Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Divergențele între MApN și pensionarii militari se accentuează în pofida intensificării dialogului
21 oct 2020 / 20:06
Ieri, 20 octombrie, a avut loc o nouă întâlnire între ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și reprezentanți ai Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere.

Deși MApN nu a făcut încă publică desfășurarea întâlnirii, aceasta a fost intens mediatizată pe rețelele de socializare, după ce președintele în exercițiu al Forumului, Col. (rtr.) Marian Tudor, a postat azi pe pagina de Facebook a grupului Romil București un mesaj privind derularea evenimentului.

Conform mesajului, întâlnirea a fost inițiată de ministrul Ciucă și a avut ca scop discutarea aspectelor legate de proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 (PL-x 199/2020).

Discuțiile s-au axat pe faptul că există diferențe semnificative între prevederile propuse de pensionarii militari pentru acest proiect de lege și cele susținute de ministerul apărării, care au fost deja înaintate parlamentului.

Potrivit autorului postării, discuțiile nu au condus la niciun rezultat, iar aceasta se datorează faptului că, în ciuda multiplelor modificări solicitate de pensionarii militari pentru PL-x 199/2020,  ministrul apărării susține în continuare varianta transmisă parlamentului, acceptând doar ca, în  art 59 al proiectului, să fie eliminată formularea „după data aplicării în integralitate a legii cadru 153/2017” (n.a. cu referire la actualizarea pensiilor militare) și să se introducă data concreta “1 ianuarie 2021”.

G Ad:

Foarte interesantă este și reacția pe care ministrul Ciucă a avut-o atunci când a fost informat că propunerile pensionarilor militari au fost înaintate și vicepreședintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, deputatul  Radu Babuș: “în acel moment dl. ministru s-a ridicat, mi-a comunicat că discuția s-a încheiat și mi-a transmis ca de acum încolo să ne soluționeze problemele domnul deputat Babuș”, se precizează în mesaj.

Președintele Forumului concluzionează în postarea sa că, foarte probabil din considerente politice, ministerul apărării nu a dorit rezolvarea problemelor, ci impunerea unei variante pe care însă rezerviștii nu o pot accepta.

În pofida pașilor pe care MApN consideră i-a făcut spre intensificarea dialogului cu pensionarii militari, aceștia din urmă susțin că ministerul este departe de a adopta o comunicare corectă, iar acest lucru distanțează și mai mult cele două părți.

În comentariile lor de pe Facebook, mulți pensionari militari consideră ca reprezentative pentru modul în care ministerul dialoghează, răspunsurile lipsite de consistență pe care le-au primit astăzi cei care au participat la sesiunea de întrebări și răspunsuri deschisă pe pagina pe Facebook a Casei de pensii sectorială a MApN.

Pe de altă parte, comportamentul în cadrul rețelelor de socializare reflectă faptul că distanțarea pensionarilor militari față de MApN îi face pe aceștia să devină tot mai uniți în lupta pentru câștigarea drepturilor, pe care le consideră amputate politic. Iar observația este confirmată de dorința rezerviștilor din toate structurile asociative de a participa la mitingul din 4 noiembrie, care include un marș de protest prin fața sediilor MAI, MApN și Parlamentului României.

Nu în ultimul rând, parcurgând mesajele pensionarilor militari postate după anunțarea înscrierii ministrului Ciucă pe listele PNL la alegerile parlamentare din decembrie, se observă coagularea opiniilor defavorabile acestei mișcări politice și actorilor ei, iar asta, deși ar putea să pară un lucru minor, are o putere de multiplicare ce poate influența însuși rezultatul alegerilor.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ziua Imnului Național. Ceremonii organizate în garnizoanele din țară
„Lupul luptător” a ajuns în SUA. China și-a trimis în State un ambasador cunoscut pentru tonul agresiv împotriva Occidentului
Dragorul maritim ,,Locotenent Lupu Dinescu”, final de misiune sub comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor
Biden: Rusia nu are nimic altceva în afară de petrol şi arme nucleare
Cel mai mare exercițiu naval și amfibiu al SUA, de după războiul rece, va avea loc în august. Flota a șasea a început deja desfășurarea
Producătorul ucrainean Artem, contract de 200 de milioane de dolari pentru producția de rachete aer-aer R-27
Securitate energetică | Livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 2 ar putea începe anul acesta
Pedepse uriașe pentru înaltă trădare în Rusia. S-ar fi încercat transferul în Ucraina a unor componente a sistemelor S-300
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro