De ce e România un ghimpe în coasta Rusiei. Gen. Bălăceanu: Capacitatea antibalistică a SUA, mult peste cea a Rusiei
Rusia își continuă campania de ”demonizare” a scutului american Aegis Ashor de la Deveselu.
Sprijinul Occidentului pentru Ucraina i-a înfuriat de la bun început pe liderii ruși. Încă din primele zile ale invaziei, pe 28 februarie, Putin cerea ministrului apărării și comandantului Armatei ruse să ridice nivelul de alertă pentru forțele nucleare ruse pentru a-i speria pe liderii statelor NATO.
Amenințările cu arma nucleară ale oficialilor și propagandiștilor ruși au continuat, ceea ce a determinat Statele Unite să avertizeze conducerea Rusiei cu privire la consecințele grave care ar urma utilizării unei arme nucleare.
”La începutul războiului din Ucraina, Federaţia Rusă a mai recurs la astfel de ameninţări. Proferarea de ameninţări nucleare face parte din scenariu de escaladare și face parte din războiul de dezinformare pe care Federaţia Rusă îl poartă împotriva nu doar a Ucrainei, ci împotriva întregii comunităţi euroatlantice”, remarca și ministrul de externe român Bogdan Aurescu.
Putin a făcut publice, și în decembrie 2021, care sunt așteptările sale în regiune - și anume înghețarea unui spațiu post-sovietic, în care Federația Rusă se bucură de o „sferă de influență privilegiată”, care să cuprindă în special Ucraina, R. Moldova și Georgia.
Cerințele Rusiei se extind și la prezența structurilor NATO din flancul său estic, vizate direct fiind ”scuturile” antirachetă din România și Polonia. Eficacitatea sistemelor Aegis împotriva rachetelor deranjează Moscova, care susține complet fără prezinte vreo dovadă că rachetele de la Deveselu ar putea fi folosite și în scop ofensiv.
Scutul de la Deveselu, scop defensiv
Generalul Virgil Bălăceanu explică faptul că, în situația utilizării armelor nucleare strategice, răspunsul principal al Statelor Unite ar fi acela de a răspunde prin lansarea unor rachete de balistice intercontinentale ICBM, care vor lovi teritoriul adversarului înainte de activarea scutului de la Deveselu.
Sistemul rusesc ICBM ”Topol”
”Armele nucleare strategice sunt arme de descurajare. Rusia ar primi lovitura de răspuns înainte de a acționa scutul antirachetă”, precizează generalul.
Gen. Bălăceanu este de părere că Federația Rusă este conștientă de eficacitatea defensivă a scutului antirachetă american (din care face parte și sistemul Aegis Ashore de la Deveselu) și pentru acest motiv încearcă să vehiculeze ideea falsă că rachetele care sunt lansate de sistemele antirachetă pot fi schimbate cu rachete de croazieră Tomahawk.
”Capacitatea SUA de lovire împotriva rachetelor balistice intercontinentale este mult mai mare decât cea a Federației Ruse.
Scutul de la Deveselu poate să facă un asemenea lucru. De asta rușilor nu le convine existența scutului pe teritoriul României. Rușii spun că nu este un scut de apărare, ci este un dispozitiv ofensiv, pentru că, teoretic, instalațiile de lansare de la Deveselu, la fel ca cele din Polonia, ar putea fi folosite și pentru (lansarea n.r.) rachetelor de croazieră”, a explicat generalul Bălăceanu, la Digi24.
Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Așa cum explica și generalul american Robert E. Wheeler, în cadrul unei emisiuni Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania, propaganda Rusiei se adresează celor care nu cunosc detalii tehnice privind sistemul Aegis Ashore de la Deveselu.
„Această propagandă plantează îndoieli în modul în care gândesc oamenii. Ei încearcă să-i facă pe oameni să se îndoiască. Sistemul Aegis de la Deveselu e exclusiv defensiv. Noi folosim asemenea arme doar în scopuri defensive. Pe de altă parte rușii când au folosit rachete anti-aeriene au făcut-o în mod defensiv, dar și ofensiv! Noi nu facem asta!
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News