Donald Trump a anulat summit-ul istoric cu Kim Jong-Un. Cristian Diaconescu, despre motivele din spatele deciziei
Cristian Diaconescu a discutat cu DEFENSE ROMÂNIA despre decizia președintelui Donald Trump de a anula summit-ul istoric în care urma să întâlnească cu Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord.
Cristian Diaconescu a amintit într-un interviu, acordat în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA, că în momentul în care s-a anunțat posibilitatea unei întâlniri între Donald Trump și Kim Jong-Un au existat o serie de rezerve și o teamă de legitimare a liderului de la Phenian.
„Când s-a anunțat posibilitatea unei astfel de întâlniri au existat o serie de rezerve, mai ales pornind de la faptul că liderul nord-coreean, posesor de armă nucleară, după amenințări repetate în legătură cu dezvoltarea programului nuclear și folosirea rachetelor interbalistice a reușit totuși să-l aducă pe cel mai puternic lider al lumii la masa negocierii. S-a considerat atunci că folosirea forței pentru generarea unei negocieri, mai ales din partea unui sistem autoritar, nu este cea mai bună variantă.
Dar, ulterior, discuțiile cu președintele sud-coreean, cu partea americană, o serie de gesturi simbolice, acordul de demilitarizare parțial între Coreea de Nord și Coreea de Sud, eliberarea a trei deținuți cetățeni americani, precum și recenta distrugere a unui poligon de testare nucleară au îndreptat comunitatea internațională spre ideea că dacă o astfel de întâlnire ar produce rezultate concrete atunci utilitatea sa ar fi cât se poate de evidentă.”
Întâlnirea și pachetul de concesii reciproice nu au fost pregătite din timp
Fostul ministru de Externe a continuat și a precizat că din informațiile pe care le deține, „întâlnirea nu a fost pregătită în detaliile tehnice necesare, având în vedere sensibilitatea subiectului”.
Cristian Diaconescu a adăugat că nu s-a stabilit despre ce „pachet de concesii reciproce ar fi în discuție” iar aceste concesii „se discută înainte la nivel de experți, ulterior șefii de stat sau de guvern sunt cei care decid pe un cadru tehnic deja agreat”.
„Așteptările erau foarte mari și de o parte și de alta. Partea americană dorea evident ca cei din Coreea de Nord să înceteze programul de înarmare nucleară. Partea nord-coreeană dorea ca Statele Unite să își retragă cei 30.000 de soldați din Coreea de Sud și să nu mai organizeze exerciții militare în zonă”.
Cel mai probabil „ambele cerințe au fost insuficient lucrate în prealabil” pentru a se putea ajunge la o înțelegere fezabilă la cel mai înalt nivel, crede diplomatul român. Mai mult, interesele celorlalți actori regionali au fost decisive.
Ceilalți actori regionali, factor decisiv
„Foarte mulți actori regionali priveau spre această apropiere. Erau foarte atenți ca eventualele concesii reciproce să nu le afecteze interesele în zonă. China, pe de o parte, care întreține 90% din relațiile comerciale cu Coreea de Nord și, evident, Coreea de Sud și Japonia care sunt extrem de preocupate dacă Statele Unite ar decide o retragere militară din regiune. Nefiind îndeplinite toate aceste condiții pentru găsirea unui compromis care să fie până la urmă împărtășit și de ceilalți actori regionali, probabil că s-a ajung la concluzia că această întâlnire practic nu are conținut. Neavând conținut, nu va face decât să îl legitimeze pe liderul nord-coreean, atunci s-a amânat probabil până când condițiile vor fi mult mai bine pregătite”.
În ceea ce privește centrul de pregătire nucleară pe care Coreea de Nord susține că l-a distrus, Cristian Diaconescu transmite că nu există nicio dovadă în acest sens iar regimul nord-coreean nu a permis o inspecție internațională care să asiste la acestă distrugere.
Distrugerea centrului nuclear, o realitate?
„Nu este foarte sigur că este singurul centru de pregătire și de testare tehnică a armei nucleare. Liderul nord-coreean nu a acceptat o inspecție internațională care să asiste și să inspecteze această distrugere. Au fost prezenți numai jurnaliștii din întreaga lume”, consideră Cristian Diaconescu, care a mai transmis că este doar o posibilitate ca acest proces să fi fost dus la bun sfârșit, având în vedere că el nu „poate fi confirmat din punct de vedere tehnic”, a adăugat Cristian Diaconescu, pentru DEFENSE ROMÂNIA.
Diplomatul român mai spune că nici Kim Jong-un cât nici Donald Trump nu par să facă niciun pas înapoi iar deocamdată se pare că se revine la un ”moment inițial”. Totuși, așa cum a anunțat și Donald Trump, întrevedere e posibil să aibă loc în viitor.
„Liderul nord-coreean nu a spun că renunță la ideile agresive, ofensive, în ceea ce privește arma nucleară. Nici Statele Unite nu au anunțat că o dezangajare militară ar fi posibilă cel puțin în viitorul apropiat. Deocamdată cred că se revine la un moment inițial”, a concluzionat Cristian Diaconescu. Fostul ministru de Externe a subliniat faptul că Donald Trump a anunțat că nu exclude ca întrevederea cu Kim Jong-un să aibă loc la un moment dat”.
„Cred că este o chestiune de pregătire, de aranjamente deja stabilite la nivel de experți”, a încheiat Cristian Diaconescu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News