Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Discuții Franța - Iran pe tema acordului nuclear, în prag de summit G7
23 aug, 22:26
Preşedintele Emmanuel Macron l-a primit vineri pe ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-o încercare de a salva acordul nuclear cu Iranul, în ajunul summitului G7 din acest weekend, informează France 24.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Sursa foto: Axios

În tentativa de a salva acordul nuclear, fragilizat de retragerea unilaterală a SUA în urmă cu un an, preşedintele francez a declarat miercuri că doreşte "să propună câteva lucruri".

Aceste propuneri merg "într-o direcţie bună", a apreciat vineri şeful diplomaţiei iraniene, adăugând la finalul întâlnirii, "dar este clar că mai este cale lungă de parcurs".

"Trebuie să avem o discuţie la summit despre modul în care gestionăm problema iraniană, avem între-adevăr dezacorduri în cadrul G7", a recunoscut Emmanuel Macron, referindu-se la politica de presiune maximă exercitată de preşedintele SUA asupra Teheranului, potrivit AFP.

Noul premier britanic Boris Johnson, cunoscut pentru faptul că se situează mai aproape de Donald Trump pe mai multe subiecte decât ceilalţi omologi ai săi din cadrul G7, a confirmat că Londra nu îşi va schimba poziţia şi va continua să "sprijine puternic" acordul nuclear cu Iranul, potrivit unei surse diplomatice din Biarritz, unde va avea loc summitul G7.

Preşedintele francez, care se situează în fruntea eforturilor europene pentru menţinerea acordului nuclear, şi-a intensificat schimburile de opinii cu omologii săi iranian şi american, Hassan Rohani şi, respectiv, Donald Trump şi l-a trimis pe consilierul său diplomatic, Emmanuel Bonne, în iulie, la Teheran.

Aceste eforturi nu au fost pe placul preşedintelui american. "Ştiu că Emmanuel vrea să facă bine, la fel ca toţi ceilalţi, dar nimeni nu vorbeşte în numele SUA, doar Statele Unite însele", a scris Trump într-o serie de postări pe Twitter, pe fondul tensiunilor exacerbate între Washington şi Teheran. 

Vezi și: Criză în Golf. Trump critică dur Franța: Macron pretinde că reprezintă SUA

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
Comandant iranian: Bazele SUA se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia