Fregatele poloneze prevăzute în proiectul AH140 (Miecznik) vor primi o suprastructură și sisteme de arme modernizate, ca parte a creșterii capacităților de luptă pe care Polonia le doreşte pentru forţele sale navale, potrivit publicaţiei Defence24.
Manevrele, care se vor desfășura în Europa, au ca scop demonstrarea interoperabilității în cadrul NATO.
După cum a declarat Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, grupările de atac ale celor două portavioane americane vor opera în Oceanul Atlantic de Nord, Marea Nordului și Marea Mediterană, împreună cu portavioanele Queen Elizabeth (R08) din Marea Britanie, Cavour (CVH 550) din Italia și Charles de Gaulle (R91) din Franța.
,,Aceste operațiuni le vor oferi aliaților oportunitatea de a exersa coordonarea puterii de luptă critice în regiunea euro-atlantică și de a demonstra coeziunea și interoperabilitatea NATO. În plus, exercițiile vor testa conceptele de descurajare și apărare ale NATO, în toate zonele geografice și zonele operaționale ale Alianței”, a informat USNI News, citând declarațiile secretarului de presă al Pentagonului.
În ceea ce privește portavioanele US Navy, trebuie precizat faptul că USS Geroge H.W. Bush se află în Marea Mediterană începând din luna august, când a preluat misiunea de la USS Harry S. Truman (CVN-75). La rândul său, USS Gerald Ford a fost semnalat pe 17 noiembrie în zona localității Portsmouth din Marea Britanie.
Referindu-se la ordinea exercițiilor și durata acestora, Singh a precizat că detalii pe aceste teme vor fi făcute publice în perioada următoare de către Comandamentul pentru Operații Speciale al SUA din Europa.
USS Gerald R. Ford e cel mai scump portavion construit vreodată, disunând de tehnologii de ultimă generație.
Portavionul cu propulsie nucleară USS Gerald R. Ford este primul din clasa care îi va purta numele.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
USS Gerald R. Ford e cel mai scump portavion construit vreodată, dar programul a avut, din păcate, unele întârzieri cauzate de sistemele navei. Cea mai mare problemă se pare că a fost cu sistemul de catapultare electromagnetică. Probleme au fost reprezentate de fiabilitatea acestui sistem, dar americanii au remediat situația în cele din urmă.
Totodată, dacă inițial costul de construcție al portavionului USS Gerald R. Ford era estimat la 10.5 miliarde de dolari, suma a ajuns la aproximativ 13.2 miliarde, ceea ce face din portavionul american cea mai costisitoare navă construită vreodată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fregatele poloneze prevăzute în proiectul AH140 (Miecznik) vor primi o suprastructură și sisteme de arme modernizate, ca parte a creșterii capacităților de luptă pe care Polonia le doreşte pentru forţele sale navale, potrivit publicaţiei Defence24.
Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, în după-amiaza zilei de luni, 09.09.2024, submarinul B-261 Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2024, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, a început executarea exercițiului strategic Ocean-2024, care se va desfășura în Oceanul Pacific, Oceanul Arctic, Marea Mediterană, Marea Caspică și Marea Baltică. (Video)
Portul rusesc Novorossiik a fost ținta unui atac al ambarcațiunilor fără pilot ucrainene în noaptea de 5 septembrie. Sirenele au început să sune la 1:20 dimineața.
În cadrul unui interviu acordat postului propagandistic de televiziune Zvezda al Ministerului rus Apărării, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Alexander Moiseev, a declarat, pe 02.09.2024, că în Marea Azov va fi creată o mare unitate operativă, care va fi responsabilă de situația din regiune.
Babcock International Group și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la programul polonez de submarine ORKA, care este în plină ascensiune. Compania afirmă că este pregătită să își valorifice competențele pentru a contribui la această inițiativă importantă în domeniul apărării.
În India, a avut loc ceremonia oficială de acceptare în Forțele Navale a unui nou submarin echipat cu rachete nucleare. Ministerul indian al Apărării a anunțat că submarinul „INS Arighaat”, cu propulsie nucleară, al doilea clasa Arihant, a fost pus în funcțiune în Marina Indiei, pe 29 august 2024.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au anunțat că, pe 29.08.2024, un submarin rusesc din clasa Kilo a părăsit Marea Baltică, fiind însoțit de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Industria militară din Turcia avansează cu ambiție de ienicer către pozițiile deținute de puterile mondiale ultratehnologizate.
Pe data de 25 august a intrat în serviciu primul submarin produs de industria turcă, submarin din clasa Reis. Nava de altfel poartă numele clasei TCG Piri Reis.
