Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Demiterea lui Trump. În SUA se cere aplicarea amendamentului 25 pe motiv că președintele este 'bolnav mintal'
07 ian, 19:47
Cu toate că președintele ales Joe Biden va prelua mandatul pe data de 20 ianuarie 2021, incidentele de la Capitoliul SUA când susținătorii președintelui în exercițiului Donald Trump au pătruns în forță în timp ce Congresul certifica victoria lui Biden, i-a îndemnat pe mai mulți lideri politici să ceară aplicarea amendamentului 25 al Constituției Statelor Unite ale Americii.
Donald Trump, sursă foto: White House Facebook

Amendamentul 25 permite declararea președintelui ca „inapt” să-și exercite funcția, astfel că Donald Trump ar fi demis chiar și pentru câteva zile. Într-un asemenea scenariu, conducerea Casei Albe ar fi preluată de vicepreședintele în exercițiu Mike Pence.

Invocarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției SUA a fost făcută de mai mulți lideri politici, atât democrați, cât și republicani.

Potrivit CNN, după violențele de la Capitoliu, un număr tot mai mare de lideri republicani și membri ai Cabinetului cred că Donald Trump ar trebui să fie revocat din funcție. Acest lucru a fost declarat de patru republicani, pentru sursa citată, sub protecția anonimatului. Mai mult, doi dintre ei consideră că președintele în exercițiu Donald Trump ar trebui să fie pus sub acuzare pentru instigare după ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021. 

Pe de altă parte, invocarea celui de-al 25-lea amendament necesită ca vicepreședintele Mike Pence și majoritatea Cabinetului să voteze pentru înlăturarea lui Trump, pe motiv că nu își mai poate exercita funcția. Ar fi un lucru fără precedent în istoria SUA.

Totodată, membrii democrați ai Comisiei juridice din Camera Reprezentanților i-au solicitat în unanimitate vicepreședintelui Mike Pence, printr-o scrisoare, să invoce amendamentul 25 pe motiv că președintele Donald Trump „este bolnav mintal şi incapabil să gestioneze, dar şi să accepte rezultatul alegerilor din 2020”, când a pierdut în fața lui Joe Biden.

Donanld Trump refuză să recunoască că a fost învins în noiembrie 2020 și acuză fraudarea scrutinului.

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro