Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce războiul dintre Israel și Hamas din Gaza servește Iranului și distruge de fapt politica Turciei în Orientul Mijlociu
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Kamran Bokhari, expert în probleme de securitate națională și politică externă la Institutul New Lines din Washington, a subliniat repercusiunile agresiunii israeliene împotriva Fâșiei Gaza asupra politicii Turciei în Orientul Mijlociu, subliniind un impact negativ semnificativ al evoluțiilor asupra obiectivelor Ankarei. 
Armata israeliană, foto IDF, facebook
Armata israeliană, foto IDF, facebook

Bokhari consideră, într-o analiză publicată pe site-ul Geopolitical Futures, că agresiunea israeliană reprezintă o dilemă majoră pentru Turcia, deoarece a zădărnicit eforturile recente ale Ankarei de a evita implicarea în Orientul Mijlociu și i-a forțat pe turci să revină în arena regională.

El a explicat că Turcia și-a concentrat atenția pe flancul său nordic și speră să beneficieze din punct de vedere geopolitic de victoria majoră obținută de aliatul său Azerbaidjan asupra rivalei sale, Armenia, în disputata regiune Nagorno-Karabakh, și explorează, de asemenea, oportunități de extindere a influenței în bazinul Mării Negre, pe fondul slăbiciunii Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Dar războiul declanșat de Hamas cu Israel în Gaza a dat peste cap calculele Ankarei, iar opțiunile de care dispune Turcia au devenit limitate și vor fi restricționate de acțiunile rivalului său istoric, Iranul, care are o influență mult mai mare asupra Hamasului și, prin urmare, asupra rezultatului acestui conflict.

Pe 25 octombrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat: "Hamasul nu este o organizație teroristă, este o mișcare de eliberare națională care își apără pământurile" și a anunțat, în discursul său în fața reprezentanților Partidului Justiției și Dezvoltarii, de guvernământ, că și-a anulat planurile de a vizita Israelul din cauza războiului său "inuman".

Între timp, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său din Qatar la Doha, ministrul turc de externe Hakan Fidan a acuzat Israelul că a comis o "crimă împotriva umanității" în Gaza. Anterior, Fidan a fost la Abu Dhabi pentru a se consulta cu conducerea Emiratelor Arabe Unite cu privire la modul de a furniza ajutor umanitar civililor palestinieni din Fâșie.
        
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, politica Turciei a cunoscut o schimbare majoră în ultimii ani, întrucât Ankara încearcă să îmbunătățească relațiile cu Israelul, precum și cu țările arabe. Această schimbare a politicii a venit după mai multe eșecuri în abordarea anterioară a Ankarei, după cum urmează:

În primul rând: aliații Turciei, în special forțele islamiste, precum Frăția Musulmană, nu au putut beneficia de revoltele Primăverii Arabe, iar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au ajutat țările arabe și facțiunile anti-islamiste.

În al doilea rând: Iranul și Rusia au ajutat regimul lui Bashar al-Assad să înfrângă opoziția armată susținută de Turcia, ceea ce a restricționat progresul Turciei în Siria și a dus la izolarea forțelor turce într-o prezență limitată în nordul țării.

În al treilea rând: sprijinul Washingtonului pentru forțele kurde din nord-estul Siriei a fost un alt obstacol major pentru Ankara.

În cele din urmă: Criza politică și economică internă cu care s-a confruntat Ankara pe fondul loviturii de stat eșuate din 2016 a contribuit la o criză financiară.

Acești patru factori au forțat Turcia să-și regândească strategia în 2021, iar guvernul lui Erdogan a trecut la normalizarea relațiilor cu Israelul după ce acestea au devenit tensionate în 2010, când o flotă turcă a încercat să rupă asediul israelian asupra Gazei, ceea ce a dus la o ciocnire cu armata israeliană în care 10 soldați și activiști turci au fost uciși.

 

Iranul a fost nevoit să se poziționeze în defensivă. Atacul barbar al Hamas din 7 octombrie a avut scop zguduirea Orientului după succesele diplomatice ale Israelului

 

În același timp, părea că condițiile regionale încep să se stabilizeze și că conflictul dintre Israel și Hamas este limitat, mai ales după ce țările arabe, conduse de Emiratele Arabe Unite, au semnat Acordurile Avraam și au stabilit relații diplomatice cu Israelul.

Iranul a fost atunci în defensivă din cauza anulării acordului nuclear cuplat cu sancțiunile suplimentare, țintirea de către Israel a programului nuclear iranian, asasinarea comandantului Forței Quds din Garda Revoluționară, Qassem Soleimani, într-un atac aerian al SUA și escaladarea tot mai mare a tulburărilor locale din cauza creșterii opoziției interne.

