Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Donald Trump redefinește relația cu Marea Britanie
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Imediat după închiderea Summit-ului NATO de la Bruxelles, președintele american Trump s-a deplasat la Londra într-o vizită de lucru, nicidecum una de stat așa cum ar fi așteptat-o.
EXCLUSIV

Această vizită de lucru care cuprinde atât întâlniri cu premierul May al Marii Britanii cât și cu Regina Elisabeta a II-a, o vizită privată de două zile alături de regină, reprezintă corolarul unei săptămâni plină de evenimente. În interviul acordat ziarului The Sun, singurul interviu pe care de altfel l-a acordat în presa britanică, președintele Trump a redefinit în termeni categorici relația dintre SUA și UK.

Subiectul Brexit

Primul punct al acestui interviu s-a referit desigur la subiectul Brexit care este subiectul cel mai important la ora actuală și domină viața politică a Marii Britanii. Fără a face intervenții brutale pe care UE le face în viața țărilor din estul Europei și suntem noi românii obișnuiți cu aceste de tipuri de intervenții brutale, președintele Trump însă a pus punct relației privilegiate între SUA și UK.

Brexitul reprezintă pentru președintele Trump un subiect de politică externă aleatoriu în cadrul strategiei sale de redefinire a sfârșitului Războiului Rece. Un foarte bun analist politic din România, Ion Cristoiu spunea ieri că președintele Trump renegociază sfârșitul Războiului Rece. Și este adevărat.

Brexit reprezintă unul din subiectele majore, dar care se circumscrie noii strategii americane de redefinire a rolului SUA în lume. Faptul că președintele american a criticat în mod deschis fără niciun fel de jenă modul în care premierul May încearcă să negocieze Brexit cu Uniunea Europeană presupune o înțelegere nu numai profundă a situației de la ora actuală cât și o proiecție foarte clară a intereselor pe care acesta le reprezintă în relația cu UK. Este foarte bine cunoscut că relațiile între May și Trump nu au fost niciodată foarte calde. Nu au fost niciodată atât de reci cum sunt cele între Merkel și Trump, dar nu au contat niciodată în schimbarea opiniilor foarte clare și incisive ale președintelui american.

Cu privire la Brexit, acesta a declarat în The Sun, faptul că el nu ar fi ales metodele de negociere pe care le-a ales premierul May, și că este de acord cu ministrul de externe demisionar Johnson, pentru un Brexit dur, imediat și care să pună UE în fața faptului împlinit.

Theresa May, izolată și mai mult

Legând această opțiune a unui Brexit dur, imediat, de semnarea unui nou tratat de comerț cu SUA, președintele Trump a anunțat practic decesul relației speciale între SUA și UK. El a spus că în cazul în care UK, după Brexit, rămâne totuși într-o formă sau alta legată de UE și de piața comună europeană, în acel moment, orice fel de înțelegere pentru un tratat lărgit de comerț cu SUA nu poate să existe. Opțiune validă din punct de vedere economic, opțiune care merge în linia logicii președintelui Trump care spune ”America first” și opțiune care izolează și mai mult premierul britanic în raport atât cu forțele politice interne și, desigur, marile probleme născute de demisiile miniștirlor ei din ultimele zile, cât și cu Uniunea Europeană în sine. Aceasta practic primește un cadou din partea SUA prin faptul că UK este izolată.

Opțiunea Brexit pe care o propunea Trump, era și o opțiune care se înscria în logica firii americane prin care SUA puteau, utilizând politica aliatului special UK, să continue și să își reafirme autoritatea în fața UE. Lucru pe care premierul May se pare că nu l-a înțeles sau a preferat să nu-l facă, refuzând o poziționare de tip Margaret Thatcher în fața Uniunii Europene. 

