Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dimensiunea relațiilor militare și de securitate dintre Iordania și statele din Golf
Strategica
Data publicării:
Statele din Golful Persic au legături militare și de securitate puternice cu Iordania, în principal în ceea ce privește schimbul de experiență, exerciții comune și sprijin acordat armatei iordaniene cu arme și echipamente militare, precum și acorduri în domeniul militar și al securității. Acestea așteaptă cu nerăbdare să își consolideze relațiile cu Iordania, fiind convinse că relațiile dintre Golf și Iordania sunt un exemplu pentru întreaga cooperare arabă, în toate domeniile.

Evenimentele recente din Iordania, în care planurile de destabilizare a țării urmărite de unii oficiali naționali susținuți extern s-au suprapus cu exercițiile militare ale armatei iordaniene, au reflectat forța relațiilor sale cu statele din Golf și au confirmat rapid poziția acestora față de Amman.

 

Cooperarea militară

 

Qatarul este unul dintre cele mai importante state din Golf care participă la cooperarea militară cu Iordania, întrucât cele două țări au semnat anterior, în aprilie 2019, o serie de acorduri militare și de investiții în prezența vicepremierului și a ministrului de stat pentru afaceri în domeniul apărării Khaled Al-Attiyah și șefului statului major iordanian, general locotenent Mahmoud Fraihat, la acea vreme.

Qatarul și Iordania au efectuat anterior un antrenament comun, desfășurat între Forța de Securitate Internă (Lekhwiya) și Forțele Speciale iordaniene, ca parte a exercițiului "Garda Invincibilă 2019", în parteneriat cu forțele SUA, în cadrul pregătirilor pentru găzduirea Cupei Mondiale 2022.

Ca parte a eforturilor Qatarului de a sprijini forțele armate iordaniene, în aprilie 2018, opt transportoare de trupe dintr-un total de 44 au fost donate Ammanului de către Doha.

Potrivit armatei iordaniene, grantul qatariot reflectă profunzimea relațiilor iordaniano-qatariote și consolidează cooperarea militară bilaterală între cele două țări.

Pe lângă cooperarea militară qatariotă-iordaniană, există o cooperare iordaniano-saudită permanentă în domeniul relațiilor militare, întrucât cele două țări participă periodic la implementarea manevrelor militare comune între forțele armate saudite și forțele iordaniene.

Printre exercițiile care se desfășoară în comun se numără exercițiul "Sahab 2" în domeniul armelor de distrugere în masă și exercițiul comun "Abdullah 6".

Aceste manevre au ca scop consolidarea relațiilor și cooperării militare între cele două țări, schimbul de expertiză în domeniul militar, combaterea terorismului și gestionarea explozivilor și creșterea eficienței și pregătirii pentru luptă.

La nivel emiratian, există exerciții militare comune între unitățile iordaniene și emirate, iar regele iordanian Abdullah, în iunie 2019, s-a deplasat la Abu Dhabi pentru a observa exercițiile comune.

Ofițerii militari iordanieni acționează și ca consilieri în forțele armate ale EAU și Oman.

În ceea ce privește Bahrainul, acesta a dezvoltat relații militare cu Iordania, care au culminat cu înființarea Comitetului mixt pentru cooperare militară. Există și forțe iordaniene în Bahrain care lucrează pentru instruirea forțelor locale.

Acest comitet se reunește din când în când pentru a discuta bazele consolidării cooperării militare existente între cele două țări și modalitățile de dezvoltare a acestora, pe lângă discutarea unui număr de proiecte militare comune între cele două părți.

La fel ca în cazul Bahrainul, există și un comitet suprem mixt pentru cooperarea militară kuwaitiană-iordaniană, care are ca scop principal coordonarea cooperării militare între armata kuwaitiană și cea  iordaniană în diferite activități și programe militare, inclusiv exerciții și sesiuni comune.

Kuweitul a reînnoit anterior un acord de cooperare militară cu Forțele Armate Iordaniene, pe lângă discuțiile despre modalitățile de dezvoltare a cooperării militare bilaterale și de coordonare pentru îmbunătățirea nivelului de schimb de expertiză și capacități militare.

La fel ca în cazul statelor din Golf, există relații militare distincte între Sultanatul Oman și Iordania, întrucât cele două țări au semnat anterior Memorandumul de înțelegere în domeniul cooperării militare.

Acordul are ca scop schimbul de experiențe și cunoștințe în domeniile militare, cooperarea în stabilirea exercițiilor militare comune, organizarea de cursuri și programe educaționale, activități sportive și culturale și servicii medicale.

 

Scutul insulei

 

Generalul în retragere și expert militar, Yusef Al-Sharqawi, confirmă că Iordania are relații militare puternice cu țările din Golf de mai mulți ani, în special în domeniul instruirii, desfășurării exercițiilor militare comune și schimbului de experiență.

Unele țări din Golf consideră Iordania un important aliat strategic, în special Arabia Saudită, care a trimis o delegație specială la Amman după evenimentele recente soldate cu arestarea mai multor personalități politice.

Al-Sharqawi a susținut că Iordania ar trebui "să intre în forțele Peninsula Shield, în comanda militară unificată a statelor Consiliului Cooperării Golfului. Există forțe speciale iordaniene în unele țări din Golf care sunt responsabile de instruire, în special în domeniul artileriei și consultărilor de securitate".

 

Capacitățile armatei iordaniene

 

Armata iordaniană se află pe locul 74 printre cele mai puternice 140 de armate din lume și pe locul 11 între armatele din Orientul Mijlociu, conform site-ului american Global Fire Power.

Armata iordaniană deține 261 de avioane, printre care sunt confirmate 44 de avioane de luptă și interceptare,16 avioane de transport militar, 60 de avioane de antrenament și 5 avioane pentru misiuni speciale, precum și 136 de elicoptere, din care 47 de elicoptere de atac.

Elicopterele reprezintă 44% din forțele aeriene iordaniene, urmate de avioanele de antrenament cu 19,5% și avioanele de luptă cu 14,3%.

Forțele terestre iordaniene dețin 1.401 tancuri, 3.645 vehicule blindate, 461 tunuri autopropulsate, 84 de piese de artilerie de campanie și 88 de lansatoare de rachete.

Flota navală iordaniană este formată din 37 de unități navale, are un port și o flotă comercială formată din 32 de nave.

Iordania are 18 aeroporturi, iar bugetul anual alocat apărării este de 1,95 miliarde de dolari.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina
Radiografia arsenalului nuclear rusesc – o sumă cu necunoscute în creștere

Ştiri Recomandate

Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
pixel