Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce războiul dintre Israel și Hamas din Gaza servește Iranului și distruge de fapt politica Turciei în Orientul Mijlociu
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Kamran Bokhari, expert în probleme de securitate națională și politică externă la Institutul New Lines din Washington, a subliniat repercusiunile agresiunii israeliene împotriva Fâșiei Gaza asupra politicii Turciei în Orientul Mijlociu, subliniind un impact negativ semnificativ al evoluțiilor asupra obiectivelor Ankarei. 
Armata israeliană, foto IDF, facebook
Armata israeliană, foto IDF, facebook

Bokhari consideră, într-o analiză publicată pe site-ul Geopolitical Futures, că agresiunea israeliană reprezintă o dilemă majoră pentru Turcia, deoarece a zădărnicit eforturile recente ale Ankarei de a evita implicarea în Orientul Mijlociu și i-a forțat pe turci să revină în arena regională.

El a explicat că Turcia și-a concentrat atenția pe flancul său nordic și speră să beneficieze din punct de vedere geopolitic de victoria majoră obținută de aliatul său Azerbaidjan asupra rivalei sale, Armenia, în disputata regiune Nagorno-Karabakh, și explorează, de asemenea, oportunități de extindere a influenței în bazinul Mării Negre, pe fondul slăbiciunii Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Dar războiul declanșat de Hamas cu Israel în Gaza a dat peste cap calculele Ankarei, iar opțiunile de care dispune Turcia au devenit limitate și vor fi restricționate de acțiunile rivalului său istoric, Iranul, care are o influență mult mai mare asupra Hamasului și, prin urmare, asupra rezultatului acestui conflict.

Pe 25 octombrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat: "Hamasul nu este o organizație teroristă, este o mișcare de eliberare națională care își apără pământurile" și a anunțat, în discursul său în fața reprezentanților Partidului Justiției și Dezvoltarii, de guvernământ, că și-a anulat planurile de a vizita Israelul din cauza războiului său "inuman".

Între timp, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său din Qatar la Doha, ministrul turc de externe Hakan Fidan a acuzat Israelul că a comis o "crimă împotriva umanității" în Gaza. Anterior, Fidan a fost la Abu Dhabi pentru a se consulta cu conducerea Emiratelor Arabe Unite cu privire la modul de a furniza ajutor umanitar civililor palestinieni din Fâșie.
        
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, politica Turciei a cunoscut o schimbare majoră în ultimii ani, întrucât Ankara încearcă să îmbunătățească relațiile cu Israelul, precum și cu țările arabe. Această schimbare a politicii a venit după mai multe eșecuri în abordarea anterioară a Ankarei, după cum urmează:

În primul rând: aliații Turciei, în special forțele islamiste, precum Frăția Musulmană, nu au putut beneficia de revoltele Primăverii Arabe, iar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au ajutat țările arabe și facțiunile anti-islamiste.

În al doilea rând: Iranul și Rusia au ajutat regimul lui Bashar al-Assad să înfrângă opoziția armată susținută de Turcia, ceea ce a restricționat progresul Turciei în Siria și a dus la izolarea forțelor turce într-o prezență limitată în nordul țării.

În al treilea rând: sprijinul Washingtonului pentru forțele kurde din nord-estul Siriei a fost un alt obstacol major pentru Ankara.

În cele din urmă: Criza politică și economică internă cu care s-a confruntat Ankara pe fondul loviturii de stat eșuate din 2016 a contribuit la o criză financiară.

Acești patru factori au forțat Turcia să-și regândească strategia în 2021, iar guvernul lui Erdogan a trecut la normalizarea relațiilor cu Israelul după ce acestea au devenit tensionate în 2010, când o flotă turcă a încercat să rupă asediul israelian asupra Gazei, ceea ce a dus la o ciocnire cu armata israeliană în care 10 soldați și activiști turci au fost uciși.

 

Iranul a fost nevoit să se poziționeze în defensivă. Atacul barbar al Hamas din 7 octombrie a avut scop zguduirea Orientului după succesele diplomatice ale Israelului

 

În același timp, părea că condițiile regionale încep să se stabilizeze și că conflictul dintre Israel și Hamas este limitat, mai ales după ce țările arabe, conduse de Emiratele Arabe Unite, au semnat Acordurile Avraam și au stabilit relații diplomatice cu Israelul.

Iranul a fost atunci în defensivă din cauza anulării acordului nuclear cuplat cu sancțiunile suplimentare, țintirea de către Israel a programului nuclear iranian, asasinarea comandantului Forței Quds din Garda Revoluționară, Qassem Soleimani, într-un atac aerian al SUA și escaladarea tot mai mare a tulburărilor locale din cauza creșterii opoziției interne.

Această situație regională a permis turcilor să se concentreze pe reconstrucția economiei lor, ceea ce a fost deosebit de important având în vedere popularitatea în scădere a lui Erdogan, în timp ce Iranul și Hamasul au avut o necesitate comună de a preveni acest aranjament regional în evoluție, în special cu Arabia Saudită și Israelul care înregistrau progrese rapide către normalizarea relațiilor.
        
Bokhari consideră că operațiunea "Potopul Al-Aqsa" a avut ca scop "să zguduie regiunea și să forțeze principalele părți interesate să își schimbe comportamentul, în special față de Israel, și astfel să submineze strategia americană de gestionare a regiunii".

Hamasul, susținut de Teheran, cunoștea bine consecințele unui atac de această amploare, care ar face dificilă normalizarea relațiilor Turciei și țărilor arabe cu Israelul, potrivit lui Bokhari, menționând că "Hamasul și Iranul au obținut un succes mult mai mare decât au sperat", deoarece au forțat jucătorii regionali nu numai să se distanțeze de Israel, ci și să ia o poziție dură împotriva acestuia.

Arabia Saudită, Egiptul și Iordania au criticat puternic Israelul, dar există limite în ceea ce privește măsura în care țările arabe se pot repoziționa.

În acest context, Turcia nu își poate permite să continue politica de normalizare, având în vedere istoria și poziția sa sub regimul Erdogan, care și-a căutat un rol marcant în lumea arabă și islamică mai largă.

 

Turcia, forțată să accelereze pe cauza palestiniană

 

Prin urmare, Turcia trebuia să adopte o atitudine dură pentru a-și menține acreditările ca campion al cauzei palestiniene și pentru a-și menține poziția în lumea arabă, cercurile islamice și cercurile islamice globale, potrivit Bukhari, menționând că "dilema cu care se confruntă este că amploarea crizei va depăși probabil capacitățile sale diplomatice".

Este puțin probabil ca Turcia să împiedice Israelul să desfășoare o operațiune militară care vizează expulzarea regimului Hamas din Gaza și, prin urmare, ar fi forțată să adopte o poziție diplomatică mai dură împotriva Israelului și a Statelor Unite, iar acest lucru ar înrăutăți situația geopolitică a Ankarei.

Un astfel de scenariu funcționează în avantajul Teheranului, care își propune să beneficieze de agravarea crizei actuale, în timp ce Turcia, dimpotrivă, caută să evite riscul, potrivit lui Bokhari, care a concluzionat că Iranul i-a forțat pe turci, prin Hamas, să ia o poziție pe care nu plănuiau să o ia, menționând că Turcia "se va lupta să se elibereze de capcana Iranului".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider

Ştiri Recomandate

"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Explozii la fabrica Kupol de sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
pixel