Rachetele de croazieră și balistice fabricate în Ucraina vor apărea până la jumătatea anului 2025, a declarat Oleksii Petrov, directorul întreprinderii de stat Spetstechnoexport.
Deschiderea unei noi direcții strategice de confruntare armată, mai ales a uneia considerate ca improbabile, este un schimbător de joc și aduce în cele mai multe cazuri victoria celui care o inițiază. Dar, mult mai important decât ideea în sine, este când și cum se face acest lucru.
Cele mai recente evoluții militare din Peninsulă – distrugerea unui important radar rusesc de supraveghere aeriană, debarcarea pentru scurt timp a unui grup ucrainean de cercetare, atacarea cu drone a bazelor de instruire a două mari unități de luptă rusești – indică faptul că Ucraina este în faza operațională de pregătire a unei debarcări în Crimeea.
Când ar putea fi făcută debarcarea? Teoretic, este nevoie de superioritate aeriană și navală. Rușii le-au avut pe amândouă la începutul războiului, dar nici măcar nu au încercat să debarce. Deci, cheia ar putea fi în altă parte.
În momentul de față, Rusia este slăbită în interior din punct de vedere militar și va avea dificultăți mari să se angajeze în confruntări terestre în altă parte decât în Ucraina.
Două evenimente cheie au demonstrat că Rusia este vulnerabilă în interior și nu are trupe capabile să lupte împotriva unor forțe regulate sau speciale care acționează la distanțe mari de frontul din Ucraina.
Primul dintre ele este incursiunea din mai – iunie 2023, în regiunea Belgorod, a forțelor paramilitare pro-ucrainene Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși. Armatei ruse i-au trebuit aproape trei săptămâni să preia din nou controlul în zonele vizate de luptătorii paramilitari.
Al doilea eveniment este tentativa de lovitură de stat, din 23-24 iunie a lui Evgheni Prigojin. Atunci, mai multe unități paramilitare Wagner, echivalate ca dotare și personal cu una – două brigăzi mecanizate, au ocupat, Statul Major al Regiunii Militare Sud situat în Rostov-pe-Don, iar ulterior s-au deplasat cu mare lejeritate spre Moscova, reușind, într-o singură zi, să acopere o distanță de aproximativ 700 de km. Explicația plauzibilă a faptului că nimeni nu i s-a opus lui Prigojin este că în regiunile Rostov, Voronej și Lipetsk, precum și în cele învecinate lor, nu mai existau forțe terestre capabile să lupte, deoarece au fost trimise pe front.
Blindate ale Forțelor Armate / Ministerul rus al apărării
La puțin timp după incursiunea din regiunea Belgorod, armata ucraineană a lansat, în sfârșit, operația de contraofensivă. Anunțarea ei încă din iarnă-primăvară a permis forțelor ruse să se pregătească bine pentru apărare, inclusiv prin aducerea de efective numeroase și cantități mari de tehnică de luptă.
Contraofensiva ucraineană a fost descrisă lentă și sângeroasă de șeful Pentagonului. Forțele Kievului toacă sistematic, fără salturi spectaculoase, trupele ruse. Această strategie de luptă adoptată de ucraineni, dictată chiar de complexa apărare rusească, a solicitat la maximum moralul trupelor Moscovei, care de aproape trei luni au pierdut inițiativa și sunt sub o presiune constantă. Statul Major General rus a decis să trimită noi trupe pe front, lăsând Rusia și mai descoperită în interior, inclusiv în Crimeea.
Efectivele armatei ruse care pot fi folosite în operații terestre au ajuns la limită. Situația a fost remarcată de Serviciul britanic de Informații al Apărării care, în raportul său din 28 august, a precizat că Rusia a anulat, cel mai probabil, exercițiul strategic întrunit Vest-2023 datorită lipsei de trupe și echipamente militare disponibile.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 28 August 2023
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) August 28, 2023
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/2pc3WQR0W6
???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/3JrjtnMvUS
La rândul său, Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank american care monitorizează și războiul ruso-ucrainean, a precizat în raportul său privind evoluțiile din 28 august că forțele ruse sunt folosite aproape în totalitate în oprirea contraofensivei ucrainene și nu mai au capacitatea să reia operațiile ofensive la scară mare, inclusiv datorită degradării forțelor de elită – trupele de desant.
