Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Deși economia rusă pare să fi rezistat efectelor sancțiunilor și războiului, decontul adevărat vine pe termen mediu și lung
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
În pofida rundelor de sancțiuni impuse de puterile occidentale, economia rusă a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, după o recesiune din anul precedent. Alimentată de creșterea cheltuielilor publice – în special a celor militare – industria a beneficiat din plin de războiul din Ucraina, revigorarea economică a țării fiind ajutată și de veniturile continue din exporturile de petrol și gaze naturale.
Uzina de armament Uraltransmash, una din fabricile industriei ruse de armament din Urali. Aici se produc și se repară obuziere autopropulsate 2S35 Koalitsiya SV, 2S19 Msta-S, 2S3 Akatsiya, 2S4 Tyulpan, 2S5 Giatsint, and 2S35 Koalitsiya SV.
Uzina de armament Uraltransmash, una din fabricile industriei ruse de armament din Urali. Aici se produc și se repară obuziere autopropulsate 2S35 Koalitsiya SV, 2S19 Msta-S, 2S3 Akatsiya, 2S4 Tyulpan, 2S5 Giatsint, and 2S35 Koalitsiya SV.

În ultimele săptămâni, președintele rus a criticat din nou sancțiunile occidentale ample care au vizat țara sa de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, etichetându-le drept „un eșec”.

„Avem creștere și ei au declin”, declara Putin într-un discurs din ianuarie, referindu-se la aliații Ucrainei.

Deși majoritatea economiilor occidentale nu sunt în „declin”, așa cum a susținut Putin, ultimele cifre evaluează creșterea procentuală a PIB-ului Rusiei ca fiind comparabilă cu cea a SUA, care a depășit, de asemenea, așteptările în 2023.

Rusia a înregistrat o creștere robustă de la contracția economică din 2022, depășind multe prognoze ale experților. Rosstat, agenția națională de statistică a Rusiei, a raportat o rată de creștere de 3,6% pentru economia rusă în 2023, în timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat o creștere la aproximativ 3%. FMI și-a revizuit astfel prognoza pentru 2024 în sus la 2,6%, având în vedere performanța puternică a economiei ruse anul trecut.

„Este interesant de observat că creșterea Rusiei a depășit chiar și cele mai optimiste prognoze, inclusiv pe cele ale propriilor instituții”, a declarat Igor Delanoë, director adjunct al Observatorului Franco-Rus.

 

Efortul de război și veniturile din hidrocarburi

 

Redresarea economiei ruse are loc în tandem cu o creștere masivă a cheltuielilor publice, în special a cheltuielilor militare. Guvernul rus intenționează să cheltuiască 119 miliarde de dolari pentru apărare în 2024, o creștere de aproape 90% față de 2021.

Pe lângă creșterea producției de arme, războiul din Ucraina a contribuit la ridicarea altor sectoare industriale. Exemplele includ construcția – cu construirea de fortificații defensive extinse în estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei – și producția.

„Complexul militar-industrial funcționează la capacitate maximă din februarie 2022”, spune Julien Vercueil, economist specializat în Rusia, de la Universitatea de limbi și civilizații din Paris.

„Pentru a facilita angajarea, lucrătorii au fost scăpați de recrutare. Salariile din sector au crescut și ele, stimulând consumul gospodăriilor, care a fost una dintre forțele motrice din spatele creșterii rusești”.

 

Rusia continuă să beneficieze de veniturile generate de petrol și gaze, dar vânzările i-au scăzut dramatic

 

În pofida faptului că este al treilea producător mondial de petrol – după Statele Unite și Arabia Saudită – și al doilea producător de gaze naturale, Rusia a înregistrat o scădere cu 24% a veniturilor din hidrocarburi în 2023 comparativ cu anul precedent, ca urmare a sancțiunilor occidentale și a reducerii exporturilor către Europa.

Kremlinul speră să vadă o redresare în 2024 prin creșterea exporturilor în China și India.

Însă Rusia continuă să mai exporte în Uniunea Europeană și chiar în Statele Unite, printr-o scăpare în formularea sancțiunilor, potrivit unui raport din noiembrie al grupului de supraveghere Global Witness.

 

Sunt sancțiunile eficiente?

 

La doi ani de la începerea invaziei pe scară largă, UE, Statele Unite și Canada au anunțat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, marcând cea de-a 13-a rundă de sancțiuni impuse de UE din februarie 2022.

Dar eficacitatea unor astfel de măsuri a fost pusă sub semnul întrebării după publicarea de către FMI a cifrelor privind creșterea globală în ianuarie.

În timp ce SUA au înregistrat o creștere a PIB-ului de 2,5% în 2023, zona euro a cunoscut o rată medie de creștere de 0,5%, împovărată de recesiunea din Germania, cea mai mare economie a blocului.

