Avioane de luptă din cadrul Forțelor Aeriene ale Regatului Unit și al Forțelor Aeriene ale Turciei au desfășurat un antrenament aerian comun ca parte a unui program de instrucție stabilit în cadrul NATO.
scris de
Cătălin Costea
Eurofighter Thphoon britanice și F-16 turc
Exercițiul a implicat participarea unei celule (două aeronavei) Typhoon britanice și a unui număr similar de avioane F-16 turce.
Avioanele de luptă Typhoon ale forțelor britanice fac parte dintre cele care în prezent sunt dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, din România, și aparțin Aripii 140 Aeriene Expediționare britanice, care, până în iulie, participă la misiunea de Poliție Aeriană Întărită a NATO în regiunea Mării Negre.
Avioanele Eurofighter Typhoon britanice și F-16 turce au simulat lansări de rachete. Britanicii au fost realimentați în aer de un Voyager
Exercițiile au cuprins simularea lansărilor de rachete împotriva unor ținte situate dincolo de raza de vizibilitate directă, precum și realimentarea în aer a avioanelor Typhoon asigurată de către o aeronavă cisterna Voyager. Aceasta din urmă a decolat de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru, unde Forțele Aeriene ale Regatului Unit au dislocate astfel de capabilități aeriene.
Un pilot britanic participant la exercițiu a declarat: „Este o mare mândrie să îi asigurăm pe partenerii NATO cu privire la angajamentul nostru față de ei și față de organizația mai largă. A fost o oportunitate minunată de a zbura peste frumoasa parte de vest a țării (Turciei), continuând să ne asigurăm că abilitățile noastre de piloți de luptă sunt menținute la cel mai înalt nivel de pregătire.”
Site-ul Savunma Sanayi din Turcia a semnalat că, pe 19 iunie, avioane de luptă ale Forțelor Aeriene Turce și avioane Eurofighter britanice au participat la „Instruirea de cooperare aero-navală a NATO” împreună cu fregata italiană F-592 Margottini, fregata turcă F-246 Salihreis și corveta turcă Heybeliada.
Aceste antrenamente au loc înaintea exercițiului multinațional Anatolian Eagle, organizat la sfârșitul acestei luni de Forțele Aeriene Turce, la care vor participa, de asemenea, și avioanele de luptă Typhoon ale Forțelor Aeriene ale Regatului Unit.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Turcia se afla acum la o răscruce de drumuri în ceea ce privește viitorul forțelor sale aeriene. După ce a fost exclusă din programul F-35 al Lockheed Martin, speranțele Ankarei s-au îndreptat către dezvoltarea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X. În același timp, Turcia are nevoie de noi avioane de luptă, iar ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 a cerut ca SUA să aprobe vânzarea mai multor avioane F-16 Block 70/72 , deoarece era cea mai fezabilă opțiune pentru Forţele Aeriene Turce.
General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut câteva referiri importante în ceea ce privește achiziția de către România a avioanelor de luptă de generația a V-a - F-35 Lightning II.
Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat oficial prezența a doi piloți militari în SUA. Informația vine în contextul zvonurilor cu privire la F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina.
Trupele Federației Ruse au folosit recent pentru prima dată noile bombe ghidate UPAB-1500 V, care cântăresc o tonă și jumătate, scrie presa din Ucraina.
Doi piloți ucraineni se află în prezent în Statele Unite pentru a-și evalua capacitatea de a învăța să piloteze avioane de atac, inclusiv avioane de luptă F-16, pentru care se vor antrena în simulatoare.
În termen de 90 de zile, toate avioanele de luptă F-35 noi produse până în prezent vor fi supuse unei intervenții tehnice menite să rezolve problema vibrațiilor motorului, a anunțat joi Biroul Programului Comun (JPO) pentru F-35.
Până acum, Germania a trimis în Ucraina o singură unitate IRIS-T. Eficacitatea sistemului în Ucraina a depășit toate așteptările, fiind deja desfășurat pentru a doborî rachetele de croazieră cu care Moscova a atacat centralele electrice, avioanele, dar și dronele Shahed fabricate de Iran.
Luni, în Emiratele Arabe Unite au început manevrele militare aeriene cu denumirea de cod "Desert Flag". Acestea sunt primele manevre la care participă în comun forțe aeriene din Maroc și Spania, după sfârșitul crizei diplomatice dintre Rabat și Madrid în martie 2022.
Beijingul a anunțat că până la sfârșitul anului 2023, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) va „retrage” din serviciu toate avioanele Chengdu J-7, relatează agenția de știri de stat chineză Global Times.
În pofida cererii Turciei din 2021 de a achiziționa un model modern al avioanelor americane de luptă F-16, negocierile sunt astăzi încă în desfășurare, pe fondul încercărilor membrilor Congresului de a impune condiții acordului.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 01.03.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit, pentru a doua zi consecutiv, o misiune specifică de zbor în zona Norvegiei.
