Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia continuă să utilizeze rachetele Kinjal pentru a ataca Ucraina: Pot fi sau nu interceptate rachetele hipersonice de sistemele Patriot?
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Revista belgiană Army Recognition a semnalat, pe 03.01.2024, că, în ultima perioadă, Rusia a intensificat întrebuințarea rachetelor sale hipersonice de tip Kinjal pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. În urmă cu un an, președintele rus, Vladimir Putin, anunțase o creștere a producției acestui tip de armament.
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

Kinjal este un sistem rusesc avansat cu bazare aeriană, care include rachete aerobalistice hipersonice. Capacitatea sa de a zbura la viteze mai mari de 10 Mach și de a atinge ținte la distanțe de peste 1.500 de kilometri face potențial imposibilă interceptarea de către sistemele de apărare aeriană. Cu toate acestea, forțele ucrainene au revendicat mai multe interceptări ale acestui tip de rachetă.

Lansat cu ajutorul aeronavelor MiG-31K ale Forțelor Aerocosmice ruse și, de asemenea, testat pe un Su-34 la începutul acestui an, Kinjal este în serviciu din 2017 și reprezintă un progres semnificativ în tehnologia rachetelor. Este dezvoltat de Votkinsk Plant State Production Association din cadrul Tactical Missiles Corporation.

Kinjal este o rachetă mare, cântărind aproximativ 4.300 de kilograme și măsurând aproximativ 7,2 metri lungime, cu un diametru de aproximativ 1,2 metri și o anvergură a aripilor de 1,6 metri. Poate transporta o sarcină utilă nucleară cu randament scăzut, variind între 5 și 50 de kilotone, sau o încărcătură convențională explozivă, alimentată de un motor de rachetă cu combustibil solid. Raza sa operațională, inclusiv distanța parcursă de aeronava transportatoare, este de aproximativ 2.000 de kilometri.

Pentru ghidare, Kinjal folosește un sistem de navigație inerțial (INS) cu actualizări la mijlocul cursului pentru o precizie sporită și este echipat cu un sistem de direcție, care cuprinde patru aripioare delta decupate.

Capacitatea de interceptare a sistemelor actuale de apărare aeriană împotriva Kh-47 Kinjal este o problemă complexă care depinde de caracteristicile unice ale rachetei și de progresele tehnologiei de apărare antiaeriană.

Caracteristica principală a rachetei Kinjal, respectiv viteza sa hipersonică ce depășește 5 Mach, reprezintă o provocare semnificativă pentru sistemele actuale de apărare antiaeriană. Această viteză scurtează substanțial timpul de răspuns pentru detecție și angajare, necesitând timpi de reacție extrem de rapizi din partea sistemelor de rachete antiaeriene. Viteza afectează, de asemenea, procesul de urmărire și direcționare, deoarece majoritatea sistemelor existente sunt calibrate pentru ținte mai lente și mai previzibile.

În plus, manevrabilitatea ridicată a rachetei complică și mai mult interceptarea. Kinjal este conceput pentru a efectua manevre de evitare, ceea ce face dificilă prezicerea exactă a traiectoriei sale de zbor. Această imprevizibilitate necesită capacități avansate de urmărire și direcționare, care se pot adapta la schimbările rapide ale traiectoriei.

Un alt factor de luat în considerare este altitudinea la care operează Kinjal. Capacitatea sa de a zbura la diferite altitudini, uneori în atmosfera superioară, reprezintă o provocare suplimentară pentru anumite sisteme de apărare antiaeriană optimizate pentru angajamente la altitudini mai mici.

