Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Detașamente militare străine care au defilat alături de Armata României. Premieră la paradă
News
Data publicării:
Un număr de 21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere au defilat la Parada Militară care a avut loc cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Este cel mai mare număr de ţări care au participat la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini au fost din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

O premieră la Parada Militară Națională a fost prezența unui detașament format din 3 militari ai armatei luxemburgheze. Vă prezentăm în cele ce urmează detașamentele statelor aliate și partenere care au participat la Parada Militară, un material realizat cu sprijinul MApN.


BULGARIA (18 militari)

 

Participarea militarilor bulgari la parada organizată de Ziua Națională a României a devenit deja o tradiţie.

Detaşamentul din acest an a avut în compunere militari din cadrul Brigăzii 2 Mecanizată și a fost comandat de locotenent-colonelul Georgi VALEV.

Misiunile de bază ale Brigăzii 2 Mecanizată din Bulgaria sunt apărarea țării și sprijinul păcii și securității internaționale.

 

CANADA (31 militari)

 

Au defilat și militarii canadieni. Aceștia fac parte din detaşamentul ce execută, în țara noastră, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Detașamentul este format din 135 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi 5 aeronave CF-188 Hornet. Militarii canadieni asigură securitatea spațiului aerian al României, împreună cu aeronavele MiG-21 LanceR şi F 16 ale Forţelor Aeriene Române.

Misiunile de Poliţie Aeriană desfăşurate în comun contribuie la consolidarea interoperabilităţii dintre cele două armate.

România și Canada sunt aliați apropiați, Forțele Armate Canadiene fiind mândre să participe la misiunile de Poliție Aeriană NATO din România.

Militarii canadieni transmit mesajul: „Air Task Force Romania vă urează tuturor o zi națională minunată”.

 

CEHIA (6 militari)


A defilat și detaşamentul Republicii Cehia sub comanda maiorului Pavel BUČEK.

 

Militarii fac parte din Comandamentul Garnizoanei Praga, unitate care asigură serviciul de garnizoană. Unitatea are în responsabilitate conducerea şi coordonarea tuturor evenimentelor la care participă structurile militare, dispuse permanent sau temporar în capitala Republicii Cehia.

Comandamentul Garnizoanei Praga poartă denumirea onorifică de "Primăvara de la Praga”.

 

CROAŢIA (3 militari)

 

Urmează detaşamentul Gărzii de onoare a Republicii Croaţia, comandat de locotenentul Vjekoslav BILINOVAC.  Militarii detașamentului fac parte din Batalionul de Gardă, unitate de elită, înființată în 1994.

Misiunea batalionului este de a asigura protecţia și securitatea Președintelui Croației și de a executa activități de protocol la cel mai înalt nivel. Batalionul de gardă este dislocat în Zagreb, Capitala Republicii Croația.

 

FRANŢA (31 militari)

 

Au defilat în Piaţa Arcului de Triumf și militari din cadrul detașamentul Forțelor Aeriene Franceze, comandat de locotenent-colonelul Frederic MAY, locțiitorul comandantului Bazei Aeriene Bordeaux-Merignac, pilot cu mai mult de 3.000 de ore de zbor, din care peste 100 de ore în misiuni de luptă.

Locotenent-colonelul MAY a fost angajat în mai multe parteneriate cu România, fiind ofițerul care a coordonat procesul de instruire a piloților români la școala de la Tours. Baza Aeriană Bordeaux-Merignac este de nivel divizie, una dintre unitățile de elită ale Forțelor Aeriene Franceze. Cu un personal format din aproximativ 300 de piloți, baza aeriană franceză are o forță de dislocare rapidă, fiind astfel aptă să execute misiuni de sprijin aerian într-un mediu operațional ostil.


GERMANIA (39 militari)


Detaşamentul German care a prezentat onorul a fost format din militarii Diviziei de Dislocare Rapidă a Forțelor din Germania, mare unitate dotată și instruită pentru comanda brigăzilor mecanizate, precum și  a forțelor de manevră aeriană. Detașamentul a fost condus de căpitanul Tobias FUCHS.

Motto-ul diviziei este "Gata de acțiune - oricând - oriunde".