Această situație regională a permis turcilor să se concentreze pe reconstrucția economiei lor, ceea ce a fost deosebit de important având în vedere popularitatea în scădere a lui Erdogan, în timp ce Iranul și Hamasul au avut o necesitate comună de a preveni acest aranjament regional în evoluție, în special cu Arabia Saudită și Israelul care înregistrau progrese rapide către normalizarea relațiilor.
        
Bokhari consideră că operațiunea "Potopul Al-Aqsa" a avut ca scop "să zguduie regiunea și să forțeze principalele părți interesate să își schimbe comportamentul, în special față de Israel, și astfel să submineze strategia americană de gestionare a regiunii".

Hamasul, susținut de Teheran, cunoștea bine consecințele unui atac de această amploare, care ar face dificilă normalizarea relațiilor Turciei și țărilor arabe cu Israelul, potrivit lui Bokhari, menționând că "Hamasul și Iranul au obținut un succes mult mai mare decât au sperat", deoarece au forțat jucătorii regionali nu numai să se distanțeze de Israel, ci și să ia o poziție dură împotriva acestuia.

Arabia Saudită, Egiptul și Iordania au criticat puternic Israelul, dar există limite în ceea ce privește măsura în care țările arabe se pot repoziționa.

În acest context, Turcia nu își poate permite să continue politica de normalizare, având în vedere istoria și poziția sa sub regimul Erdogan, care și-a căutat un rol marcant în lumea arabă și islamică mai largă.

 

Turcia, forțată să accelereze pe cauza palestiniană

 

Prin urmare, Turcia trebuia să adopte o atitudine dură pentru a-și menține acreditările ca campion al cauzei palestiniene și pentru a-și menține poziția în lumea arabă, cercurile islamice și cercurile islamice globale, potrivit Bukhari, menționând că "dilema cu care se confruntă este că amploarea crizei va depăși probabil capacitățile sale diplomatice".

Este puțin probabil ca Turcia să împiedice Israelul să desfășoare o operațiune militară care vizează expulzarea regimului Hamas din Gaza și, prin urmare, ar fi forțată să adopte o poziție diplomatică mai dură împotriva Israelului și a Statelor Unite, iar acest lucru ar înrăutăți situația geopolitică a Ankarei.

Un astfel de scenariu funcționează în avantajul Teheranului, care își propune să beneficieze de agravarea crizei actuale, în timp ce Turcia, dimpotrivă, caută să evite riscul, potrivit lui Bokhari, care a concluzionat că Iranul i-a forțat pe turci, prin Hamas, să ia o poziție pe care nu plănuiau să o ia, menționând că Turcia "se va lupta să se elibereze de capcana Iranului".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei

Ştiri Recomandate

Unui alt stat european este deranjat de politica lui Trump. După ce F-35 a fost numit „opțiunea Ferrari”, acum se cere renunțarea la avionul american printr-o petiție
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Nici măcar ucrainenii nu știu ce au distrus (Video). Un monstru blindat pe șine, lovit inteligent sub „burtă” în Rusia, în cel mai vulnerabil punct
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
S-au înecat la mal? Cine și de ce blochează pe ultima sută de metri achiziția Turciei de avioane Eurofighter, într-un moment dificil pentru aviația militară turcă
Dacă negocierile comerciale eșuează și Trump impune tarifele, UE amenință SUA cu restricții la unele exporturi europene către State
Bombardarea Yemenului pe Signal ia amploare. Hegseth, șeful Pentagonului, mai avea un grup de Signal cu familie și prieteni unde oferea informații clasificate
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca un mare trofeu
Rușii încă visează la Transnistria, dar recunosc că “deocamdată, nu avem resurse pentru a captura Odesa și Mîkolaiv”
România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Su-57 visează la performanțele F-35, dar rușii mizează pe cifre. Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major
Nemții își fac încă o dronă kamikaze: Virtus, copia modernă a dronei rusești Lancet
Fantoma Escadrei ruse din Marea Mediterană: Rusia mai are în regiune doar două nave, după ce fregata Amiral Golovko a plecat în Oceanul Atlantic
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Trei F-16 ale Escadrilei 48 revin din Marea Britanie. F-urile au participat la exercițiul Ramstein Flag 2025, bazat pe lecțiile din Ucraina
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
Israelul nu a renunțat la varianta unui atac limitat asupra instalațiilor nucleare iraniene, înainte ca Teheranul să-și refacă apărarea
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Rusia va trimite militari nord-coreeni în Ucraina. Justificarea, în nota propagandei ruse: Aceștia luptă pe teritoriul definit de constituția Rusiei
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
pixel