Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Două creiere, o singură minte”: Cum un comandant al Hamas a planificat atacul asupra Israelului fără a comunica cu Iranul
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Oficialii israelieni numesc atacul devastator de săptămâna trecută comis de Hamas ''momentul 11 septembrie al Israelului''. ''Creierul'' din spatele atacului, teroristul palestinian Mohammed Deif, îl numește "Al-Aqsa Flood". Fraza pe care cel mai căutat om din Israel a folosit-o într-o înregistrare audio difuzată sâmbătă, în timp ce Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza, a indicat că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene la moscheea Al Aqsa din Ierusalim.

Potrivit unei surse apropiate de gruparea teroristă Hamas, Mohammed Deif a vrut sa se razbune pe Israel pentru un incident petrecut în mai 2021. Atunci, Israelul a luat cu asalt moscheea Al Aqsa în timpul Ramadanului. "Toate acestea au alimentat și aprins furia", a declarat sursa, potrivit Reuters.

Acea luare cu asalt a complexului moscheii, de mult timp un punct de foc pentru violențe pe probleme de suveranitate și religie în Ierusalim, a contribuit la declanșarea a 11 zile de lupte între Israel și gruparea teroristă Hamas.

După mai bine de doi ani, asaltul de sâmbătă, cea mai gravă breșă în apărarea israeliană de la conflictul arabo-israelian din 1973, a împins Israelul să declare război și să lanseze atacuri de represalii în Gaza.

Supraviețuitor a șapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, Deif vorbește rar și nu apare niciodată în public. Așa că atunci când canalul de televiziune al Hamas a anunțat că urmează să vorbească sâmbătă, palestinienii au știut că se pregătește ceva important.

,,Astăzi, furia lui Al Aqsa, furia poporului și națiunii noastre explodează. Mujahedinii noștri (luptători), astăzi este ziua voastră de a-l face pe acest criminal să înțeleagă că timpul său s-a încheiat", a spus Deif în înregistrare.

 

Două creiere, o singură minte stau in spatele atacului nemilos asupra Israelului



Există doar trei imagini ale lui Deif: una în vârstă de 20 de ani, o alta cu el mascat și o imagine a umbrei sale, care a fost folosită atunci când a fost difuzată caseta audio.

Nu se știe unde se află Deif, deși cel mai probabil se află în Gaza, în labirintul de tuneluri de sub enclavă. O sursă de securitate israeliană a declarat că Deif a fost implicat direct în planificarea și aspectele operaționale ale atacului de pe 7 octombrie 2023.


Surse palestiniene au declarat că una dintre casele din Gaza bombardate in aceste zile de aviația israeliană aparținea tatălui lui Deif. Fratele lui Deif și alți doi membri ai familiei au fost uciși în urma atacului, potrivit surselor.

Sursa apropiată de Hamas a declarat că decizia de a pregăti atacul a fost luată în comun de Deif, care comandă Brigăzile Al Qassam ale Hamas, împreună cu Yehya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, dar a fost clar cine a fost arhitectul.

 

Informațiile despre atacul asupra Israelului, cunoscute doar de o mână de lideri Hamas



"Sunt două creiere, dar există o singura minte", a declarat sursa, adăugând că informațiile despre operațiune erau cunoscute doar de o mână de lideri Hamas.

Secretul a fost de așa natură încât Iranul, dușmanul declarat al Israelului și o sursă importantă de finanțare, pregătire și armament pentru gruparea teroristă Hamas, știa doar în termeni generali că mișcarea plănuia o operațiune majoră și nu cunoștea momentul sau detaliile, potrivit unei surse apropiate de Hamas.

Sursa a declarat că, deși Teheranul știa că se pregătea o operațiune majoră, aceasta nu a fost discutată în niciun format comun care să implice Hamas, conducerea palestiniană, militanții libanezi Hezbollah, susținuți de Iran, și Iranul.

"A fost un cerc foarte strâns", a declarat sursa.

Autoritatea supremă a Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că Teheranul nu a fost implicat în atacul asupra Israelului. Washingtonul a declarat că, deși Teheranul a fost complice, nu a avut informații sau dovezi care să indice participarea directă a Iranului la atacuri.

Planul, așa cum a fost conceput de Deif, a implicat un efort prelungit de înșelăciune. Israelul a fost făcut să creadă că Hamas, un aliat al Iranului, dușmanul jurat al Israelului, nu era interesat de lansarea unui conflict și că se concentra în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde mișcarea este la putere.

Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupării erau antrenați și instruiți, adesea în văzul armatei israeliene, a declarat o sursă apropiată Hamas.

"Ne-am pregătit pentru această bătălie timp de doi ani", a declarat Ali Baraka, șeful pentru relații externe al Hamas.

 

Teroristul palestinian Mohammed Deif controlează Hamas din umbră



Născut sub numele de Mohammad Masri în 1965 în tabăra de refugiați Khan Yunis, înființată după războiul arabo-israelian din 1948, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifade, sau revoltă palestiniană, care a început în 1987.

El a fost arestat de Israel în 1989 și a petrecut aproximativ 16 luni în detenție, a declarat o sursă Hamas.