Aparent, o debarcare ucraineană în Crimeea este o aventură, dar raidul ucrainean din 24 august a demonstrat că există o fereastră de oportunitate pentru forțe mici și agile, înalt tehnologizate, care acționează dispersat asupra obiectivelor strategice din peninsulă.
Rusia, nereușind să-și debarce forțele de invazie în regiunea Odesa, a considerat că Ucraina are și mai puține șanse să facă o astfel de operație în Crimeea. Bazându-se pe această concluzie, dar și obligată de evoluția războiului, Rusia a trimis unitățile luptătoare din peninsulă pe linia frontului.
Pentru apărarea litoralului și a obiectivelor importante a alocat personal insuficient pregătit, incapabil să lupte corespunzător împotriva unor forțe ucrainene de elită care ar fi folosite în caz de debarcare.
Amintim că în raidul din 24 august, ucrainenii au trimis doar un grup de cercetare al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) care, într-o scurtă confruntare a eliminat în jur de 30 de militari ruși, fără să înregistreze nicio pierdere.
De altfel, GUR se pare că reușește să obțină, în timp real, informații de mare acuratețe și importanță privind situația forțelor ruse din Crimeea. Acest lucru a făcut posibile recentele succese și permite planificarea mai precisă a unei eventuale debarcări. Pe lângă informațiile obținute prin mijloace tehnice și de la NATO, se observă că GUR și celelalte agenții de informații ucrainene au o rețea de încredere formată din informatori locali, care le confirmă rapid mișcările trupelor ruse din peninsulă.
Capacitatea agenților locali, de a opera relativ liber, depinde și de sprijinul populației civile, nu doar de performanța aparatului rus de securitate. Acest lucru ar însemna că în cazul unei eventuale debarcări, militarii ucraineni, cel puțin, nu ar avea localnici ostili care să le îngreuneze misiunea. Se pare că pentru crimeeni a devenit tot mai clar dezavantajul de a trăi sub tensiune alături de instituțiile de securitate ruse, comparativ cu un statut de autonomie într-o Ucraină consolidată, ulterior, de statutul de membru NATO.
Având aceste câteva atuuri de partea lor, forțele speciale ucrainene, ajutate poate și de rachetele cu rază lungă de acțiune occidentale, ar avea unele șanse să distrugă anumite obiective prioritare (radare, aerodromuri, căi de comunicație etc.), facilitând aducerea ulterioară a unei forțe de debarcare mai mari.
Sunt șanse mari ca debarcarea să nu reușească, iar forța de elită ucraineană să fie distrusă, dar, uneori, dintr-o operație eșuată se învață mai multe decât dintr-una reușită.
Se pune, întemeiat, problema scenariului cel mai rău: debarcarea nu reușește și forțele de elită ucrainene sunt eliminate. Pentru scurt timp, apărarea și ofensiva ar funcționa și fără ele. Însă, aceste forțe au impact strategic. Efectul acțiunilor se face simțit în prima linie după un timp mai mare, dar cu un impact devastator.
De aceea, forțele speciale care ar fi distruse trebuie înlocuite cât de repede posibil întrucât, în absența aviației și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, sunt singurele care pot face incursiuni în adâncimea apărării inamicului pentru a-i distruge obiectivele strategice, contribuind la limitarea severă a acțiunilor acestuia.
Soluția la un astfel de scenariu ar putea veni de la NATO, care după ce a demonstrat că a pregătit și echipat în trei – patru luni cel puțin 10 brigăzi de luptă ucrainene, ar putea lua în calcul să facă acest lucru și pentru una–două brigăzi de forțe speciale, dacă nu cumva a făcut-o până acum.
Desigur, există și aici câteva limitări importante. Prima este timpul de pregătire evident mai mare, iar cea de-a doua este natura umană, deoarece persoanele cu calitățile necesare – forță morală și fizică și stare de sănătate foarte bune - sunt extrem de rare.
În plus, chiar dacă debarcarea nu își va atinge obiectivul principal, forțele ruse, pentru a respinge o altă tentativă, vor fi obligate să riște și să-și aducă navele de luptă mai aproape de rachetele antinavă și dronele ucrainene și să mute trupe din zona actuală a frontului în Crimeea, pentru că nu mai are de unde să aducă din altă parte. Iar fortificațiile din zona Zaporojie nu vor putea rezista fără oameni care să lupte în ele.