„Situația economică a țărilor europene nu poate fi analizată doar în ceea ce privește relația lor cu Rusia. Dar este adevărat că decizia de a opri gazul rusesc a lovit puternic Germania, deoarece era foarte dependentă de acesta, iar acest lucru a afectat economia întregii zone euro”, explică Delanoë.

Am putea fi tentați să credem că afirmația lui Putin potrivit căreia sancțiunile au dăunat Occidentului mai mult decât Rusiei este întemeiată. Dar, cel puțin potrivit lui Vercueil, ar fi o eroare.

Sancțiunile occidentale care vizează sistemul bancar și financiar al Rusiei, embargoul asupra componentelor electronice și limitele de preț pentru petrol și produse petroliere rusești au avut într-adevăr un „impact semnificativ” asupra economiei Rusiei, spune el.

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a declarat luna trecută că economia Rusiei s-ar putea îndrepta către un șoc. „De fapt, cred că economia Rusiei este într-o perioadă foarte grea din cauza fluxului de oameni – și din cauza accesului redus la tehnologie care vine odată cu sancțiunile”, a spus ea.

„Ca toate sancțiunile economice de-a lungul istoriei, sancțiunile occidentale au dus și la strategii adaptative pentru entitățile afectate. Dar Rusia a fost mult mai afectată de efectele imediate ale sancțiunilor decât Europa: se poate estima că doi ani de creștere puternică au fost pierduți pentru Rusia, iar efectele sancțiunilor nu s-au încheiat”, spune Vercueil.

Aceste efecte includ inflația ridicată, care a fost la o rată anuală de 7,4% în ianuarie, potrivit Rosstat, comparativ cu 2,8% în zona euro. Această creștere a prețurilor, în special pentru anumite produse de consum, cum ar fi carnea de vită și pui.

 

Beneficii inegale pe teritoriul țării

 

Pe frontul industrial, anumite sectoare precum industria auto sunt în impas, puternic lovite de interdicțiile occidentale privind exporturile de componente electronice. Agricultura rusă se confruntă cu deficite severe de forță de muncă; problema este endemică în Rusia și a devenit mult mai acută având în vedere conscripția militară forțată și exodul peste ocean a câteva sute de mii de ruși.

„În general, cifrele de creștere sunt, desigur, satisfăcătoare pentru autoritățile ruse, dar creșterea este foarte neuniformă”, spune Delanoë. „Regiunile legate de complexul militar-industrial se află într-o poziție privilegiată. Este adevărat pentru Moscova, Leningrad și zonele adiacente Ucrainei în sud-vest, unele dintre ele înregistrând o creștere de două cifre. Alte regiuni industriale sunt lăsate în urmă, cum ar fi Kaluga, unde preluarea planificată de către China a fabricilor de automobile nu a intrat încă în vigoare”.

În discursul său anual adresat ambelor camere ale parlamentului la sfârșitul lunii februarie, Putin și-a dezvăluit viziunea pentru Rusia în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale. El a anunțat un plan masiv de investiții pe șase ani, concentrat pe infrastructură, cu priorități privind inclusiv reducerea importurilor și creșterea ratei natalității din țară.