După ce a obținut o decizie istorică de a primi tancuri occidentale, Ucraina pune presiune tot mai mare pentru a fi dotată și cu avioane de luptă. Doar că o asemenea decizie nu e deloc ușoară iar oficialii americani au oferit perspective sumbre cu privire la livrarea de avioane de luptă.
Diviziile de apărare antiaeriană ale armatei iraniene și Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) au început, marți, în zonele de nord-vest, vest și centru ale țării manevre comune de apărare antiaeriană, cu numele de cod "Modafean Aseman Velayat 1401" (Gardienii cerului "Velayat" 1401), folosind sisteme de apărare antiaeriană, radare, sisteme de război electronic, sisteme de comunicații și o rețea integrată de apărare antiaeriană.
SUA intenționează să înlocuiască vechile aeronave E-3 de avertizare timpurie și control AWACS, cu o variantă modernă - avionul E-7A. Producția unei versiuni a avionului, adaptată nevoilor Forțelor Aeriene ale SUA, va începe în 2025, iar estimările privind intrarea în serviciu indică cu aproximație anul 2027, au anunțat Forțele Aeriene.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 28.02.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit o misiune specifică în nordul Europei, respectiv în zona Bazei Aeriene Erlan din Norvegia.
Posibila distrugere a avionului A-50U - aeronavă de supraveghere a Forțelor Aeriene ruse, de tip AWACS, ar fi o lovitură puternică dată Moscovei, dar asta nu va împiedica Rusia să continue atacurile, susțin oficialii ucraineni. Între timp a fost publicată și prima imagine din satelit cu aeronava A-50U lovită.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.02.2023, citând două surse apropiată departamentului militar, că Trupele de Apărare Antiaeriană au fost scoase din subordinea Forțelor Terestre și resubordonate comandantului-șef al Forțelor Aerocosmice.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat pe contul său de Twitter că, potrivit locuitorilor locali, în dimineața zilei de 26.02.2023, între orele 08:00-09:30 (ora Minskului), în zona aerodromului Machulishchi din Regiunea Minsk s-au auzit două explozii puternice.
Portalul rusesc Topwar.ru a informat, pe 26.02.2023, că autoritățile din Croația se pregătesc să transfere în Ucraina un lot de elicoptere de fabricație sovietică din dotarea Forțelor Aeriene croate. Aparatele au fost deja retrase din serviciul operativ și este în curs de pregătire înainte de a fi trimis în Ucraina.
În cadrul unui interviu acordat publicației Daily Star, generalul britanic Richard Barrons a declarat, pe 25.02.2023, că Rusia dispune de un atu pe care nu l-a folosit până acum și l-a păstrat pentru ofensiva de primăvară. Potrivit precizărilor sale, acesta ar putea schimba cursul conflictului din Ucraina.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a declarat, pe 25.02.2023, că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse participante la „operația militară specială” au doborât un avion de bombardament Su-24 și un avion de vânătoare MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei în Republica Populară Donețk, precum și un avion de asalt Su-25 în Regiunea Herson.
Președintele american Joe Biden a declarat, în ziua în care se împlinea un an de la începutul agresiunii ruse, că exclude "deocamdată" trimiterea de avioane de luptă americane în Ucraina.
Patru bombardiere strategice B-52H ”Stratofortress” din Aripa 5 Bombardament staționată la Baza Aeriană Minot, Dakota de Nord, au fost dislocate, pe 24 februarie, la Baza Aeriană Moron din Spania în cadrul unei desfășurări din categoria Bomber Task Force (BTF).
Eveniment excepțional în zona baltică. La fix un an după ce Rusia a început invadarea militara la scară largă a Ucrainei, bombardiere strategice americane B-52H împreună cu avioane tactice Rafale franceze, F-16 poloneze și Eurofighter germane vor survola zona baltică, foarte aproape de Rusia, cu ocazia Zilei Independenței Estoniei.
Potrivit agenției de presă poloneze PAP, Ministerul olandez al Apărării a anunțat, pe 23.02.2023, că avioane de vânătoare olandeze de tip F-35 dislocate în Polonia au interceptat în spațiul aerian internațional situat deasupra Mării Baltice două avioane militare rusești.
Un avion de luptă rusesc SU-25 s-a prăbușit joi în regiunea Belgorod din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, iar pilotul a fost ucis, a anunțat ministerul rus al Apărării.
