Vizita președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în trei țări din Golful Guineei, efectuată luna trecută, a evidențiat importanța competiției pentru influență în această regiune. Golful Guineei este mai fierbinte ca niciodată.
Soldați turci și un portret al Mustafa Kemal Ataturk. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia
Erdogan a vizitat Angola, Togo și Nigeria în ultima sa vizită în Africa. Turneul subliniază rolul pe care cele trei țări îl joacă în viitorul apropiat pentru interesele Ankarei în această parte a continentului.
În 2005, Turcia și-a lansat noua abordare politică a Africii. Doctrina "cuceririi Africii" este considerată cheia abordării turcești a relațiilor politice și economice cu continentul. Printr-o combinație adecvată de tactici soft power, Turcia a făcut progrese importante în regiunea Golfului Guineei.
După transpunerea cu succes a soluțiilor de securitate somaleze pentru combaterea pirateriei în largul coastei Somaliei, Turcia și-a îndreptat rapid atenția către această parte a Africii, alături de alți actori precum Rusia și China.
Nigeria, un partener mare și insecurizat
Nigeria este principala țară din Golful Guineei și cel mai mare partener comercial al Turciei în această regiune, dar și sursa multor delicte care au loc pe căile navigabile care se varsă în Golful Guineei.
Erdogan a vizitat Nigeria pentru prima dată în 2016. În aprilie 2018, cele două țări au semnat un acord de apărare pentru instruirea și echiparea forțelor armate nigeriene. Președintele turc a stabilit o strânsă prietenie cu președintele nigerian Muhammadu Buhari, care este importantă în noul mediu energetic.
Un ambasador turc s-a referit la legăturile istorice care leagă țara sa de această parte a Africii, în special Nigeria. Relațiile dintre Imperiul Otoman și Imperiul Kanem-Bornu, care au existat în secolul al XVI-lea, sunt traduse astăzi în soft power-ul Ankarei prin accentuarea relațiilor sale cu Nigeria, Niger, Ciad și Camerun. Astfel de concepte fac parte din viitorul Ankarei.
Angola, atrasă în lupta anticolonială
Erdogan a demonstrat un alt aspect al capacităților de soft power ale Ankarei în timpul vizitei sale în Angola, considerată cheia Turciei, la fel ca Nigeria, datorită rolului istoric jucat de fostul președinte José Eduardo dos Santos în mișcările anticoloniale.
Angola a fost un stat client sovietic cu o puternică prezență cubaneză în timpul Războiului Rece. Această amintire este încă puternică și arată cum Ankara și Moscova văd Angola ca fiind importantă.
Adresându-se parlamentului angolez, Erdogan a avertizat că soarta umanității nu poate și nu trebuie lăsată la cheremul unui pumn de țări care au câștigat al Doilea Război Mondial, referindu-se la Occident, dar și la Rusia. Există încă cei care nu pot accepta câștigurile de independență, libertate și egalitate pentru popoarele africane.
Mai mult, în opinia lui Erdogan, este important să îmbrățișăm popoarele continentului african fără discriminare. Președintele turc respinge tendințele "centrate pe Occident" de pe continentul african, așa cum a spus parlamentului angolez. Acest tip de abordare ajută, de asemenea, jocul împotriva intereselor francofone.
În ceea ce privește securitatea, Angola se află într-o poziție privilegiată pentru a primi drone și transportoare blindate fabricate din Turcia, care să se adauge la arsenalul în creștere al țării. Ankara a vândut primul său echipament Angolei în urmă cu 19 ani. Deci, există o lungă istorie de cooperare bilaterală în domeniul apărării.
Nevoia de securitatea maritimă justifică implicarea Turciei în regiune
Toate cele de mai sus se potrivesc cu sectorul maritim și cu accesul Turciei, la fel ca oricare dintre ceilalți actori din afara regiunii din Golful Guineei. Diferite țări au desfășurat misiuni antipiraterie în aceste ape. Participarea Turciei nu este nouă, comandourile turcești fiind deseori implicate în eliberarea bărcilor deturnate.
Astfel, securitatea maritimă și menținerea tranzitului liber este un factor cheie. Porturile majore, Abidjan și Sassandra din Coasta de Fildeș, Bennington din Nigeria, Kribi din Camerun și Puerto Macias din Guineea Ecuatorială sunt puncte de desfacere pentru sute de milioane de oameni de-a lungul Atlanticului până la arcul Africii de Vest. Turcia a creat un set constant de interese în ultimele două decenii, care fac parte din ecosistemul său comercial.
Vizita lui Erdogan în Nigeria și Angola arată că Turcia își propune să transporte petrol de la doi dintre cei mai mari producători de petrol din Africa. Tranzitul acestor mărfuri este important pentru comerțul internațional.
Rusia vizează obiective similare în zonă
Poziția Rusiei pe această hartă maritimă este de mare importanță. Dislocarea navei de război viceamiral Kulakov în Golful Guineei într-o misiune antipiraterie în momentul vizitei lui Erdogan ne-a amintit de jocurile de putere jucate de cele două țări în diferite alte teatre.
Nava rusă a trimis un elicopter pentru a le permite pușcașilor marini să urce la bordul MSC Lucia, care a fost deturnat la 86 de mile marine sud-vest de terminalul petrolier Agbame, care face parte din zăcământul Agbame al Nigeriei. Însă, până când marinarii ruși au sosit și au căutat, pirații plecaseră deja. A emis un apel de urgență, dar momentul și lipsa dovezilor sugerează existența unor jocuri geopolitice și de imagine.
Vizita lui Erdogan în Golful Guineei este o altă etapă în dezvoltarea doctrinei de politică externă a Turciei, aflată într-o etapă foarte activă, acolo unde accesul la mare este important pentru a-și atinge obiectivele strategice naționale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News