 

Interceptarea rachetelor hipersonice: Caracteristicile sistemului Patriot au fost mult subestimate

 

Teoretic, în prezent, nu există un sistem de apărare antiaeriană capabil să intercepteze rachetele Kinjal, dar ucrainenii au demonstrat de mai multe ori (inclusiv cu imagini ale rachetelor doborâte, publicate îin primăvara lui 2023) că au interceptat aceste rachete hipersonice. Ei au anunțat interceptarea a 10 din cele 10 rachete trase de forțele ruse în atacul din 02.01.2024. Această interceptare ar fi putut fi efectuată de sistemele Patriot, dar, după cum am văzut, o astfel de interceptare nu este teoretic posibilă (dacă ar fi să dăm crezare informațiilor publicate de ruși). Astfel, ar putea fi luate în considerare mai multe explicații.

Primul ar fi să sugereze că una dintre părți ar fi putut denatura evenimentele, fie Rusia prin supraestimarea capacităților rachetei sale hipersonice, fie Ucraina anunțând că toate rachetele au fost interceptate.

O altă posibilitate ar consta în faptul că abilitățile sistemului de apărare antiaeriană Patriot au fost mult subestimate. Prin urmare, este dificil să distingem adevărul de ficțiune, mai ales că niciuna dintre părți nu oferă dovezi concrete pentru a-și susține afirmațiile.

În prezent, dezvoltarea sistemelor capabile să contracareze amenințările hipersonice este o prioritate pentru mai multe țări. Cu toate acestea, eficacitatea acestor sisteme împotriva unei rachete precum Kh-47 Kinjal depinde de diverși factori, inclusiv de capacitățile specifice ale sistemului de interceptare, raza de acțiune și altitudinea de angajare. În ciuda progreselor, interceptarea fiabilă a rachetelor hipersonice rămâne o provocare semnificativă cu tehnologia actuală.

Creșterea semnificativă a producției de rachete Kinjal în Rusia, de la una sau două rachete pe lună la aproximativ zece rachete pe lună, a fost observată la începutul anului 2023, indicând o capacitate crescută de desfășurare a acestor arme sofisticate. Inițial, Rusia avea un număr limitat de rachete Kinjal, estimările indicând aproximativ 53 de rachete la începutul anului. Cu toate acestea, până la începutul lunii mai, s-a dezvăluit că Rusia avea până la 80 de rachete Kinjal, semnalând o creștere a ritmului de producție.

Creșterea producției de rachete Kinjal este limitată în primul rând de numărul de aeronave MiG-31K disponibile pentru lansare. Acestea sunt special adaptate pentru a fi transformate în platforme de lansare pentru Kinjal. Deși Rusia a luat în considerare integrarea Kinjal pe alte tipuri de aeronave, cum ar fi Tu-160 sau Tu-22M3, deocamdată, aceste planuri nu s-au materializat.

În februarie 2023, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia va continua producția în serie a sistemelor hipersonice Kinjal, subliniind dorința de a-și moderniza și diversifica arsenalul militar.