Reamintim că din raidul aliat nereușit de la Dieppe (august 1942, în cel de-al doilea război mondial) s-au învățat lecții importante care au fost aplicate în celebra debarcare din Normandia. Desigur, detaliile diferă, armele sunt altele, tacticile sunt altele, dar principiul a rămas același: Testează, învață din greșeli și apoi fă mai bine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rachetele de croazieră și balistice fabricate în Ucraina vor apărea până la jumătatea anului 2025, a declarat Oleksii Petrov, directorul întreprinderii de stat Spetstechnoexport.
Războiul dronelor este în plină dezvoltare, iar rușii apelează la n mix de măsuri pentru a crește eficiența unor drone, altfel, destul de rudimentare.
Ucraina se confruntă cu cel mai greu moment din ultimii doi ani de război. Cantitățile primite de tehnică militară și muniție nu reușesc să stabilizeze frontul, iar problemele de personal sufocă efortul Armatei ucrainene.
Ajutorul SUA pentru Ucraina e de necontestat în cei aproape trei de la invadarea pe scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, ajutorul militar a venit mai degrabă cu frâna de mână trasă și a avut ca obiectiv ca Ucraina să reziste în fața ocupantului rus. Numărul de sisteme de apărare și ofensive trimise de americani și restricțiile asupra utilizării rachetelor și armelor arată că dimensiunea ajutorului nu vizează înfrângerea Rusiei în Ucraina ci rezistența Ucrainei.
Potrivit Newsweek, soldații din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) au participat pentru prima dată la confruntările ruso-ucrainene din regiunea Kursk. Mai mulți experți au precizat pentru publicația americană că nativii din Coreea de Nord ar putea avea probleme de comunicare și de coordonare cu trupele rusești.
Desfășurarea de trupe nord-coreene pe frontul ucrainean nu va aduce prea multe schimbări deocamdată și este probabil ca acestea să sufere pierderi grele. După cum a raportat radiodifuzorul public estonian ERR, comentând desfasurarea personalului militar nord-coreean în regiunea Kursk din Rusia, colonelul Ants Kiviselg, comandantul Centrului estonian de Informații pentru Apărare, a precizat că aceștia au fost probabil desfășurați la începutul lunii octombrie și de atunci au fost supuși unui antrenament preliminar care a durat între două și patru săptămâni. După aceea, a spus el, „a început redistribuirea lor către frontul ucrainean”.
Unitățile Brigăzii 10 Asalt de Munte au respins, pe direcția Siversk, un atac rusesc efectuat cu peste 20 de blindate, inclusiv tancuri. Două companii rusești au lansat, pe 2 noiembrie, un atac asupra pozițiilor ucrainene, în zona localității Vyimka (6 km SE Siversk).
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate rus, a sugerat că, dacă fostul președinte american Donald Trump ar câștiga alegerile din 2024 și ar încerca să încheie războiul actual, ar putea avea o soartă similară cu cea a președintelui John F. Kennedy, asasinat în 1963.
Forțele speciale ale marinei israeliene au capturat un presupus comandant Hezbollah în orașul de coastă Batroun, din nordul Libanului, a informat The Times of Israel sâmbătă seara, citând Forțele de Apărare ale Israelului. Ziarul l-a numit pe bărbatul capturat Imad Amhaz, considerat o „sursă valoroasă de informații” despre forțele navale ale grupării șiite radicale libaneze.
Analiștii grupului ucrainean DeepState au publicat o nouă hartă care prezintă progresul Rusiei. Pe canalul său de Telegram, DeepState, el a declarat: „Inamicul a ocupat Kurahiv și împing și în regiunea Kursk”.
Presa rusă de propagandă, notează că Rusia a început să experimenteze și utilizarea dronelor kamikaze de tip Shahed cu focoase termobarice.
În urma remarcilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la eșecul Poloniei de a livra Ucrainei avioane de luptă MiG-29, așa cum s-a convenit anterior, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a declarat că Polonia poate oferi un împrumut Ucrainei dacă dorește să achiziționeze armament, după cum a informat Polsat.
