Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Doi jihadiști belgieni au evadat dintr-o închisoare din Siria
16 oct 2019 / 20:53
Doi jihadişti belgieni aflaţi în închisoare în nord-estul Siriei au evadat din centrul de detenţie, a anunţat miercuri în faţa unei comisii a parlamentului belgian Paul Van Tigchelt, şeful Ocam, agenţia antiteroristă belgiană, transmite Agerpres.

Remarcile sale au fost confirmate de doi deputaţi contactaţi de France Presse. "S-a întâmplat în ultimele zile, de când cu ofensiva turcă", a precizat unul dintre ei, centristul Georges Dallemagne.

Cei doi evadaţi fac parte dintr-un contingent de 58 de belgieni - bărbaţi şi femei - combatanţi străini în rândurile jihadiştilor (FTF sau Foreign Terrorist Fighters), înregistraţi la ora actuală în Siria şi Irak.

Din acest grup, "au evadat dintr-o închisoare 2 bărbaţi FTF (inclusiv unul condamnat implicit în Belgia pentru terorism)", potrivit unui document al Ocam. Dintre aceste 58 de femei şi bărbaţi, aproape toţi (55) sunt în centre de detenţie sau tabere aflate sub control kurd în Siria, iar 3 în Irak, potrivit lui Dallemagne.

Pe lângă aceste persoane considerate combatanţi, Ocam a identificat "până la 56 de minori sub 12 ani", care au o legătură cu Belgia, în prezent în tabere din nord-estul Siriei.

Şase dintre ei, deţinuţi împreună cu cele trei mame ale lor în tabăra Ain-Issa, au fugit de acolo în ultimele zile în urma unui bombardament, potrivit informaţiilor comunicate deputaţilor.

În aceste tabere sub control kurd, aproape de zona vizată de invazia turcă lansată săptămâna trecută, "situaţia a devenit complet incontrolabilă", a comentat deputatul (Ecolo) Samuel Cogolati.

Nord-estul Siriei se află în haos total în materie de securitate după lansarea ofensivei militare săptămâna trecută de Turcia vecină, vizând kurzii.

Invazia provoacă îngrijorarea că mii de jihadişti din gruparea Stat Islamic (SI) - mai ales combatanţi europeni - ar putea profita de ea pentru a evada din centrele de detenţie administrate de kurzi.

Potrivit administraţiei locale kurde, 12.000 de jihadişti prezumtivi din SI sunt deţinuţi de forţele de securitate kurde în nord-estul Siriei.

Vezi și: Copenhaga vrea să ridice naţionalitatea daneză jihadiştilor care au luptat în Siria şi în Irak

Ştiri Recomandate

Rușii se laudă că noile Su-57 pot zbura 'singure'. O nouă perdea de fum a Moscovei?
Putin cere Consiliului de Securitate o poziție finală după retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis
Jurnaliști uciși la Kabul
Disensiuni în Guvernul Italiei cu privire la achiziția de avioane F-35
US Army a comandat rachete Hydra-70
Taiwan confirmă achiziția sistemului de rachete Harpoon Block II
Marea Britanie, îngrijorată de transferul avioanelor rusești în Libia
Guvernatorul din Minnesota va 'mobiliza în totalitate' Garda Naţională