Rusia pare să-și fi ținut promisiunea, desfășurând aceste rachete în diferite contexte operaționale, în special în recentele atacuri asupra Kievului. Cu numai o zi în urmă, peste zece avioane MiG-31K au lansat rachete Kinjal asupra Kievului, iar reprezentanții ucraineni au declarat că sistemele de apărare antiaeriană au doborât toate rachetele folosite în atac, deși aceste afirmații nu pot fi verificate în mod independent.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina a distrus, miercuri dimineață, un depozit de arme din Rusia în care se aflau și arme din Coreea de Nord
Cum arată ”Terminator 7”? Roboții vor înlocui jumătate dintre soldații din prima linie. Bonus: Deminarea Ucrainei, realizată cu drone și vehicule speciale ajutate de AI
Mai vrea cineva să conducă Hezbollah? Următorii doi succesori ai lui Nasrallah, lichidați de Israel. IDF a intrat cu o nouă divizie în Liban
Turcia vorbește de iminența unui război mondial de pe același palier cu Iranul în fervoarea cu care susține gruparea teroristă Hamas împotriva Israelului
După ce a trimis Moscovei armament și muniții, Coreea de Nord contribuie și cu soldați la invadarea Ucrainei
Rusia caută soldați și crește soldele celor care sunt dispuși să semneze contracte și să lupte în Ucraina
Israelul extinde operațiunea terestră în Liban / Numărul 2 al Hezbollah, Naim Qassem: Capabilitățile noastre au rămas intacte
Rușii folosesc masiv Shahed-uri fake: Drone-momeală Gerbera, aruncate pentru “a obosi” apărarea antiaeriană a Ucrainei
La un an de la masacrul fără precedent comis de Hamas, Biden și Kamala își reafirmă sprijinul necondiționat față de Israel
Sirenele răsună în Israel. Armata interceptează o rachetă trasă din Yemen
Rușii pierd de 5 ori mai muți militari decât în 2022. În plus, avansul de la Avdiivka la Pokrovsk a costat Armata rusă câteva divizii de unități mecanizate
Un an de la masacrul comis de Hamas. Câți ostatici israelieni mai mai sunt în Gaza, din cei 251 răpiți de teroriști
Atac puternic cu rachete împotriva unor ținte din Crimeea ocupată de Rusia. Depozitul de petrol din Feodosia a fost grav afectat. (Foto/Video)
Forțele Armate Ucrainene au lovit trei posturi de comandă rusești în Donbass, utilizând rachete Storm Shadow și GMLRS (Video)
„Dronele dragon” au distrus un tanc rusesc și „fac ravagii” în rândul trupelor ruse (Foto/Video): Aceste noi tipuri de arme sunt o „inovație terifiantă” pe câmpul de luptă
Rusia a pierdut mai mulți militari de elită ai aşa-ziselor ''Berete Negre'': Bilanţul pierderilor înregistrare într-un an lângă Vuhledar este mai mare decât în timpul celor 10 ani de război cecen
Dronele Bayraktar își reiau lupta împotriva forțelor ruse din Ucraina (Foto/Video): Elicopter rusesc distrus chiar în momentul când aducea trupe ruseşti
Noile lovituri israeliene de lângă Beirut l-au vizat pe succesorul lui Nasrallah
Componentele occidentale continuă să fie folosite pentru fabricarea armelor rusești. Moscova le procură, în special, prin intermediul companiilor chineze
Doborârea dronelor rusești deasupra Poloniei sau României este exclusă. Vrem să evităm războiul, precizează SUA
Israelul poate alege dintr-o vastă "bancă de ținte" cum să răspundă atacului iranian
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip
Care e eficiența sistemului israelian de apărare aeriană. Iron Dome este cel mai cunoscut, dar sarcina complicată au avut-o celelalte două dispozitive antiaeriene
Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025
Apărare antiaeriană mobilă / Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Nou atac rusesc de amploare cu peste 100 de drone Shahed. Rusia urmărește să obosească apărarea ucraineană și să consume stocurile de muniție antiaeriană ale Kievului
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”
Israelul l-a declarat persona non grata pe Antonio Guterres. Șefului ONU îi e interzis accesul în Israel pentru că nu a condamnat atacul Iranului