Egiptul a negat joi acordarea de asistență Israelului în operațiile sale militare, după ce presa a informat că portul egiptean Alexandria a primit un transport de explozibili destinat unei companii israeliene care furnizează materiale de apărare, acuzând unele părți că încearcă să-i denatureze rolul de a sprijini cauza palestiniană.
Statele Unite vor desfășura forțe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv distrugătoare cu rachete balistice și bombardiere strategice B-52, care vor servi la apărarea Israelului și vor fi un avertisment pentru Iran.
Mai mulți utilizatori ruși de pe rețeaua de socializare Telegram au informat că, în noaptea de 01.11.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut încă un bombardier de front Su-34 în Ucraina.
Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă Reuters, potrivit Agerpres, într-un reportaj.
În regiunea Donețk, forțele armate ruse încă dețin inițiativa și au forțat forțele armate ucrainene să se retragă treptat, arată oficialii serviciilor estoniene de informații.
În ultima perioadă, trupele ruse au crescut în mod semnificativ numărul de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean.
Rusia a câștigat mai mult teritoriu în Ucraina decât în oricare altă lună din ultimii doi ani, susține The New York Times.
De aproape două săptămâni, atenția publicului mondial s-a concentrat pe măsura actuală a escaladării agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Angajamentul în luptă al trupelor militare din Coreea de Nord este destul de sigur.
Dimensiunea ajutorului acordat Ucrainei de România depășește antrenarea piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon sau donarea unei baterii Patriot. Despre acest lucru a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania fostul ministru adjunct al Apărării de la Kiev, Andrii Shevchenko.
Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.
La 28 octombrie 2024, pe rețelele de socializare ucrainene au apărut imagini cu vehicule de luptă a infanteriei (IFV) Bradley M2A2 furnizate de SUA în acțiune, marcând prima dată când Bradley a fost văzut folosind rachetele sale antitanc TOW împotriva forțelor ruse. Înregistrate în apropiere de localitatea Veseloe, în regiunea Kursk din Rusia, imaginile arată cum militarii ucraineni folosesc cu îndemânare formidabilul tun M242 Bushmaster de 25 mm al Bradley, alături de rachetele TOW, pentru a ataca și a suprima pozițiile rusești, demonstrând rolul sporit al vehiculului în cadrul operațiunilor desfășurate de Ucraina pe teritoriul Federației Ruse.
Explozii puternice au avut loc în regiunea ucraineana Luhansk, aflata sub ocupatie rusa. Potrivit datelor preliminare, ocupanții ruși au mai pierdut un depozit de muniții în urma acestor explozii. Acest eveniment a fost semnalat de guvernatorul regiunii Luhansk, Artem Lysohor. După mai multe deflagrații, în oraș a izbucnit un incendiu, iar pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o coloană de fum care se ridica spre cer.
Unități ale armatei ruse au capturat un tanc de luptă principal M1A1 Abrams operat de ucraineni lângă Pokrovsk, în regiunea disputată Donețk. Acest eveniment reduce și mai mult numărul deja limitat de tancuri pe care SUA le-au furnizat Ucrainei.
Președintele american Joe Biden a declarat marți că ucrainenii ar trebui să atace trupele nord-coreene dacă trec granița cu Ucraina. El a adăugat că este îngrijorat de prezența soldaților nord-coreeni în regiunea Kursk din Rusia, la aproximativ 50 km de granița cu Ucraina.
Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a calificat marţi drept ''temporară'' numirea lui Naim Qassem ca lider al organizaţiei libaneze pro-iraniene Hezbollah, după asasinarea la finalul lunii septembrie a predecesorului său Hassan Nasrallah de către Israel, relatează Agerpres și AFP.
Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, a declarat că Alianța Nord-Atlantică avea informații clare cu privire la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, dar președintele Volodimir Zelenski nu credea într-un asemeena scenariu.
Planul Ucrainei pentru Victorie se referă inclusiv la descurajarea non-nucleară a Rusiei. Una dintre anexele secrete ar face referire chiar la furnizarea de rachete Tomahawk din partea Statelor Unite, armele urmând să fie dislocate pe teritoriul ucrainean.
