De ce sunt optimiști rușii deși admit că F-16 le va pune probleme. „Până la sosirea următorului lot nu va mai exista niciun avion din primul”
Ucraina a primit oficial primul lot de avioane de luptă de producție americană de tip F-16 Fighting Falcon, pe care a început deja să le folosească în operațiuni militare împotriva ocupantului rus.
Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook
Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că primele avioane de luptă F-16 au sosit în Ucraina. El a publicat videoclip cu livrările aeronavelor.
Momentul nu a fost ales întâmplător: în prima duminică a lunii august, este sărbătorită Ziua Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Anul acesta cade pe 4 august.
Zelenski a mulțumit Olandei, Danemarcă și SUA, primele state care au răspuns pozitiv cu privire la livrarea de avioane F-16 și la antrenarea piloților.
Ucrainenii au confirmat oficila că au primit avioanele - pe rețelele de socializare apăruseră deja imagini foto și video cu F-uri deasupra Odesei -, dar nu au precizat însă câte au primit.
Așa cum scria încă de săptămâna trecută și DefenseRomania, citând surse ale The Times, primul lot de avioane de luptă F-16 primit de Ucraina ar fi cuprins 6 avioane furnizate de Țările de Jos (Olanda). Alte surse indică 10 aeronave. Cert e că ucrainenii zboară azi în misiuni reale de luptă undeva între șase și zece F-uri.
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina
Kievului i s-au promis cel puțin 79 de avioane F-16 din partea Țărilor de Jos, Danemarcei, Norvegiei și Belgiei, primele 20 fiind programate să sosească până la sfârșitul anului 2024.
Nu este clar câte dintre aceste avioane vor fi operaționale, deoarece unele ar putea fi canibalizate pentru piese. Ucraina a declarat că are nevoie de 128 de avioane F-16 pentru a contracara eficient puterea aeriană rusă.
Rușii sunt foarte optimiști deși admit că F-16 le va pune probleme. Dar ei spun că „până la sosirea următorului lot nu va mai exista niciun avion din primul”
Se pare că SUA au trimis ca armament, așa cum anticipase toată lumea, rachete AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) care pot lovi la o distanță de până la 180 de kilometri, dar și rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune AIM-9X Sidewinder pentru avioane.
Publicația de propagandă rusă pro-război Vzgyad citează un expert rus în aviația militară care se declară optimist.
Rușii spun că F-16 nu va fi un game changer, lucru de altfel acceptat și de experți occidentali sau ucraineni.
Dar rușii sunt optimiști în primul rând datorită/din cauza numărului mic de F-uri livrate Ucrainei. Până în prezent, puțin mai mult de jumătate de escadrilă. Sursa citată scrie că până la livrarea următoarelor loturi, F-urile actuale care vor fi implicate în misiuni împotriva ocupantului vor fi doborâte.
F-16, U.S. Air Force
Mihail Onufrienko, expert militar rus, afirmă că cele zece avioane F-16 transferate Ucrainei nu vor schimba raportul de putere în zona Districtului Militar de Nord, amintind că F-urile transferate sunt într-o versiune mai veche. Dar desigur ele vor reprezenta o provocare pentru ruși.
„F-16 a fost dezvoltat de General Dynamics cu exact 50 de ani în urmă. A efectuat primul zbor acum 47 de ani. F-16 e un avion ca oricare altul din anii 1980, se aseamănă modelelor sovietice care au fost în serviciul Forțelor Armate Ucrainene. Aparent nu sunt livrate încă versiuni mai moderne”, arată acesta.
Rusul mai spune că ucrainenii au avut la începutul invaziei ... 240 de avioane operaționale, doborâte de Armata rusă. Se înțelege de la sine că cifra e mult exagerată.
„Permiteți-mi să vă reamintesc că în februarie 2022 Forțele Armate ale Ucrainei aveau la dispoziție 240 de avioane active. Și unde sunt ele acum? Desigur, nu va fi mai ușor pentru noi, dar o escadrilă de F-16 nu va schimba raportul de putere. Se pare că Occidentul a promis Kievului doar 79 de avioane, dar pe parcursul mai multor ani. Până la livrarea următorului lot, este puțin probabil ca actualele F-16 să mai existe”, a mai arătat Onufrienko, citat de portalul de propagandă rusă.
CITEȘTE ȘI: Cum poți să ajungi la doar 5.500 ora de zbor pe un F-16. Vești proaste pentru Ucraina, inclusiv privind armamentul care va fi livrat pe F-uri
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News