Ştiri Recomandate

Niciun avion IAR-99SM livrat: La Craiova întârzierile continuă, nu s-au terminat testele de tragere. Programul de pregătire pentru piloții de F-16, dat peste cap
Prezenţa trupelor nord-coreene pe frontul din Ucraina poate fi doar începutul: Rușii trimit din ce în ce mai multe trupe la război „fără să clipească”
Bombardiere rusești Tu-95MS au zburat deasupra Mării Japoniei pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreea. Nordul a trimis mii de soldați să lupte împotriva Ucrainei
Compania Leonardo prezintă „BriteStorm” - un nou sistem de război electronic care va permite forțelor armate să opereze în adâncimea teritoriului inamic
FA-50 a fost prezentat în România: Trei direcții de colaborare pentru avionul multirol. După retragerea F-16 noile FA-50 ar putea zbura alături de F-35 românești?
De ce e importantă bătălia pentru Chasov Yar unde rușii rad casă cu casă. Linia frontului nu e străpunsă decisiv, apărarea Ucrainei e fortificată într-un canal secat din oraș
Vot decisiv în Parlamentul European care a aprobat 35 de miliarde de euro pentru Ucraina. Fondurile provin din profiturile activelor Rusiei
Zelenski insistă că invitația la NATO trebuie făcută pentru toată Ucraina și lămurește problema nucleară: ”Avem nevoie de NATO, nu de returnarea armelor nucleare”
China anunță o nouă ordine mondială prin BRICS și reafirmă „prietenia strategică de neclintit cu Rusia”. Xi s-a văzut cu Putin
Egiptul se pregătește pentru războaiele moderne și spune că era „războaielor clasice a apus”. Forțele navale, principalul obiectiv al Egiptului
Armata belgiană oprește temporar utilizarea Piranha IIIC din motive tehnice. Acest tip de blindat este şi în dotarea forţelor terestre române
Suedia se pregăteşte să facă cea mai mare investiție în domeniul apărării de după Războiul Rece: Armată de 130.000 de militari, obiectiv asumat pentru 2035
Procurorul general al Ucrainei a demisionat după ce SBU a demascat o schemă amplă prin care funcționari înalți din justiție evitau să fie mobilizați în Armată
Polonia ia în considerare achiziționarea de elicoptere de transport greu CH-47F Chinook pentru a rezolva problemele de natură logistică
Deși are doar 14 Gripen în dotare, Ungaria reușește să se implice în modernizarea avioanelor de luptă suedeze
Partida rusă se regrupează. Geoană: Rusia va folosi în Moldova și mai agresiv arsenalul de intimidare în turul II al alegerilor
Cu nava Admiral Kuznețov blocată într-un continuu proces de reparație, Rusia discută despre portavioane noi și avioanele de vânătoare de generația a V-a
Războiul din Ucraina a depăşit de mult graniţele regionale: Coreea de Nord trimite nu numai echipamente militare în Rusia, ci și militari
Muniție de 500 de dolari vs. sistem de apărare antiaeriană de 50 de milioane de dolari (Video): Drona ucraineană ''Baba Yaga'' distruge sistemul rusesc Buk-M3
7 politicieni de renume mondial cărora le plăceau jocurile din cazinouri
Rusia a călcat pe coadă un tigru asiatic: Apropierea de NATO și posibile livrări de muniție în Ucraina, răspunsul Coreei de Sud la axa Moscova-Phenian
Bombardierele strategice rusești de la Baza Aeriană Olenya, acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene (Foto)
Congresul american a cerut Casei Albe să protejeze cablurile submarine împotriva amenințărilor reprezentate de Rusia și China
Noi detalii dezvăluite despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a euro-asiatic. Designul a fost modificat față de configurația anterioară cu „aripă lambda”
Venit la Kiev într-o vizită-fulger, șeful Pentagonului anunță un nou ajutor militar: Muniție pentru HIMARS, Javelin și transportoare blindate M113
România dezaprobă ”ingerințele masive” ale Moscovei în Moldova / Casa Albă: Rusia a încercat să influențeze alegerile
Nu e Rafale, dar e Mirage 2000: Ucrainenii vor lupta și cu avioane franceze. A fost anunțat și momentul livrării primului Mirage 2000
Ucraina lovește din nou în adâncimea Rusiei. SBU confirmă că a lovit, duminică, cea mai mare fabrică de muniții din Federație, aflată la 900 km de graniță
”Alegerile din Moldova nu au fost libere!”. Discreditarea rezultatului referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Forțele de Apărare Israeliene au început demolarea rețelei de tuneluri a Hezbollah descoperite în sudul Libanului (Foto/Video)
Moldova scapă de primul asalt al războiului hibrid rus. Două motive pentru care un referendum eșuat era vital pentru Moscova
Cel mai mare adversar al lui Erdogan a murit: Din aliați apropiați, Fethullah Gulen a devenit inamicul numărul 1
pixel