Ministerul Apărării Naționale a salutat inițiativa Regatului Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Varșovia atrage atenția Aliaților că „diplomația telefonică” nu poate opri Armata rusă iar acest lucru s-a mai încercat fără succes. Polonezii atrag atenția că înlocuirea sprijinului pentru Ucraina cu telefoane date la Moscova e o greșeală care ar putea costa scump Europa.
Cinci dintre cele câteva zeci de rachetele lansate recent de nave rusești asupra Ucrainei, sunt rachete de croazieră Kalibr şi pot fi văzute străpungând spaţiul aerian ucrainean, una după alta, într-un videoclip care circulă pe rețelele sociale. Materialul video, distribuit de un jurnalist ucrainean, a fost postat în jurul orei 11 a.m. Se presupune că a fost filmat în regiunea Odesa duminică dimineața, când Rusia a lansat împotriva Ucrainei un total de 120 de rachete din mai multe direcții, inclusiv din Marea Neagră.
Polonezii au fost printre principalii donatori europeni ai Ucrainei în materie de tehnică militară, inclusiv în ceea ce privește aviația militară. Ca un amănunt, din discuțiile purtate anul acesta de publicația noastră la Varșovia cu oficiali polonezi, reiese faptul că 80% din tehnica sovietică pe care Polonia o deținea a fost donată sub o formă sau alta Ucrainei.
În atacul său pe scară largă din această dimineață, Rusia a lansat 120 de rachete de mai multe tipuri și 90 de drone asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană ucraineană, inclusiv avioanele de luptă F-16, care au participat, de asemenea, la respingerea atacului, a distrus peste 140 de ținte aeriene, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, loviturile au provocat daune infrastructurii energetice.
În ciuda apelurilor din partea mai multor politicieni importanți, inclusiv membri ai guvernului de coaliție pe care îl conduce, cancelarul german Olaf Scholz s-a opus în mod constant ideii de a furniza rachetele de croazieră Taurus pe care Ucraina le solicită de aproape doi ani.
În prezent, capacitatea de producție a industriei de apărare a Ucrainei depășește cu mult capacitatea financiară de a achiziționa arme pentru forțele sale armate. Deblocarea exportului de arme și echipamente militare rămâne un subiect disputat la Kiev. Acest lucru ar ajuta companiile să-și realizeze potențialul și, prin intermediul comenzilor venite din partea altor state, să-si diversifice oportunitățile de a-și extinde producția și de a-și îmbunătăți propriile produse.
Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a explicat cum podul Kerci ajută în acest moment armata ucraineană, deoarece ruşii prefere să desfăşoare aici un număr însemnat de sisteme de apărare aeriană şi nu direct în apropierea altor facilitaţi militare mai importante, cum ar fi depozitele de muniţii şi echipamente militare.
Rușii spun că Vladimir Putin „nu va începe negocierile de pace până când nu va scoate toți soldații ucraineni din Kursk”. Konstantin Remchukov, redactor-șef al ziarului rus Nezavisimaya Gazeta, a declarat pentru The Washington Post. Potrivit agenției britanice Sky News, trupele Moscovei au recâștigat controlul asupra a aproximativ o treime din teritoriul cucerit de forțele ucrainene începând cu luna august.
În cursul nopții și al dimineții de 17.11.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat un atac combinat de amploare asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, utilizând atât drone kamikaze, cât și rachete cu bazare aeriană și maritimă. Alertele de raid aerian au apărut în majoritatea regiunilor ucrainene încă din seara anterioară.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 16.11.2024, fregata Amiral Golovko a tranzitat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în acvatoriul Mării Mediterane. “Pe timpul prezenţei în zona Mării Mediterane, fregata Amiral Golovko va îndeplini misiuni în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Interfax.
O unitate de drone din cadrul Brigăzii 27 Pechersk a Gărzii Naționale ucrainene a distrus un sistem rusesc de rachete antiaeriene BUK-M1 în valoare de 10 milioane de dolari, a menţionat ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko la 16 noiembrie.
Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului prin mijloace diplomatice, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat publicaţiei Suspilne, difuzat pe 16 noiembrie. În timpul interviului, Zelenski a menţionat că nu crede că președintele rus Vladimir Putin își dorește pacea, ci va folosi negocierile pentru a se apropia de statele occidentale care l-au izolat de la începutul agresiunii militare.