Generalul ucrainean Serhii Holubtsov, Şeful Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat pentru The Times că piloților ucraineni, care s-au aflat în această perioadă în SUA unde l-au fost evaluate abilităţile, ar fi pregătiți să piloteze avioane F-16 după mai puțin de șase luni de pregătire. Generalul Serhii Holubtsov face această precizare făcând trimitere la o evaluare pe care deja americanii ar fi făcută piloţilor ucraineni. De asemenea, trebuie să precizăm că cele șase luni de pregătire la care generalul ucrainean face referire că ar fi suficiente pentru piloţii ucraineni să piloteze F-16 reprezintă cu siguranţă perioada pentru pregătirea de bază şi nu pentru o pregătire în condiţii de luptă.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a-și ataca stocurile și pentru a cumpăra în comun obuze de artilerie extrem de necesare pentru Ucraina.
Potrivit informațiilor publicate pe rețeaua de socializare rusă VK la 10 martie 2023, citând rapoarte ale presei pakistaneze, Pakistanul intenționează să transfere 44 de tancuri de luptă principale T-80UD în Ucraina în schimbul asistenței financiare din partea țărilor occidentale. Trimiterea celor 44 de tancuri menționate mai sus în Ucraina ar însemna întoarcerea lor acasă, deoarece acestea au fost vândute anterior Pakistanului în baza unui contract încheiat cu industria ucraineană de apărare.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că "lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită" de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.
Bombardierele strategice americane de tip B-52H staționate în Europa continuă să îndeplinească misiuni specifice în proximitatea frontierelor rusești din zona Mării Baltice. Astfel, pe 20.03.2023, în timp ce la Moscova aveau loc discuții între președinții Federației Ruse și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, un bombardier american s-a apropiat la o distanță de aproximativ 60 de kilometri de frontiera dintre Estonia și Rusia.
Norvegia a anunţat luni că a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 pe care i le-a promis, o contribuţie care, alături de cea a altor aliaţi, va fi "hotărâtoare" pentru următoarea contraofensivă ucraineană, informează AFP. "Cele opt Leo (Leopard) 2 sunt toate în Ucraina", a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei norvegiene, Stine Barclay Gaafland, într-un răspuns pentru AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 20.03.2023, echipajele submarinelor Kolpino și Stary Oskol au executat lansări practice de torpile din imersiune, în cadrul unui exercițiu.
În luna august a anului trecut au apărut primele informaţii că Macedonia de Nord a oferit Ucrainei mai multe avioane de atac Su-25 Grachs. Acestea sunt aceleași avioane de luptă pe care Skopje le-a achiziționat de la Kiev în 2001. Este vorba despre patru Su-25 Grachs care au fost în dotarea Forţelor Aeriene din Macedonia de Nord.
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a anunțat luni un nou plan de dezvoltare a regiunii Asia-Pacific, promițând investiții de miliarde de dolari pentru a ajuta economiile din regiune în toate domeniile, de la industrie la dezastru. prevenirea.
În contextul pregătirii unei noi contraofensive împotriva forțelor ruse, conducerea Ucrainei face o mutare oarecum surprinzătoare și la nivelul de vârf al Forțelor Armate. Fostul comandant al Trupelor de Desant ucrainene din perioada 2015 - 2019, general-locotenentul Mihailo Zabrodski este rechemat în serviciul activ pentru a fi numit în funcția de locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene Valery Zaluzhny.
Ucraina a livrat către Turcia motoarele pentru elicopterul greu de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK-II. Motoarele vor fi folosite pentru testarea primului prototip al elicopterului ATAK-II, relatează publicaţia turca SavunmaSanayiST.com.
Liderul Chinei, Xi Jinping, urmează să sosească luni la Moscova pentru un summit cu președintele Putin care va testa cât de departe este dispus să meargă Beijingul pentru a acționa ca un potențial mediator în războiul din Ucraina.
Ritmul și perspectivele actualelor operațiuni ofensive ale Rusiei indică faptul că întreaga ofensivă de primăvară a invadatorilor se apropie de punctul culminant, scriu analiștii de la ISW.
Liderii NATO vor prezenta în această primăvară planuri regionale de apărare actualizate și adaptate la conflictul din Ucraina, astfel încât Alianța să își poată menține aspirațiile de protejare a cetățenilor tuturor țărilor membre. Pentru a ajuta noul model să funcționeze este nevoie de o mai bună coordonare și de mai multă convingere, întrucât implicațiile fiecărui stat vor fi mai mari. oficialii susținând ideea unui necesar de până la 300.000 de militari pe flancul estic, pentru a împiedica Rusia să extindă războiul dincolo de Ucraina.
În cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Rzeczpospolita, care a fost publicat în ediția din 19.03.2023, președintele Cehiei, Petr Pavel, a semnalat faptul că este posibil ca, în anul 2024, SUA și Europa să-și reducă sprijinul acordat Ucrainei.
Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse [VKS] care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre. Presa turcă susține că incidentul aviatic în care un Su-27 încearcă să doboare o dronă Bayrakatar TB2 s-a petrecut tot deasupra apelor Mării Negre.