Evenimentul a avut loc în cadrul unui exercițiu comun al grupărilor navale NATO cu nave ale Marinei Militare Japoneze. Pe 14 august, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” din Forțele Navale Române, în calitate de navă comandant a SNMCMG2, alături de fregata „Charlottetown” a Marinei Regale Canadiene, nava comandant a SNMG2 și fregata „Gaziantep” aparținând Forțelor Navale ale Turciei, au desfășurat un exercițiu naval complex de tip PASSEX cu navele „Kashima” și „Shimakaze” din Forțele Japoneze de Autoapărare Maritimă, în estul Mării Mediterane.
Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.
Atacurile periodice ale Ucrainei asupra punctului de trecere cu feribotul dintre Rusia și Crimeea au efectul dorit. Se pare că forțele armate ucrainene au finalizat operațiunea de distrugere a punctului de trecere cu feribotul a strâmtorii Kerch, după cum reiese din numeroasele înregistrări video și din criticile active ale rușilor cu privire la un incendiu masiv în portul Kavkaz și la exploziile de la bordul feribotului Conro Trader.
Un al doilea portavion al Marinei americane, USS Abraham Lincoln, a sosit miercuri în Orientul Mijlociu, potrivit Comandamentului Central al SUA.
În ultima perioadă, armata poloneză a făcut și continuă să facă un salt impresionant de modernizare, achiziționând deja sau încheind contracte pentru cumpărarea de tancuri, transportoare blindate, echipamente individuale, mijloace de apărare antiaeriană, elicoptere și avioane de luptă. Cu toate acestea există un program în care politicienii și militarii polonezi au eșuat. Este vorba despre programul ORKA privind achiziția de submarine noi.
Marina americană a instalat cu succes primul centru de război aerian fără pilot (UAWC) din lume la bordul portavionului George HW Bush (CVN 77). De aici viitorii piloți de drone vor controla operațiunile aeriene ale UAV-urilor de ultimă generație de realimentare aeriană MQ-25 Stingray.
Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 19.08.2024, un detașament de nave aparținând Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB), format din fregata Neustrashimy și petrolierul Yelnya, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Planul Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei a fost de a ajunge la Gurile Dunării și a ocupa Odesa, încercare nereușită de desant maritim în 24 februarie 2022, momentul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Parte a planului ocupantul a reușit să cucerească Insula Șerpilor, de unde s-a retras însă neputând să susțină ocupația după ce a eșuat să rupă întreg litoralul Ucrainei.
Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești.
La Army 2024, o expoziție de apărare organizată în Parcul Patrioților de lângă Moscova, industria rusă de profil a făcut eforturi pentru a arăta că are încă proiecte de perspectivă, deși se confruntă cu limitările fără precedent generate de sancțiunile internaționale.
Deși nu există un program oficial privind demararea achiziției de drone maritime, sau implicarea industriei privind dezvoltarea acestor tipuri de nave, se pare că atât decidenții politici cât și cei militari sunt de acord că dronele navale trebuie prioritizate.
La începutul acestei luni ucrainenii au scufundat în Sevastopol submarinul rusesc Rostov pe Don care se afla în proces de reparații după ce mai fusese lovit în decembrie. Rușii încearcă însă să mascheze scufundarea submarinului, inclusiv printr-o metodă demnă de filme hollywoodiene: Construirea rapidă a unei machete pe locul unde a fost scufundat submarinul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române, că ţara noastră este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
Cele două fregate ale României, achiziționate acum mai bine de două decenii din Marea Britanie - fregate Regina Maria și Regele Ferdinand - ar urma să beneficieze de integrarea cu armament de ultimă generație american; e vorba de rachete Naval Strike Missile (NSM), versiune specială integrată pe nave a rachetelor NSM achiziționate de România în programul bateriilor de coastă.
An de an cu ocazia Zilei Marinei, pe data de 15 august, au loc ceremonii organizate în Portul Constanța și în alte porturi din țară. O radiografie a Forțelor Navale Române nu arată însă o imagine foarte optimistă, în ciuda faptului că în Marea Neagră se desfășoară un război de mare intensitate declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Rusiei, dar nu mai e operabil de peste șase ani. Nava a intrat în proces de reparații încă din 2018, înfruntându-se cu diverse probleme, inclusiv accidente, incendii, deturnare de fonduri. Numeroase eșecuri care au dus la întârzierea reintroducerii în serviciu a navei. Dar Amiral Kuznețov nu e primul eșec în materie de portavioane al Rusiei.