Imagini recente din satelit, realizate în luna septembrie 2024, au scos la iveală construirea unor adăposturi mari la o bază aeriană tactică a Forțelor Aeriene ale Republicii Islamice Iran de lângă orașul Hamadan. Aceste hangare, care măsoară aproximativ 25 pe 30 de metri, par a fi prea mari pentru aeronavele F-4 Phantom staționate în prezent acolo. Acest lucru sugerează că Iranul construiește aceste adăposturi pentru a adăposti avioane de luptă rusești Su-35S, care se potrivesc perfect dimensiunilor acestor hangare.
Piloţii Escadrilei 494 de Luptă a U.S. Air Force, supranumită ''Panterele'', au fost premiați pentru doborârea mai multor drone iraniene în timpul atacului asupra Israelului din luna aprilie a acestui an. Primul şi cel mai important aspect care trebuie menţionat este medalierea căpitanului Lacie Hester din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, operator de sisteme de armament F-15E al Escadrilei 494 de Luptă. Lacie Hester este prima femeie pilot care primește Steaua de Argint pentru curajul şi măiestria de care a dat dovadă în timpul misiunii care a dus la doborârea unor drone iraniene.
Royal Air Force a desfășurat avioane de luptă Typhoon pentru a monitoriza un ''Bear-F'' rusesc, cunoscut și sub numele de avion de recunoaștere Tupolev Tu-142, care zbura aproape de spațiul aerian al Regatului Unit. Două avioane de vânătoare de la baza aeriană Lossiemouth a RAF au fost trimise pentru a supraveghea avionul de recunoaștere în timp ce zbura deasupra Mării Nordului, deși acesta nu a intrat în spațiul aerian al Regatului Unit. Acest lucru se întâmplă la câteva zile după ce fregata Amiral Golovko a marinei ruse, înarmată cu rachete hipersonice anti-navă, a traversat Canalul Mânecii în timp ce era monitorizată de HMS Iron Duke.
Livrarea unor arme către Ucraina în cadrul programelor de sprijin ale SUA ar putea avea loc după încheierea mandatului prezidențial al lui Joe Biden, la 20 ianuarie. Acest lucru a fost explicat pentru Voice of America de către Pentagon. Este posibil să treacă ceva timp între anunțarea anumitor pachete de ajutor și sosirea lor fizică, a adăugat departamentul.
Resursele Rusiei nu sunt suficiente pentru un război prelungit - inflația ridicată subminează dezvoltarea complexului militar-industrial, iar declinul demografic reduce numărul de viitori militari. Sprijinul occidental și internațional constant acordat Ucrainei pentru rezista pe câmpul de luptă agravează și mai mult problemele economice ale Rusiei, astfel încât Kremlinul blufează atunci când răspândește naraţiunea „invincibilității” sale, scriu în analiza lor cercetătorii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Acestia adaugă că această narațiune este impusă cu succes de ruși partenerilor occidentali ai Ucrainei.
Recent, au apărut imagini care arată cum o dronă rusească de tip FPV care distruge un tanc britanic Challenger 2, demontând afirmațiile britanicilor privind invincibilitatea acestui blindat. Challenger 2, furnizat Ucrainei de Regatul Unit, a fost avariat de o dronă în timp ce se aflat în regiunea Kursk, unde au avut loc lupte intense în ultima perioadă între forţele ucrainene şi cele ruse. Din păcate, acest nou incident reprezintă o nouă lovitură de imagine dată reputației tancului britanic. După cum era de aşteptat, mass-media rusă de propagandă glorifica reuşita trupelor ruse.
Comandantul unei unități ucrainene de Forțe pentru Operații Speciale (FOS) a fost arestat sub acuzația de spionaj în favoarea GRU (serviciul de informații al Ministerul rus al Apărării). Informația a fost făcută publică, pe 15 noiembrie, de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători francezi de apărare, acționează prin intermediul joint-venture-ului lor EUROSAM pentru a convinge Grecia să folosească sistemul de rachete de apărare aeriană SAMP/T. Acest efort vine în contextul în care Grecia încearcă să creeze un scut de protecție avansat similar Iron Dome al Israelului, pe fondul tensiunilor actuale cu Turcia. Cu toate acestea, concurența cu ofertele de apărare ale Israelului, în special cu sistemul SPYDER, se anunță a fi acerbă.