B-52H ”Stratofortress” este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o mare varietate de misiuni. Aeronava poate zbura la viteze subsonice mari la altitudini de până la 50.000 de picioare (15.000 m).
Comanda totală de tancuri în Europa este deja de peste 1.800 de unități și sunt așteptate mai multe. SUA, Germania și Coreea de Sud se conturează ca principali furnizori, în timp ce Franța și Marea Britanie se pare că au pierdut startul pe acest segment de arme, considerat în declin acum câțiva ani.
Insula Șerpilor a fost anul trecut unul dintre locurile unde s-au purtat cele mai grele lupte între forţele armate ucrainene şi forţele ruse de ocupaţie. Insula Șerpilor a fost locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare. Recent, Serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat un material video despre bătălia pentru Insula Șerpilor și a oferit câteva noi informaţii care până acum erau confidenţiale.
Potrivit unei material video publicat de Ministerul rus al Apărării la 17 martie 2023, echipajele tancurilor rusești T-90M sunt supuse unui antrenament special pentru a invata care sunt punctele slabe ale tancurilor Leopard 2, Challenger 2 și M1A2 Abrams, pe care țările europene și Statele Unite le vor livra armatei ucrainene.
Dacă există o consecință pozitivă a recentelor cutremure din Turcia și Siria aceasta este cu siguranță activarea solidarității umane, determinantă pentru afișarea unei toleranțe mai ridicate în politica externă a unor state și un adevărat stimul al tendinței naturale spre reconciliere.
Compania Turkish Aerospace Industries [TAI] a publicat prima imagine cu noul avion de vânătoare fără pilot ANKA-3. Drona ANKA-3, dezvoltată integral de industria turcă de apărare, este de așteptat să efectueze primul său zbor în 2023.
În zilele următoare, în Coreea vor ajunge primele camioane Jelcz pe care vor fi instalate lansatoare de rachete Chunmoo. Atât coreenii, cât și angajații companiei poloneze Huta Stalowa Wol (HSW) vor lucra la integrarea sistemelor. Polonia nu este doar clientul nostru, ci și partenerul nostru în producția de componente de armament", spun reprezentanții companiei Hanwha Aerospace.
Incidentul înregistrat în urmă cu câteva zile în Marea Neagră, care s-a soldat cu prăbușirea unei dronei americane de tip MQ-9 Reaper, continuă să aibă o rezonanță largă în Occident. Astfel, presa britanică, dă vina pe Rusia pentru doborârea dronei și reamintește faptul că nu este pentru prima dată când acțiunile armatei ruse puteau provoca un conflict global.
O unitate a Forțelor pentru Operaţii Speciale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), cunoscută în Ucraina sub numele de ''Lupii Albi'', a distrus, într-o singură noapte, zece tancuri rusești și un transportor blindat de trupe. Un material video cu momentul desfăşurării operaţiunii a fost postat de către biroul de presă al SBU pe pagina sa de Facebook sâmbătă, 18 martie.
Luni, 20 martie, în portul Constanța va avea loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”, care se va desfășura în condițiile închiderii de către Turcia a accesului navelor militare aparținând statelor neriverane Mării Negre și a recentului incident ruso-american soldat cu distrugerea dronei americane MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre.
Turcia a cumpărat sisteme de rachete antiaeriene S-400 din Rusia în 2017 și ''a plătit'' pentru acestea cu excluderea de către SUA din programul avionului de luptă F-35. În același timp, ziarul turc Aydinlik a publicat recent următoarea informație interesantă: Rusia și Turcia ar trebui în prezent să ajungă la un acord privind furnizarea celui de-al doilea lot de sisteme S-400, iar contractul se află deja pe biroul ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, dar acesta nu a semnat încă documentul.
Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Agerpres, care citează Reuters.
Emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin este o decizie fără precedent, deoarece se adresează unui oficial al unui stat care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
La un an după ce oficialii Forțelor Aeriene ale SUA au declarat că au decis să reducă achiziţia de avioane F-15EX Eagle II de la 144 la 80, în cererea privind bugetul, recent publicată, pentru anul fiscal 2024 se solicita alocarea de fonduri pentru încă 24 de avioane de luptă F-15EX Eagle II nou-nouțe, ceea ce ridică numărul de avioane pe care se preconizează că le va cumpăra la 104.
Centrul de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare Moderne din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a organizat un eveniment special, prezentând componentele unui T-90M Proryv, capturat de Forţele Armate Ucrainene. Tehnicienii ucraineni care lucrează în industria apărării au precizat că T-90M Proryv, cel mai modern tanc pe care armata rusă îl foloseşte acum pe frontul din Ucraina, este mai mult o versiune modernizată a lui T-72B.