinovat. Ca să traduc în termeni mai duri: Dacă occidentalii și americanii cred că Navalnîi a fost otrăvit de președintele Putin, cum pot să stea de vorbă cu acesta?”, a mai precizat Dungaciu, care a adăugat că, din păcate, indirect, asemenea decizii legitimează acțiunile Kremlinului.
Doar SUA mai pot ridica steagul
Analistul politic a taxat și decizia Berlinului de a colabora cu Moscova în ceea ce privește vaccinul împotriva Covid-19. „A spune că vaccinul rusesc, precum și cel chinezesc, dacă vor fi acreditate de instituțiile europene, pot să fie folosite în spațiul european, e un nou semn de a turna foarte multă apă în vin”.
„Ce vor face americanii? Ei au declarat că relația cu Rusia va fi una de angajare selectivă. Se vor angaja în chestiunea acordului nuclear, dar vor fi duri pe drepturile omului. Cât de duri pot să fie, fiind cam singuri în această ecuație? Sunt singurii care mai pot să ridice un steag, pentru că Europa a decis să fie eficientă în politica externă, cu prețul de a își pune într-o paranteză valorile morale și soft power-ul moral pe care l-a clamat mereu”, a conchis analistul Dan Dungaciu.
CITEȘTE ȘI: Navalnîi: Putin, un pungaș care va intra în istorie ca 'Vladimir otrăvitorul'. Ironii în fața instanței care l-a condamnat
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News