Marți, 13 august, Forțele Navale Române au activat o echipă de scafandri EOD de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, în urma primirii, în jurul orei 9.30, a unei sesizări din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, cu privire la un obiect suspect eșuat pe țărm în această zonă.
Australia, Regatul Unit și Statele Unite au atins o altă etapă importantă în evoluția organizației AUKUS, odată cu semnarea unui acord care permite sprijinirea Australiei pentru a construi, opera și menține în siguranță o flotă de submarine cu propulsie nucleară, înarmate convențional.
Un reprezentant al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina a precizat recent că rușii au reușit să captureze una dintre dronele maritime kamikaze Măgura utilizate de serviciile de informații ucrainene pentru a ținti facilitaţi ale Flotei ruse din Marea Neagră, în ciuda faptului că dronele sunt echipate cu sisteme de autodistrugere.
Statele Unite ale Americii au început să asiste în mod activ Filipine în modernizarea capacităţilor sale militare pentru a opera mai bine în Marea Chinei de Sud.
Recent, trupele ruse din regiunea Donețk au avansat mai rapid decât pe intreg parcursul anului 2023 și, având în vedere succesele inregistrate in apropiere de orasele Vuhledar și Velika Novosilka, comandamentul acestor trupe de ocupatie ar putea încerca mai multe opțiuni pentru continuarea avansării în regiunea Donețk. Acesta este punctul de vedere al analiștilor de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
Japonia și Statele Unite elaborează un plan militar comun pentru a răspunde la o posibilă escaladare în Taiwan. Planul include desfășurarea de rachete în Japonia, a relatat duminică agenția de presă japoneză Kyodo.
Candidatul independent Călin Georgescu a obținut în mod neașteptat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România (peste 22%) și este posibil să se întreacă cu Elena Lasconi (peste 19%) din partea partidului Uniunea Salvați România (USR) în turul al doilea care va fi decisiv pe 8 decembrie.
Statele Unite sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM. Însă Kievul va trebui să aștepte câteva luni pentru ca SUA să rezolve problemele tehnice înainte de orice livrare, relatează Reuters.
În timpul summitului NATO de la București în 2008, liderii NATO au respins cererea ca Georgia și Ucraina să devină candidați pentru aderarea la Alianță.
Ziarul britanic Financial Times a relatat că armata rusă a reușit cu ajutorul grupării Houthi să recruteze sute de bărbați yemeniți printr-o "operațiune de înșelătorie", pentru a-i trimite ulterior pe frontul din Ucraina.
În septembrie 2024, ca parte a unuia dintre pachetele sale de ajutor militar, Suedia a oferit Ucrainei componente pentru avioanele JAS 39 Gripen, suficiente pentru deservirea a 14 aeronave de acest tip. Cu toate acestea, livrarea efectivă a Gripen către Forțele Armate Ucrainene urmează să aibă loc ceva mai târziu. Ministrul suedez al apărării, Paul Johnson, a declarat acest lucru în timpul conferinței sale de presă comune cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 22 noiembrie 2024, relatează publicaţia Janes.
Inginerii britanici au demonstrat cu succes primul submarin autonom de mari dimensiuni, cu aplicabilitate militară.
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război şi să îşi adapteze în consecinţă liniile de producţie şi distribuţie pentru a fi mai puţin vulnerabile la eventualul şantaj din partea unor ţări precum Rusia şi China.
Pe 21 noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia a lansat un nou tip de rachetă într-un atac asupra Ucrainei, o demonstrație de putere militară menită să descurajeze aliații Kievului de la orice sprijin suplimentar împotriva invaziei sale la scară largă. „În prezent, nu există nicio modalitate de a contracara această armă. Rachetele atacă țintele cu o viteză de 10 Mach, adică 2,5-3 km pe secundă”, a spus atunci Putin. „Suntem pregătiți pentru orice evoluție. Dacă cineva încă se mai îndoiește de acest lucru, nu ar trebui. Va exista întotdeauna un răspuns”.
Presa de specialitate din Ucraina amintește că adaptarea unei rachete balistice pentru integrare pe un avion de luptă este o soluție pragmatică, care crește semnificativ raza de acțiune pentru lovirea țintelor și dă exemplul rachetelor Lora integrate pe F-16 israeliene.
Republica Moldova a salvat România de la un scor și mai dezastruos în favoarea candidatului pro-rus Costin Georgescu.
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22.93% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Elena Lasconi are 19,17% și îl depășește pe Marcel Ciolacu (19,16%), arată datele publicate, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale din ţară şi străinătate.
