De ce îi deranjează atât de tare pe ruși baza de la Kogălniceanu. Legendara Divizie 82 Aeropurtată americană e în România, gata să intervină
În ultimele zile România a reapărut în atenția propagandei ruse în contextul modernizării bazei aeriene de la Mare Neagră, e vorba de Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
Divizia 82 Aeropurtată a SUA. Photo source: 82nd Airborne Division
Amenințările ruse au vizat inclusiv lovirea aerodromurilor românești în cazul în care avioane F-16 ucrainene ar decola de aici în misiuni împotriva ocupantului. Desigur, un asemenea scenariu este exclus, dar e folosit intens de ruși în operațiunile lor de război hibrid. Iar baza de la Kogălniceanu e un element important în acest război hibrid mai ales în contextul în care tocmai a fost anunțată o modernizare istorică care va transforma baza în cea mai mare bază militară din Europa de Est.
Context: Modernizarea Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
Foto: Aeroportul Mihail Kogălniceanu
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Planurile sunt însă extrem de ambițioase. Guvernul României a alocat nu mai puțin de 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu.
Astfel, baza din Constanța va deveni cel mai important amplasament militar al NATO în Europa și va găzdui aproximativ 10.000 de militari români și aliați. Baza va fi extinsă iar în noua configurație se va întinde pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare.
Lucrările se estimează că vor fi finalizate în jurul anului 2030.
De ce îi deranjează pe ruși atât de tare baza aeriană de la Kogălniceanu. În România SUA au dislocat elemente ale legendarei Divizii 82 Aeropurtată
Divizia 82 Aeropurtată a SUA. Photo source: 82nd Airborne Division
La Kogălniceanu americanii au dislocat elemente ale Diviziei 82 Aeropurtată. Această divizie a luptat în Europa și în cel de-al Doilea Război Mondial.
După războiul mondial Divizia 82 Aeropurtată a mai luptat în Vietnam, Grenada, Panama, în războaiele din Golf și în Afganistan.
Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, analist politico-militar, expert pe spațiul fost sovietic și fost atașat militar al României la Chișinău, a explicat într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, de ce Rusia e atât de deranjată de prezența americană din România și de modernizarea bazei de la Kogălniceanu.
„Da, pe ruși îi deranjează foarte mult extinderea infrastructurii militare. De ce? Pentru că acest lucru înseamnă o prezență rapidă și într-un număr cât mai mare a trupelor NATO în Europa de Est. Baza de la Mihail Kogălniceanu firește că deranjează. După extinderea acestei baze și dislocarea Grupului de Luptă al NATO condus de Franța pe teritoriul României, după prezența tot mai mare a partenerului strategic american, elemente din Divizia 82 Aeropurtată sunt la Kogălniceanu și nu mai vorbim de aviația militară americană, după toate acestea Rusia nu mai poate amenința Estul Europei și în general europenii se pot concentra pentru a ajuta Ucraina. Miza rămâne Ucraina”, a punctat expertul.
Și, în ceea ce privește Ucraina, acesta atrage atenția asupra momentului foarte dificil în care se regăsesc ucrainenii.
„Dincolo de faptul că Rusia a reușit să adune soldați, să recicleze echipamentul sovietic și să apeleze la prietenii ei, din Iran și până în Coreea de Nord, are în față o Ucraină care e în dificultate în sensul în care ajutorul occidental nu vine iar SUA au ieșit din joc cel puțin temporar, dacă nu pe termen lung. Fără portofel SUA nu au capacitatea să fie liderii care au fost până acum iar europenii încearcă să ajute, dar tocmai aici apar problemele. Căci fiecare vine cu inițiativa lui, apar diferențe între dorință, angajamentul financiar și realizări”, a conchis Sandu Valentin Mateiu.
Prezență americană masivă la Mihail Kogălniceanu
Divizia 82 Aeropurtată a SUA. Photo source: 82nd Airborne Division
Amintim că din decembrie 2023 Divizia 82 Aeropurtată a preluat comanda operațiunilor armatei SUA pe flancul de sud-est al NATO, unde parașutiștii vor colabora cu alte forțe de rotație trimise pentru a descuraja o potențială agresiune rusă în regiunea Mării Negre.
Parașutiștii din cadrul Divizia 82 Airborne au înlocuit, din 15 decembrie 2023, Divizia a 10-a de Munte, care în ultimele nouă luni a supravegheat mișcările de trupe care se întind din România până în Bulgaria, Ungaria și Slovacia. În sistemul rotațional a mai fost dislocată în România și Divizia 101 Aeropurtată.
Mișcările arată importanța pe care o dă Pentagonul flancului estic al NATO, măsuri care s-au văzut îndeosebi după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
CITEȘTE ȘI: Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News