Curtea Supremă a SUA consideră că Trump are „imunitate absolută” pentru actele oficiale
Curtea Supremă a SUA a hotărât luni că Donald Trump nu poate fi urmărit penal pentru acțiuni care se aflau în competențele sale constituționale în calitate de președinte. Este o decizie de referință prin care recunoaște pentru prima dată imunitatea prezidențială absolută față de urmărire penală.
Curtea Supremă a decis ieri că președintele are imunitate absolută față de infracțiunile comise în exercitarea funcțiilor constituționale, și imunitate parțială pentru actele oficiale.
După această logică, dacă, odată ce Donald revine la putere, va putea ordona Armatei să ocupe Washingtonul, Departamentului de Justiție să persecute un oponent politic sau orice alt act care ar trimite un cetățean obișnuit la închisoare, fără ca acesta să poată fi tras la răspundere.
Un punct de cotitură epocal, care relansează argumentul folosit până acum fără mare succes de Joe Biden, potrivit căruia însăși supraviețuirea democrației americane va fi în joc la alegerile prezidențiale.
Dacă va câștiga, Trump va putea apoi să numească un secretar de Justiție care va anula cele două proceduri federale la care este supus.
Procurorul Jack Smith l-a acuzat pe Trump pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie asupra Congresului, iar cazul a fost atribuit judecătorului Curții de la Washington Tanya Chutkan.
Avocații lui Donald făcuseră recurs, argumentând că, în calitate de fost președinte, acesta se bucura de imunitate absolută, atât pe motive civile, cât și penale. Curtea de Apel respinsese această cerere, dar Curtea Supremă, unde există o majoritate de șase judecători cu vederi conservatoare - a fost de acord să o discute. Așa că cei șase judecători conservatori au votat în favoarea deciziei care îl ajută pe Trump, împotriva celor trei liberali.
Rege deasupra legii
Instanța supremă a decis că fostul președinte „nu poate fi urmărit penal pentru exercitarea principalelor sale atribuții constituționale și are dreptul, cel puțin, la imunitate prezumtivă de urmărire penală pentru toate actele sale oficiale”.
Biden a citat declarația cu care judecătorul Sotomayor și-a exprimat opoziția față de sentința votată de colegii ei conservatori: „Președintele este acum un rege deasupra legii”
Judecătorul liberal Sonia Sotomayor a avertizat: „Conform majorității, atunci când un președinte își folosește în vreun fel puterile, va fi protejat de urmărirea penală. Ordonă unui militar Navy Seal să asasineze un rival politic? (președintele) Este imun. Organizează o lovitură de stat militară? Este imun. Luare de mită? Imun. Președintele este acum un rege deasupra legii”.
Totuși, decizia lasă un spațiu de manevră procurorilor Departamentului de Justiție, iar judecătorului districtual american Tanya Chutkan, care prezidează cazul, să avanseze până în noiembrie. Atât procurorii, cât și judecătorul ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a face acest lucru – în ciuda dorinței evidente a reprezentanților republicani de a face acest lucru cât mai dificil posibil, arată Politico.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News