Totodată, în cadrul aceluiași interviu, președintele Trump s-a referit la al doilea mare subiect. La subiectul imigrației și la faptul că prin politici migraționiste extrem de neclare și incoerente, identitatea europeană a fost pierdută. În acest interviu președintele Trump include și Marea Britanie în problema incoerenței politicilor de imigrare. Sigur că acest răspuns reprezintă mai mult viziunea de politică internă a președintelui Trump și răspunde necesarului electoratului său american, dar pune o problemă fundamentală a unor pierdici extraordinare de integrare socială, economică, culturală pe care emigranții le au și le vor avea, precum pune într-adevăr într-o ecuație nouă definiția societăților primitoare și impactul asupra acestor societăți care primesc valuri de imigranți.

Relația cu Rusia

În ceea ce privește relațiile sale cu Rusia, președintele Trump a declarat foarte clar că poziția sa este diferită de cea a guvernului britanic și că indiferent de incidentele de care Rusia este acuzată și în special celebrul incident cu agentul Noviciok, otrăvirile de la Salisbury, el va continua să se întâlnească și să discute cu președintele Putin și va continua să aibă relații cu Rusia. Acest lucru dovedește practic statutul de supraputere a SUA și necesarul pe care politica externă americană îl are în raport cu Uniunea Europeană, America având tratate specifice directe cu Federația Rusă, moștenitoarea fostei Uniuni Sovietice, pe temele nucleare, energetice. Subiectul Siria este desigur la fel de spinos și de fierbinte precum subiectul China iar UE nu poate cu toate încercările sale să interfereze în aceste relații directe.

Mesajul american prin acest interviu care este programatic din punct de vedere al următorilor pași de politică externă, spune foarte clar că SUA nu pot să urmeze liniile impuse de diverse organisme internaționale, chiar aliate, în ceea ce privește relațiile cu Rusia.

Această perspectivă a relațiilor cu Rusia închide de fapt Summit-ul NATO de la Bruxelles și definește o clară graniță foarte vizibilă între interesele propagandistice dictate de UE la care Anglia s-a raliat și Statele Unite. Această graniță a fost definită foarte clar de Donald Trump și a indicat o despărțire de relația specială pe care Ronald Reagan o construise cu Margaret Thatcher și care a continuat de-a lungul a aproape patru decenii.

Iată cum astăzi prin acest interviu, desigur care a atins și subiectele celebrului primar al Londrei, celebrele atacuri britanice împotriva președintelui american, subiecte minore, dar care se pare că l-au deranjat enorm pe Trump, acest interviu devine un program de politică externă americană. Reprezintă de fapt etapele modelului de dezvoltare ale relațiilor dintre SUA și diverșii săi parteneri europeni.

Sfârșitul carierei politice pentru Theresa May

Construcția acestui interviu, singurul pe care l-a dat în presa britanică președintele Trump, reliefează și o notă de confort pe care președintele Trump o are de câteva luni, de curaj și de stabilizare a politicii sale internaționale. Președintele Trump, în acest moment, la mijlocul mandatului său prezidențial, practic spune foarte clar că încercările tuturor de a-l boicota atât de plan intern cât și pe plan extern au eșuat. El merge pe drumul pentru care a fost investit ca președinte, anume refacerea totală a poziției de supraputere în lume a Statelor Unite ale Americii. Al doilea punct al politicii sale, SUA nu vor mai permite niciodată să fie practic banca lumii prin care toată lumea cere diverse avantaje de la ele și acestea să nu primească absolut nimic în schimb. 

Pentru premierul May acest interviu este practic închiderea și încheierea carierei sale politice. Premierul May nu are astfel opțiuni în fața valului de nemulțumire pe care aceasta l-a creat privind Brexitul și nu numai, privind multe politici interne, politici economice ale administrației sale. Iar președintele Trump a indicat într-un mod foarte direct și foarte politic preferința sa pentru Boris Johnson ca viitor prim-ministru britanic. 