Deif a obținut o diplomă la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizică, chimie și biologie. A manifestat o afinitate pentru arte, conducând comitetul de divertisment al universității și jucând pe scenă în comedii.

Urcând în rândurile Hamas, Deif a dezvoltat rețeaua de tuneluri a Hamas și s-a perfectionat în fabricarea de bombe. Timp de zeci de ani a fost în fruntea listei celor mai căutate persoane din Israel, fiind considerat personal responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe cu bombă.

Pentru Deif, rămânerea în umbră a fost o chestiune de viață și de moarte. Surse din Hamas au declarat că și-a pierdut un ochi și a suferit răni grave la un picior într-una dintre tentativele de asasinat ale Israelului.

Soția sa, fiul său de 7 luni și fiica sa de 3 ani au fost uciși de un atac aerian israelian în 2014.

Supraviețuirea sa în timp ce conducea aripa armată a Hamas i-a adus statutul de erou popular palestinian. În videoclipuri, el este mascat sau se vede doar o umbră a sa. El nu folosește tehnologi moderne, cum ar fi telefoanele inteligente, a declarat sursa apropiată Hamas.



Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii continuă să avanseze în Donbas, capturând mai multe localități la est de Pokrovsk. Distanța până la granița regiunii Dnipro s-a micșorat la mai puțin de cinci kilometri
Rușii susțin că au recucerit 63% din teritoriul capturat inițial de armata ucraineană în regiunea Kursk
Cu peste 800 de deținuți politici și zeci de încălcări ale drepturilor omului, Rusia este cap de listă în criticile organizațiilor internaționale de profil
Războiul resurselor umane: Dificultăți de recrutare și pregătire pentru ambele Armate din Războiul din Ucraina
Acord pe 100 de ani. Marea Britanie se angajează să asigure Ucrainei un secol de sprijin, inclusiv ca aliat NATO
Kremlinul scurge ”pe surse” planurile pentru negocierile cu Trump privind Ucraina. Obiectivul, identic cu discursul pro-rușilor: Neutralitatea este cheia
Soldații Wagner erau niște copii, prin comparație cu ei. Trupele nord coreene, reevaluate de militarii ucraineni
Pe modelul Wehrmacht-ului, Armata rusă ar putea introduce recompense pentru soldații de asalt
Hamas și Israel au convenit asupra unei încetări a focului în Gaza. Totul este inclus în acord, inclusiv eliberarea ostaticilor
Deși se laudă intens cu bombele cu planare, Rusia produce doar cadrul de aluminiu. Restul componentelor sunt importate
Lituania nu ar spune ”nu” trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina, dar precizează în ce condiții ar desfășura trupe
În Rusia şi-a propus recompensarea soldaţilor după modelul Wehrmacht-ului: Principalele tactici ale trupelor ruse nu ţin cont de pierderile disproporţionate de personal
Rușii au declanșat primul atac masiv asupra Ucrainei din 2025. Rachetele și dronele rusești au vizat ținte de pe întreg teritoriul ucrainean, până la granița cu Polonia
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
Bătrânul transportor blindat american de 60 de ani triumfă în Ucraina
Rachetele ATACMS ucrainene ar fi lovit o mare uzină rusă aflată în prima liniei a importanţei strategice (Foto/Video): Ministerul rus al Apărării confirmă atacul asupra regiunii Bryansk
Partizanii ucraineni din Mișcarea Atesh susțin că forţele ruse consolidează sistemul de apărare aeriană din Crimeea (Foto)
Coreea de Nord a pierdut deja un sfert dintre militarii desfășurați în Rusia: Surse sud-coreene susțin că peste 300 de soldați au fost uciși, iar alți 2.700 răniți
Nu era țintă ucraineană. Un “friendly fire” ruso - nord-coreean spune multe despre nivelul și calitatea cooperării militare dintre cele două părți (Video)
Situaţiile disperate, cer măsuri disperate: Ca un tanc M1A1 Abrams să nu ajungă în mâinile ruşilor, ucrainenii l-au distrus cu o dronă (Video)
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Marea Britanie va conduce o coaliție internațională ce va furniza Ucrainei 30.000 de drone
Trump vrea să rezolve războiul din Ucraina în 100 de zile de la inaugurare: Astăzi, o victorie a Rusiei în Ucraina înseamnă aproape sigur război pentru Taiwan mâine
Președintele Azerbaidjanului numește Armenia „stat fascist, amenințare la adresa regiunii”

Ştiri Recomandate

F-16 devine mai puternic: Noul sistem de război electronic Viper Shield permite avionului de luptă să bruieze rachetele inamice
Rușii susţin că au planuri ambițioase pentru producția de avioane militare în acest an: Noi versiuni ale aeronavelor Su-35S și Su-57 sunt promise armatei
Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Sistemele autonome vor juca un rol tot mai important în războaiele asimetrice: Armata SUA își consolidează capacitățile de atac prin achiziția de muniții Switchblade
Marina SUA a testat cu succes armele laser: HELIOS, folosit împotriva unei drone aeriene
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
O veterană din armata SUA, invitată specială la Super Bowl 2025
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
Turcia își exprimă interesul pentru avioane de generaţia a VI-a: De ce este tentant pentru turci proiectul european SCAF?
pixel