Un tanc de luptă principal VT4 de fabricație chinezească s-a stricat și a blocat în timpul unei expuneri dinamice la expoziția militară Zhuhai, după care a rămas staționar pentru restul spectacolului.
Phenianul a trimis forțe speciale în Rusia cu generalul lor cu trei stele Kim Jong-pok. Acești soldați sunt mai bine pregătiți decât membrii unităților obișnuite, spune Wall Street Journal.
O dronă neidentificată a urmărit portavionul HMS Queen Elizabeth al Marinei Regale britanice. Potrivit ziarului german Bild, în dimineața zilei de vineri, 22 noiembrie, a fost observat și semnalat un obiect suspect care se presupune că supraveghea portavionul staționat în apropierea portului Hamburg.
Rachete sol-sol ucrainene distrug din nou o țintă rusească importantă, după ce SUA au permis angajarea unor obiective în adâncimea teritoriului Rusiei. „În noaptea de 24 noiembrie, unitățile forțelor de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au lansat un atac de grup asupra pozițiilor unui divizion din Regimentul 1490 Rachete Antiaeriene al Armatei a 6-a a Federației Ruse, care se află în regiunea Kursk”, a anunțat Statul Major General (SMG) ucrainean într-un comunicat de presă.
Presa rusă a informat, pe 24.11.2024, că noile drone rusești de tip Kolibri cu protecție împotriva sistemelor de război electronic vor ajunge în curând în zona operației militare speciale pentru testare în condiții de luptă. Dronele au fost dezvoltate la Institutul de cercetare pentru sisteme de calcul M.A. Kartsev.
Moscova l-a demis pe comandantul Grupării de trupe Sud de pe câmpul de luptă ucrainean, generalul-colonel Ghennadi Anașkin, din cauza rapoartelor false către superiori, pierderilor inutil de mari și încetinirii înaintării în apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din estul Ucrainei, au declarat bloggeri militari ruși. Ministerul rus al Apărării nu a anunțat oficial înlocuirea comandantului militar, a scris serverul Gazeta.ru.
Ministerul francez de Externe a confirmat capacitatea Ucrainei de a lansa rachete franceze către teritoriul rus. Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC că nu există „linii roșii” în sprijinirea Ucrainei.
La 21 noiembrie, la primele ore ale dimineții, Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei, fără să aibă un focos nuclear. Rusia a mai atacat Ucraina de multe ori cu arme care pot transporta un focos nuclear și chiar a lansat rachete cu un ''focos nuclear simulat''. Dar ultimul atac a fost special. Această rachetă, pe care experții o numesc Rubizh, iar Putin o numește Oreshnik, a avut un efect sonor și vizual puternic. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, racheta a fost lansată din regiunea Astrakhan din Rusia. Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică aeriană și mai multe rachete de croazieră.
Un nou material video va deveni probabil viral pe internet și pe rețelele de socializare în următoarele zile. Un tanc T-90M Proryv al armatei ruse a fost aruncat în aer într-un mod extrem de brutal, turela sa fiind proiectată în aer ca o rachetă, atingând o înălțime estimată la 20-30 de metri.
O analiză cuprinzătoare a Pentagonului privind testele efectuate pe avionului de luptă F-35 produs de Lockheed Martin arată că în cei șase ani de teste au fost înregistrate probleme de fiabilitate și întârzieri în întreținere, nereguli la sistemele de armament și situații încă nerezolvate, privind capacitatea de apărare cibernetică.
Potrivit Caspic Policy Center, cu sediul la Washington, NATO ar trebui să acorde o atenție mai mare rutelor din Marea Caspică și de pe Canalul Volga-Don, unde oportunitățile de intervenție militară ale alianței sunt încă limitate.
Ministerul croat al Apărării a semnat un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru achiziționarea de drone de luptă Bayraktar TB2.Croația achiziționează Bayraktar TB2. Dronele vor fi și în dotarea Forțelor Aeriene ale României
Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a treia lectură bugetul pentru anul viitor.
Ucraina mai controlează 800 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk, cu 40% mai puțin decât cei 1.376 km cuceriți la începutul incursiunii din august, spune o sursă de la Statul Major ucrainean.
Grecia plănuiește modernizarea armatei sale, în primul rând prin achiziția de noi avioane F-35 americane și Rafale, de producție franceză, dar și prin dezvoltarea unui sistem antiaerian.
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Capturarea mai multor sate din apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, raportată de comandanții ruși către superiori, s-a dovedit a fi o minciună. ”Succese” similare au fost raportate și la Torske.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.