Începând cu anul 2013, Brigada olandeză de Manevră prin Desantare aeriană și Brigada 81 Mecanizată a Armatei României sunt afiliate Diviziei de Dislocare Rapidă a Forțelor din Germania.


GEORGIA (5 militari)

 

Parada detașamentelor străine a continuat cu defilarea detașamentului georgian, condus de maiorul Levan KVERNADZE, veteran al teatrului de operații din Irak, participant la luptele pentru apărarea integrității teritoriale a Georgiei.

Militarii georgieni care au defilat fac parte din Garda Națională de Apărare a Georgiei, înființată în urmă cu 29 de ani, structură de bază a Forțelor Armate georgiene.

În prezent, un pluton al Gărzii Naționale de Apărare a Georgiei participă la operații militare în Republica Centrafricană, după ce, timp de mai mulți ani, a executat misiuni în teatrul de operații  Afganistan.


GRECIA (27 militari)


Republica Elenă a participat la Parada Militară Națională de la București cu un pluton format din 18 militari ai Gărzii de Onoare.

Militarii greci au purtat uniformele tradiţionale ale Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale ale Greciei.

Garda de Onoare are misiunea de a prezenta onorul oaspeților oficiali ai Guvernului Elen și  comandanților Forțelor Armate. De asemenea, contribuie la paza infrastructurii militare din Grecia.

 

ITALIA (16 militari)

 

A defilat în Piața Arcului de Triumf detașamentul format din militari ai Gărzii de Onoare a Forțelor Aeriene Italiene, comandat de locotenentul Danilo MARI. Militarii italieni au fost echipați cu puști de asalt Beretta.

Garda de Onoare a Forțelor Aeriene Italiene execută misiuni de protocol pentru principalele structuri ale statului Italian, precum Președinția Republicii. Este angajată în cele mai importante activități de reprezentare.

 

LETONIA (4 militari)

 

Au defilat și militari ai Armatei Letoniei, din cadrul Batalionul de Stat Major al Comandamentului Forțelor Armate Naționale Întrunite. Batalionul are în responsabilitate securitatea Comandamentului Leton, comunicațiile Forțelor Armate letone și participă la manifestări oficiale. Batalionul este subordonat direct Comandantului Forțelor Armate.

Compania Gărzii de Onoare este alcătuită din patru plutoane de infanterie care în mod curent operează ca unități standard de infanterie. Suplimentar, Compania Gărzii de Onoare este responsabilă pentru serviciul Gărzii de Onoare la Monumentul Libertății și la Castelul din Riga, participând, de asemenea, la activități de reprezentare militară.


LITUANIA (5 militari)


Detaşamentul ce reprezintă Forțele Armate Lituaniene a fost format din cinci militari, care au defilat cu Drapelulul Forțelor Terestre Lituaniene şi a fost condus de sublocotenentul Haroldas GRABAUSKAS.

Militarii lituanieni au defilat în uniforme ce amintesc de cele ale forțelor armate lituaniene din perioada interbelică. Militarii fac parte din Garda de onoare, o subunitate reprezentativă a Forțelor Armate Lituaniene, responsabilă cu executarea activităților pe timpul ceremoniilor militare și naționale, în țară și în străinătate.

          

LUXEMBURG (3 militari)

 

A participat la Parada Militară Națională în premieră un detașament format din 3 militari ai armatei luxemburgheze, comandat de locotenentul RaphaëlNEVES, comandant de pluton în cadrul Gărzii de Onoare.

Principalele mijloace tehnice din dotarea Forțelor Armate Luxemburgheze sunt vehiculele blindate de cercetare. Pentru a asigura sprijinul capabilităților sale terestre, Armata Luxemburgeheză investește masiv în capabilități aeriene fără pilot.


MACEDONIA DE NORD (34 militari)

 

A defilat și un detașament al Armatei Republicii Macedonia de Nord. Detașamentul a fost format din membri ai Batalionului Gărzii de Onoare și a fost condus de căpitanul Stefan DIMITROVSKI. Batalionul Gărzii de Onoare este singura structură din armata Republicii Macedonia de Nord ce are în responsabilitate asigurarea activităților militare de protocol.