Să ne așteptăm ca în următoarele săptămâni, dacă nu cumva în maximum două luni, la tulburări în politica britanică, la schimbări masive de opțiuni în privința Brexit cu efecte asupra tuturor actorilor implicați, fie ei europeni, fie non-europeni.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
Mercenarii ruși ai Wagner Group amenință SUA cu „preluarea” Alaskăi: Este o narațiune continuă promovată de anumite facțiuni din Rusia
„Nu am avut de ales": Comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei explică de ce a fost lansată operațiunea militară din Kursk
Nu există unanimitate în rândul statelor membre NATO: Este imposibil să se ofere Ucrainei garanții de securitate fără articolul 5 al NATO
Pentru Ucraina discuțiile de pace cu Rusia sunt posibile doar atunci când Moscova va rămâne fără resurse militare: Concesiile făcute ruşilor nu fac decât să le permită să își refacă armata
Putin care a speriat Vestul: Rachetele Oreșnik vor fi produse pe bandă rulantă
Letonia anunță o verificare surpriză a nivelului de pregătire pentru luptă al armatei sale: Dăinuie teama de un posibil atac surpriză al Rusiei
Ucraina ar deţine deja o armă laser capabilă să doboare avioane: Sistemul „Trizub” permite forțelor armate ucrainene să distrugă ținte rusești
„Există un mic progres”. Donald Trump vorbește despre eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina
Ministrul rus al apărării, mesaj alarmist: Rusia trebuie să fie pregătită pentru un război cu NATO în Europa în următorii 10 ani
Infrastructura militară rusă din Cecenia, atacată cu drone cu rază lungă de acțiune (Foto/Video): Forţele lui Kadîrov au fost principala ţinta
O conflagrație mondială e iminentă. Occidentul nu pare pregătit, iar Rusia va ataca punctul cel mai slab: ”Gândiți-vă care sunt vecinii săi non-NATO”, spune un general NATO
Imagine de la parada militară de pe 1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
NATO, la un pas de a pierde cheia de boltă a Europei de sud-est: Odată cu România, s-ar dezintegra întregul Flanc regional al Alianței
Presiune maximă pe Teheran. Trump are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului, bănuit că poate construi o armă nucleară în doar de câteva zile
Nu dați vina pe militari! Divergențele au creat o breșă iar lecția dură a alegerilor trebuie asumată de clasa politică și impune schimbarea mentalității
Pentru Statele Unite, războiul din Ucraina a ajuns să reprezinte o situație mai complicată decât conflictul din Orientul Mijlociu care trebuie să înceteze imediat
Un bilanţ sumbru pe care Rusia nu vrea să-l recunoască: A pierdut mai mult de 500 de militari în Siria, mulți din unități de elită
Forțele Israeliene au atacat baza navală Tartus, unde până recent au fost prezente nave miliare rusești (Foto/Video)
Problemele întâmpinate de Rusia la începutul războiului din Ucraina ar trebui să „îngrijoreze profund” China: Ucrainenii, un exemplu de rezistență și inovație împotriva unui agresor
Norvegia desfășoară avioane F-35 în Polonia pentru a securiza livrările de echipamente militare destinate Ucrainei
În timp ce US Army spune că dependența de F-16 robotizate e ”la secole distanță”, China vrea să fie lider global în AI până în 2030

