Decizie iminentă. Zelenski a decis să-l înlocuiască pe șeful armatei, deși generalul Zalujnîi încă refuză. Cine ar putea veni în loc
Înlăturarea lui Valeri Zalujnîi reprezintă o modificare majoră în comanda militară a Ucrainei. Kievul dorește, astfel, să reseteze dinamica în rândul Forțelor armate ucrainene.
Zalujnîi și Oleksandr Sîrski (Comandant al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei) / Forțele armate ucrainene
Presa occidentală scrie la unison despre iminenta schimbare a Șefului Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.
Așa cum arăta și DefenseRomânia, sursele principalelor publicații ucrainene relatau despre întâlnirea de luni în care președintele i-a solicitat lui Zalujnîi să demisioneze din funcția de Comndant al forțelor armate.
Oficial, atât președinția, cât și staful lui Zalujnîi au negat că s-a pus problema de o demitere. „Nu a existat nicio demitere”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președintelui, Serhii Nikiforov, presei ucrainene.
Totuși, publicația FinancialTimes, care citează patru persoane familiarizate cu discuțiile, scrie că Zelenski i-a oferit luni lui Valeri Zalujnîi un nou rol de consilier pentru apărare, dar generalul a refuzat. Zelenski i-a spus clar lui Valeri Zalujnîi că, indiferent dacă va prelua sau nu acest rol, va fi îndepărtat din funcția sa actuală.
NYT scrie că un fost înalt oficial ucrainean a declarat că echipa lui Zelenski plănuia să-l demită pe general, dar s-a retras luni seară, după ce știrea a fost divulgată pe surse. Acum vor încetini procesul, a spus oficialul.
În orice caz, se pare că Zelenski ar fi abandonat, pentru moment, planurile de schimbare a lui Zalujnîi. Astfel, potrivit Times, posibilii înlocoitori - Kirilo Budanov, și Oleksandr Sîrski - au refuzat oferta, „forțându-l pe Zelenski să se retragă”.
La rândul său, Washington Post relatează că președintele i-a explicat lui Zalujnîi că e nevoie de un restart în privința acțiunilor Armatei ucrainene.
Se pare că unul dintre punctele asupra căruia cei doi nu s-au înțeles este numărul de militari pe care Ucraina trebuie să-l mobilizeze în acest an. Zalujnîi a propus mobilizarea a aproape 500.000 de oameni, o cifră pe care Zelenski o vede ca fiind nepractică, având în vedere lipsa echipamentelor, armelor și facilităților de antrenament și potențialele provocări legate de recrutare, spun sursele WP.
Zalujnîi a replicat că Ucraina este deja lipsită de forțe din cauza victimelor tot mai mari și, de asemenea, trebuie să egaleze 400.000 de noi soldați pe care Rusia intenționează să-i mobilizeze.
Cine ar putea veni în locul lui Zalujnîi
De la stânga la dreapta: Kirilo Budanov (șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării), Serhii Șaptala (Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei), Valeri Zalujnîi (Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei) și Oleksandr Reznikov (fostul ministru al apărării) - Forțele armate ucrainene
Nu este foarte clar cine îl va înlocui pe Zalujnîi.
Un candidat de frunte ar fi fost șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, locotenentul general Kirilo Budanov, în vârstă de 38 de ani, care ar putea semnala o mișcare către tactici asimetrice într-un război în care linia frontului s-a schimbat puțin în mai mult de un an. Problema este că Budanov, un militar cu o istorie în forțele speciale, nu are experiență ca comandant de armată.
O altă variantă era Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, care a condus apărarea Kievului în prima lună de război și apoi a orchestrat o contraofensivă de succes în regiunea de nord-est Harkiv în toamna anului 2022.
Totuși, așa cum arătam la începutul materialului, ambii militari l-ar fi refuzat deja pe Zelenski.
Se pare că generalul Zalujnîi va renunța la cariera militară, după ce va pleca din această funcție.
În orice caz, înlăturarea lui Zalujnîi ar putea duce și la o problemă politică spinoasă pentru Zelenski: generalul este acum mai popular decât președintele în unele sondaje de opinie, iar demiterea lui ar fi privită de unii ca o mișcare menită să-l anuleze pe Zalujnîi ca potențial adversar politic.
Într-un sondaj ucrainean publicat în decembrie, 88% dintre ucraineni au spus că au încredere în Zalujnîi, comparativ cu 62% care au spus că au încredere în Zelenski, scrie FT, în articolul citat mai sus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News