Batalionul Gărzii de Onoare își menține în permanență pregătirea pentru luptă și contribuie la misiuni de stabilitate și de sprijin al păcii în afara granițelor naționale.

Prin participarea la misiuni internaționale, Republica Macedonia de Nord a dovedit că poate face față provocărilor de securitate regională și globală.


MUNTENEGRU (14 militari)

 

A urmat detașamentul militarilor din Forțele Armate ale Republicii Muntenegru, comandat de plutonierul-adjutant principal Nenad DURASKOVIC. Militarul și-a început cariera în 2001, cu funcția de comandant subunitate de apărare antiaeriană. Din 2006 activează în cadrul unui Batalion de Gardă. În 2011, subofițerul muntenegrean a îndeplinit o misiune în Afganistan.


POLONIA (75 militari)

 

Cel mai mare număr de militari străini de la Parada Militară Națională a fost reprezentat de detaşamentul militarilor polonezi dislocați în România, comandat de căpitanul Marcin CHODAKOWSKI.

Contingentul militar polonez dislocat în România, ca parte a Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, este constituit din 230 de militari. Cea mai mare parte a Contingentului Militar Polonez este generată de Brigada 17 Mecanizată din Polonia, care a îndeplinit misiuni în Golful Persic și în Afganistan, în perioada 2007- 2014.

Brigada 17 Mecanizată este una dintre cele mai mari unităţi din Polonia, fiind dotată cu cel mai nou echipament de luptă al armatei acestui stat. Mijloacele tehnice principale ale Contingentului Militar Polonez sunt transportoarele de trupe 8X8 Rosomak, în mai multe versiuni. Principalul model de mașină de luptă a infanteriei este echipat cu un tun Bushmaster calibru 30 mm. De altfel, în cadrul paradei tehnicii militare, militarii polonezi au defilat cu transportoarele de trupe ROSOMAK.

 

PORTUGALIA (6 militari)


Detaşamentul portughez a fost compus din militari ai Batalionului 2 Mecanizat PANDUR.

Începând cu 2017, Batalionul 2 Mecanizat PANDUR este una dintre unităţile afiliate la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova, în cadrul Prezenței Înaintate Adaptate a forţelor aliate în partea de sud a flancului estic al NATO.

Batalionul 2 Mecanizat „Pandur” are o capacitate de manevră sporită, unitatea fiind dotată cu tehnică blindată „Pandur II 8X8”, cu capacitate de dislocare rapidă.

 

REPUBLICA MOLDOVA (27 militari)

 

Este deja o tradiţie pentru noi şi pentru militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze sub Arcul de Triumf din Bucureşti de Ziua Naţională a României. În fruntea formaţiei, la parada de ieri, s-a aflat maiorul Vasile OJOGA.

Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficialii străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor militar - protocolare şi a celor oficiale de stat. Ei sunt cartea de vizită a ţării şi a Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

În palmaresul acestei unităţi sunt multiple participări la parade militare în diferite ţări europene, cum ar fi: Bulgaria, Franța, România, Federaţia Rusă şi Ucraina.

 

SLOVENIA (24 militari)

 

Au intrat ulterior în Piața Arcului de Triumf militarii Gărzii de Onoare a Forțelor Armate Slovene, o unitate care execută misiuni de protocol și de reprezentare militară.

De asemenea, Garda de Onoare are sarcini de protocol special la evenimente și la ceremonii prilejuite de evenimente naționale majore. Specific acestei unități este exercițiul de mânuire a armamentului.

Garda de Onoare a Forțelor Armate Slovene este mândră să participe la Parada Națională Militară, prilejuită de marcarea Zilei Naționale a României.


TURCIA


Forțele Terestre din Turcia au fost reprezentate la Parada Militară Națională de către Corpul 4 Armată. Garda drapelului, comandată de locotenentul Gozkan MÜRAT, face parte din Grupul 2 Comando.

Corpul 4 Armată are în responsabilitate Ankara, Anatolia centrală, Zona Mediteraneană de Centru-Vest și Zona Mării Negre central-vestică. Din punctul de vedere al securității interne, Corpul 4 Armată reprezintă una dintre cele mai active unități anti-tero.