Ştiri Recomandate

Franța reacționează după ce rușii au activat radarul sistemului S-400 pentru ”a lua în cătare” un avion de cercetare Atlantique 2, aflat deasupra Mării Baltice
Dezinformare privind zborul unei ”drone” deasupra Galațiului. MApN: E vorba despre o aeronavă de tip ultra-ușor
Ucrainenii au arestat un colaborator al serviciilor ruse, deghizat în femeie, care își făcea selfie-uri în fața facilităților militare ucrainene
SRI a dejucat un sabotaj pe teritoriul României. Operațiunea, organizată de serviciile speciale rusești
Începând de anul viitor, Lituania va cheltui 6% din PIB pentru apărare. ”Trăim vremuri dificile care necesită decizii îndrăznețe și leadership”
Cum să aprinzi butoiul cu pulbere al Europei: ”Dacă SUA pot revendica Groenlanda, ne putem uni și noi cu Serbia”
Sursa foto: mediapost.com.
EXCLUSIV
„Refugiații din TikTok”. Utilizatorii din SUA, care se așteaptă la interzicerea rețelei de socializare, riscă să devină victime ale sistemului de cenzură ,,Great Firewall''
Rusia și Iranul întăresc relațiile și semnează un acord strategic
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce învaţă NATO din cei trei ani de război din Ucraina? Amiralul Pierre Vandier: Am fost martorii combinației dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului
Cu peste 800 de deținuți politici și zeci de încălcări ale drepturilor omului, Rusia este cap de listă în criticile organizațiilor internaționale de profil
În timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei, două avioane F-35 ale Norvegiei au fost desfășurate în Polonia: Incidentul a marcat o demonstraţie de forţă a NATO
Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, ridicate de la sol în urma celui mai recent atac rusesc asupra Ucrainei: Sistemele de monitorizare au semnalat încălcări ale spațiului aerian
Slăbit de campania israeliană din regiune și afectat de evenimentele din Siria, Iranul s-ar putea concentra mai mult pe programul său nuclear
Slovacia ia în considerare înlocuirea tancurilor sovietice cu tancuri germane sau suedeze: Nu au mai fost cumpărate blindate noi de la declararea independenței în 1993
Dronele cu fibră optică, o nouă găselniță pentru trupele ruse: Ucraina caută o tehnologie militară pentru a combate dronele rezistente la bruiaj electronic
Preambul pentru România? Olanda înlocuiește PATRIOT-ul donat Ucrainei cu un sistem nou: Raytheon a primit deja comanda de producție
Soldați francezi din Comandamentul Forțelor Speciale ale Armatei (CAST). Sursa foto: Commandament des Actions Spéciales Terre.
EXCLUSIV
Franța pregătea un scenariu pentru trimiterea de trupe în Ucraina: Desfășurarea discretă de forțe speciale, simulată în cadrul exercițiului militar Perseus
Războiul resurselor umane: Dificultăți de recrutare și pregătire pentru ambele Armate din Războiul din Ucraina
Acord pe 100 de ani. Marea Britanie se angajează să asigure Ucrainei un secol de sprijin, inclusiv ca aliat NATO
Trump nu dă înapoi în privința Groenlandei. Premierul Mette Frederiksen a convocat consultări cu reprezentanții partidelor și ai mediului de afaceri
Germania își adaptează legislația privind dronele. Proiect privind autorizarea doborârii UAV-urilor care zboară deasupra facilităților militare
Steagul militar rusesc, ridicat în România la protestele pro-Georgescu
Rețelele sociale, folosite de axa Beijing-Moscova cu precizia bombelor ghidate. România va amenda cu 5% rețelele sociale care încalcă regulile din campania electorală
Kremlinul scurge ”pe surse” planurile pentru negocierile cu Trump privind Ucraina. Obiectivul, identic cu discursul pro-rușilor: Neutralitatea este cheia
Dezinformări referitoare la modernizarea Bazei Mihail Kogălniceanu, dezminţite de MApN: Manipulările din spațiul public pe acest subiect sunt aliniate campaniilor de dezinformare ale Rusiei
Rusia vorbește despre creșterea rolului avionului de luptă Su-57 Felon pe frontul din Ucraina: Este posibil ca acesta să fie modul în care armata rusă se răzbună
Artrom Steel Tubes S.A, unul dintre cei mai importanți producători români de țevi din oțel fără sudură, acord pentru a fi preluată de către GLGH Steel:
China testează o armă cu microunde cu putere asemănătoare unei bombe nucleare pentru a distruge sateliți
Suedia testează tehnologia roiurilor de drone: Un militar poate opera 100 de drone spion deodată cu noua tehnologie sci-fi swarm
Statele Unite trimit un mesaj Coreei de Nord prin desfășurarea bombardierelor B-1B: Un răspus la capacitatea tot mai mare a Phenianul de a dezvolta arme cu rază lungă de acțiune
Viitorul şef al CIA a ridiculizat Rusia: Vrea să concureze cu SUA în domeniul tehnologiei hipersonice, dar are o economie echivalentă cu cea a statului Texas
pixel