Rusia nu a reușit să intercepteze o dronă ucraineană care a survolat o mare parte a teritoriului rus și a lovit probabil nave rusești aflate într-un port din Marea Caspică, potrivit unui raport al serviciilor de informații britanice, publicat la 15 noiembrie. Potrivit comunității britanice a serviciilor de informații, este destul de probabil că acest lucru să fi provocat îngrijorare în rândul liderilor politici și militari din Rusia.
Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit la telefon pe 15 noiembrie, prima lor convorbire directă în aproape doi ani, potrivit unei declarații a guvernului german. Mai devreme în cursul zilei, ziarul Bloomberg a relatat că Putin și Scholz şi-au program să poarte o convorbire telefonică, deși nu se cunoşteau informaţii despre ora sau subiectele de discuție. Convorbirea, neanunțată nici de Moscova, nici de Berlin, a durat aproximativ o oră, potrivit Reuters.
Presa rusă a semnalat, pe 15.11.2024, că Forțele Armate ale Federației Ruse continuă să-și dezvolte ofensiva în zona operației militare speciale. Potrivit jurnaliștilor ruși, trupele proprii au preluat și dețin ferm inițiativa pe toate sectoarele frontului. Astfel, dacă până de curând cele mai active acțiuni ale armatei ruse au fost efectuate, în principal, în direcțiile Donețk și Harkov, acum acele zone care au fost menționate mai puțin în rapoartele Ministerului rus al Apărării “încep să prindă viață”.
SUA au deschis o nouă bază de apărare aeriană în nordul Poloniei, subliniind garanția de securitate pe flancul estic al NATO, a declarat președintele polonez Andrzej Duda pe 13 noiembrie. Facilitatea, situată în Redzikowo, în apropierea coastei baltice, face parte din sistemul de scut antirachetă al NATO la nivel european. Kremlinul a condamnat demersul ca fiind o încercare de a „îngrădi militar” Rusia. Construcția bazei a început la începutul anilor 2000 și face parte din scutul antirachetă „Aegis Ashore” al NATO, conceput pentru a proteja Europa de potențiale amenințări cu rachete.
Suedia s-a alăturat oficial unei inițiative ample de achiziționare de rachete Patriot GEM-T prin semnarea unui acord cu NATO Support and Procurement Agency [NSPA]. Acest acord subliniază importanța tot mai mare a cooperării regionale în consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de nave (OSK) din Federația Rusă a anunțat, pe 15.11.2024, că, până la sfârșitul acestui an, crucișătorul greu cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov va începe testele pe mare, după finalizarea procesului de reparații și modernizare.
Republicanii au câștigat majorități în ambele camere ale Congresului SUA, consolidând controlul partidului și al președintelui ales Donald Trump asupra guvernului și legislativului țării. Trump, care va fi învestit în funcție la 20 ianuarie 2025, s-a întâlnit recent cu republicanii din Camera Reprezentanților. Redacţia de limbă ucraineană a Voice of America a vorbit cu unii reprezentanți ai republicanilor după întâlnire, întrebându-i despre viziunea lor asupra politicii Congresului SUA față de Ucraina cu noua majoritate.
Israelul a lovit infrastructura Hezbollah din beirut, dar și rutele de tranzit aflate de-a lungul graniței dintre Siria și Liban, care erau folosite de Hezbollah pentru a transfera arme.
. Tensiuni în negocierile pentru noua Comisie Europeană. Parlamentul European încă nu a ajuns la un acord cu privire la următoarea Comisie Europeană, programată să preia atribuțiile la 1 decembrie, scrie Agerpres care citează o analiză EFE.
Politico arată că principalul obstacol îl reprezintă aprobarea vicepreședinților noii Comisii Europene (fiind negociată inclusiv poziția candidatului României, Roxana Mînzatu) și a propunerii Ungariei. Problema o reprezintă neînțelegerile dintre cele două mari grupări politice europene, popularii și social-democrații.
Obuzierul autopropulsat de mare putere, 2S7 Pion, considerat ”cea mai grea armă din lume”, este folosit de Forțele Ucrainene lângă Torețk.
Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.