 

UCRAINA (4 militari)

 

A urmat detașamentul format din militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei. Detașamentul a fost comandat de maiorul Serhii KOBETS.

 

SUA

 

De Ziua Națională a României nu putea lipsi de la Parada Militară detașamentul Forțelor Armate Americane.

Militarii fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 5 Cavalerie, unitatea cu tradiția cea mai îndelungată din Forțele Terestre ale Statelor Unite al Americii. Unitatea a participat la toate conflictele armate, începând cu 1855.

Detașamentul a fost comandat de locotenent-colonelul Tim MEADORS, comandantul batalionului. Unitatea militară are sediul la Fort Hood, Texas, și este în prezent dislocată în baza aeriană Mihail Kogălniceanu de pe teritoriul țării noastre.

Sursă: MApN

CITEȘTE ȘI: VIDEO - 1 DECEMBRIE | Parada militară. Soldații Armatei României defilează și prezintă tehnica de luptă


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Moldova se pregătește de impact. Planul Rusiei e destabilizarea Transnistriei, iar Gazprom a început deja asaltul: Amână rezervarea de gaze pentru regiunea transnistreană
F-35 olandeze au interceptat bombardiere rusești înarmate cu rachete, care survolau Marea Baltică
NATO va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina
Senatori republicani şi democraţi condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România
Grupul ungar MVM achiziţionează E.ON Energie România, companie strategică în sitemul energetic național
Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Preşedintele Iohannis a eliberat din funcţie mai mulți magistraţi, inclusiv un procuror din cadrul DIICOT
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un petrolier rusesc plutește avariat în apropierea Crimeei. Al doilea s-a scufundat într-o oră
Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată
MAE confirmă că persoana reținută în Abkhazia este cetățean român
Georgia spune ”adio” Europei: Anti-occidentalul Mikheil Kavelashvili devine noul președinte al țării. A fost ales de 300 de oameni
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol
Răspunsul SUA la Oreșnikul rusesc: Test reușit pentru racheta hipersonică Dark Eagle, capabilă să zboare din Germania la Urali
Presiune maximă pe Teheran. Trump are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului, bănuit că poate construi o armă nucleară în doar de câteva zile
Macron l-a numit pe Francois Bayrou în funcția de prim-ministru
Șeful NATO a convocat o întâlnire cu privire la încetarea focului în Ucraina
Una caldă, alta rece pentru Putin: În timp ce Rosneft va livra Indiei petrol de 13 miliarde de dolari, industria cărbunelui e în pragul falimentului
Grupul de luptă NATO de la Cincu va crește în 2025: Belgia a anunțat că trimite trupe suplimentare în România
Xi Jinping nu vrea să fie primul președinte chinez care merge în SUA pentru învestirea unui președinte american. Invitația lui Trump, declinată
Rutte cere ca țările din NATO să se trezească și să se înarmeze în fața Rusiei. „Nu suntem pregătiți pentru ce urmează în 5 ani. Pericolul se apropie cu mare viteză”
Grupul de luptă condus de Franța în România ajunge la nivel de brigadă. Belgia a reconfirmat că va disloca mai multe trupe în România
Cadru legal pentru doborârea dronelor rusești. Guvernul României a adoptat proiectul de lege pentru combaterea UAV-urilor
Donald Trump nu l-a invitat pe Vladimir Putin la ceremonia de învestire
Predoiu, mesaj după votul pe Schengen din Consiliul JAI: Europa are un viitor. Solidaritatea europeană există
Schengen total. Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei, de la 1 ianuarie 2025
OMV a reziliat contractul cu Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale. Compania austriacă asigură că are surse alternative de gaz