Însă capacitatea statului rus de a susține acest nou rol depinde de resursele sale financiare, și în special de tendințele prețului petrolului și de implicarea pe termen lung a cetățenilor săi.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Giorgia Meloni i-a transmis lui Trump că SUA trebuie să manifeste aceeași hotărâre față de războiul rus împotriva Ucrainei, precum în cazul Iranului
Rusiei nu o să-i placă: SUA nu mai sunt atât de sigure că nu vor mai trimite Ucrainei sisteme Patriot. Pentru prima dată Trump admite că Putin ar avea „ambiții mai mari decât Ucraina”
Ucraina și Consiliul Europei au înființat un tribunal special pentru judecarea crimelor de război ruse împotriva Ucrainei
“Președintele Putin ar trebui să facă mai mult pentru Iran”. Teheranul așteaptă mai mult ajutor de la Moscova
Lovitura americană din Iran dă fiori Moscovei: Putin știe că sistemele sale S-300/S-400 ar fi îngenuncheate dacă Ucraina ar primi echipamentele potrivite
"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
Israelul și Iranul au continuat atacurile chiar și după armistițiu. Trump dă vina pe ambele părți pentru încălcarea acordului
Reza Pahlavi, fiul fostului șah spune că sfârșitul regimului ayatolahilor în Iran e „aproape” și compară evenimentele cu căderea Zidului Berlinului
Trump anunță că „Războiul de 12 Zile” dintre Israel și Iran s-a încheiat. Armistițiu total și pace în 24 de ore
Tactica inteligentă a Serbiei prin care vinde muniție Ucrainei a fost dezvăluită chiar de ruși. Serviciile ruse au acuzat aliatul sârb de „joc dublu”
Iranul a anunțat SUA înainte să lanseze rachete către baza americană din Qatar
Iranul a atacat cea mai mare bază americană din Orientul Mijlociu. Baza Al-Udeid din Qatar, atacată cu rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune
Fiul ultimului șah al Iranului se autopropune ca lider interimar al Iranului / Khamenei are o listă secretă de succesori
Tot ce trebuie să știi despre Operația Midnight Hammer: Cum au atacat bombardierele americane B-2 fără să fie detectate de Iran
Aviația militară israeliană tocmai ce a lovit și ea situl nuclear iranian Fordow. Au fost distruse și avioane F-14 Tomcat și F-5 iraniene: IDF domină spațiul aerian iranian
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
Parteneriatul Teheran-Moscova, fără limite? Rusia reacționează la dezmembrarea celui mai important aliat al său: Există țări pregătite să transfere arme nucleare Iranului
Ucrainenii încă mai au un picior în regiunea Kursk. Care e situația pe linia frontului din Ucraina
Se sinucide regimul ayatollahilor? Iranul spune că va răspunde atacului SUA: „Voi ați început, noi vă vom termina”
După ce a fost lovit de SUA, Iranul a lansat 30 ce rachete balistice către Israel
SUA au folosit prima dată în istorie 14 bombe GBU-57 MOP care ”forează” în stâncă, în cea mai amplă desfășurare de bombardierele B-2 din istorie
Unele companii occidentale încă mai livrează Rusiei echipamente folosite la producerea de armamente
Rusia își crește producția de kamikaze, dar valurile de Shahed ar putea deveni istorie. Soluția: Un zid de drone
„Un succes uriaș”. Israelul l-a lichidat pe șeful operațiunilor speciale iraniene, coordonatorul atacului de la 7 octombrie / Portavionul Nimitz va ajunge în regiune înainte de termen
Iranul, făcut șah-mat. Teheranul mai poate folosi în siguranță doar rachete cu rază lungă Sejil-1, capabile să lovească Israelul în 7 minute
Unde ar putea fi uraniul puternic îmbogățit al Iranului? AIEA: ”Teheranul nu ne-a informat în detaliu despre nimic”
Zeci de mii de nord-coreeni, trimiși în fabricile de drone din Rusia, în perspectiva transferului de tehnologie
Trump a aprobat deja planurile de atac ale bombardierelor B-2 asupra Iranului. Nu a luat încă decizia finală de a „apăsa butonul”
Rușii au ales o direcție prioritară pe frontul din Donbas. Blindatele rusești au ieșit destul de șifonate din ultimele atacuri (VIDEO)

Ştiri Recomandate

Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
O ameninţare de securitate pe care nu avem voie să o ignorăm| Cum au ajuns România şi Ucraina ţinte ale unui război hibrid planificat la Budapesta
Bruiajul rusesc a doborât din greșeală o dronă proprie de tip Altius aflată în teste, care a căzut peste o clădire rezidențială (Foto/Video)
Viitorul ,,avionului de luptă european'' FCAS este pus sub semnul întrebării: De ce nu reuşesc Franţa şi Germania să ajungă la un numitor comun?
O navă chineză din Mare Roșie, atac cu laser asupra unei aeronave germane. Berlinul l-a convocat pe ambasadorul chinez
Ce înseamnă să fii jucător-cheie în ecuația de securitate a flancului estic al NATO: Polonia a inaugurat oficial ,,Academia de sisteme HIMARS''
Mesajul de descurajare al NATO pentru Rusia: Avioane de luptă de au transformat Finlanda în vârful de lance al fancului nordic
Între ciocan și nicovală: Companiile germane din industria de apărare spun că vor fi afectate dacă se introduce recrutarea obligatorie
Cel mai mare port din Europa, reconfigurat și pentru logistică militară. Și România are un plan de extindere a portului Constanța
Un război mult mai complicat. Petr Pavel: E imposibil ca Ucraina să câștige acest război doar pe câmpul de luptă. Dar și Rusia și-a atins limita
Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. Colaj DefenseRomania via Statul Major al Forțelor Armate Franceze
EXCLUSIV
Cum a ajuns achiziția României de sisteme Mistral temă a războiului hibrid. Dezinformare, relația cu Franța și securitatea Europei | Interviu Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România
Avioanele Gripen chiar sunt pe val: JAS 39 Gripen a „învins” din nou F-16, într-o piață dominată istoric de influența SUA. Istoria se schimbă
Suedia cumpără muniție de artilerie în valoare de jumătate de miliard de euro de la companii din Germania și Norvegia
UE pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei din ultimii trei ani
SUA s-au răzgândit. Pentagonul va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Rebelii yemeniți reiau atacurile în Marea Roșie. O navă a fost scufundată de un atac combinat, cu rachete, drone navale și UAV-uri
pixel