Ştiri Recomandate

Trump vrea să rezolve războiul din Ucraina în 100 de zile de la inaugurare: Astăzi, o victorie a Rusiei în Ucraina înseamnă aproape sigur război pentru Taiwan mâine
Rusia încearcă să se repoziţioneze după căderea regimului Assad din Siria: Libia, luată în calcul pentru desfăşurarea mai multor sisteme S-400
„Agresiune din partea unui stat răuvoitor”. Finlanda prezintă rapoarte cu privire la investigarea unui sabotaj în Marea Baltică
Moment istoric: U.S. Air Force testează mai multe prototipuri ale bombardierului stealth B-21
Patru avioane de vânătoare norvegiene de tip F-35 au fost dislocate în Polonia pentru apărarea centrului logistic de pe aerodromul Rzeszów
Sub presiunea sancțiunilor internaționale, Serbia a renunțat la o parte dintre contractele militare încheiate anterior cu Rusia
Turcia își consolidează apărarea cu sistemul Steel Dome și cu dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune de 2000 km
Președintele Azerbaidjanului numește Armenia „stat fascist, amenințare la adresa regiunii”
SUA vor anunța un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina: Până la plecarea lui Joe Biden din funcție, aproximativ 80-90% din toate echipamentele promise Kievului vor fi livrate
Proiect inedit: Marea Britanie vrea să pună cap la cap jucători industriali globali pentru a produce o dronă navală de atac rapid destinată în principal Ucrainei
Simple declaraţii sau un angajament direct? Trump refuză să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Groenlandei și Canalului Panama
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Israelul trebuie să se pregătească pentru o posibilă „confruntare directă cu Turcia”: Erdogan a avertizat ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei
Securitate energetică | Fără gaze direct din Golf. Qatarul neagă posibilitatea exportului de gaze naturale către Europa prin Siria și Turcia
U.S. Air Force a primit toate bombele nucleare B61-12 comandate: Tot procesul a durat 17 ani și a costat 9 miliarde de dolari
Neimpresionată de avioanele rivalilor, SUA se întreabă: E oare potrivit designul înlocuitorului F-22? Miza e mare, va fi un singur program de generația a 6-a
Cum vrea Turcia să rezolve conflictul care macină de atât de mult timp Sudanul
Obiectivul României e să crească numărul militarilor din Armată la 100.000. Tîlvăr: Azi numărul celor care intră în Armată e mai mare decât a celor care pleacă
S-a terminat cu cablurile tăiate de ruși. 10 nave de luptă aliate vor „patrula” în Marea Baltică, unde „flota din umbră” a Rusiei a fost foarte activă
Avem tun, dar încă nu tanc: Imagini impresionante cu noul tun ASCALON de 140 mm, în acțiune (Video). Eurotank-ul se lasă însă așteptat
„Armata obligatorie”, un subiect parte a războiului hibrid. Tîlvăr: Au fost folosite imagini cu armament pe care România nu îl are în dotare cu mesajul că „intrăm în război”
Ucraina forțează „pana prostului” pentru bombardierele ruse Tu-95 și Tu-160. Arde adânc în teritoriul rus un depozit de combustibil pentru aviație strategică
Zelenski se dezlănțuie cu cuvinte dure față de modul în care garanții Memorandumului de la Budapesta și-au respectat angajamentul
Trump spune că „înțelege Rusia” când cere ca Ucraina să nu intre în NATO, caz în care Alianța ar fi în pragul Rusiei. Trump cere în schimb 5% din PIB pentru apărare
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Cele 4 cauze pentru care dronele ucrainene nu pot lovi capitala Rusiei la fel de eficient cum lovesc „shahedurile” ruse Kievul
Trump dă Hamas un ultimatum: Dacă toți ostaticii israelieni nu sunt eliberați din Gaza până pe 20 ianuarie se va dezlănțui iadul asupra Orientului
Ucraina atacă din nou teritoriul rus cu tancuri britanice Challenger 2. Câte Challenger au fost livrate și câte a reușit Rusia să distrugă
S-a stabilit un nou record istoric. Cum a doborât un pilot ucrainean de F-16 șase rachete rusești deși avea la bord doar patru rachete aer-aer
Neînțelegeri în coaliția din Germania: Scholz critică propunerea de a crește cheltuielile de apărare de la 2% la 3.5% din PIB
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Mai au viitor elicopterele de atac? Franța mută inteligent și le integrează într-un singur aparat: Un elicopter Gazelle și o dronă au făcut deja primul pas
pixel