România, propusă să găzduiască un centru de excelență pentru drone. UAV-urile - lecție după războiul Rusiei din Ucraina
Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în prezent reprezentant al reputatului insittut de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) a propus crearea unui centru de excelență NATO al dronelor pe teritoriul României. Generalul american vorbește despre „lecții pe care trebuie să le învățăm” în urma războiului din Ucraina.
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force
În contextul războiului modern în care s-a văzut importanța sistemelor de tip UAV (drone) atât în Nagorno Karabah, cât și în urma invaziei ruse brutale și neprovocate în Ucraina de pe 24 februarie, generalul american Ben Hodges a transmis, pe o rețea de socializare, că NATO va trebui să dezvolte un centru de excelență al dronelor.
Iar în opinia comandantului american, România este candidatul ideal care să găzduiască un asemenea centru care ar avea ca scop supravegherea spațiului aerian și maritim din Marea Neagră, teatru de război după ofensiva rusă.
Vasile Dîncu, ministrul apărării naționale, prezent ieri în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3, a comentat propunerea generalului american Ben Hodges și a precizat că țara noastră este capabilă să dezvolte programe ambițioase de cercetare și drone care să fie concepții românești, nu doar produse în țară.
Șeful civil al Armatei a amintit și de programul de înzestrare cu UAV-uri.
CITEȘTE ȘI: Dronele care vor completa escadrilele de F-16 ale României. MApN, detalii despre dotarea Armatei cu UAV-uri
„Există aici două lucruri. În primul rând noi avem un program foarte ambițios de înzestrare cu vehicule aeriene fără pilot, vrem să realizăm capacități importante de UAV-uri. Suntem în plin proces de achiziție a 7 sisteme de drone de clasa a II”, precizează Vasile Dîncu.
În România problema nu e la cercetare și inovare
„Am descoperit și eu cu surpriză că există cercetare. Sunt colective care din păcate nu au produs pentru industria de apărare decât lucruri puține, dar în viitor sunt capabile să producă în România cele mai moderne drone și care să fie concepții românești nu doar produse aici.
Pe de altă parte avem și în această zonă o întreprindere de excelență care e Aerostar Bacău, dar și mulți cercetători și echipe care pot deveni centre de excelență. Ceea ce am observat și noi, dar și oficialii NATO care au venit în România că avem o resursă prin care putem deveni furnizor de securitate în zonă. Ne mai trebuie tehnică, bani desigur, dar efortul aliat al apărării colective poate să facă acest lucru”, a conchis Vasile Dîncu.
Amintim că la finalul lunii martie, vorbind tot de cercetare și inovare, în cadrul unei dezbateri în Parlament, ministrul Vasile Dîncu a anunțat proiecte ambițioase ale industirie de apărare.
„O să avem cel puţin subansamble, vom avea producţii de drone în România, vom avea producţiile de minisubmarine, vom avea producţii legate de armament şi în zona blindatelor. (...) În anii care vin, în doi - trei ani vom avea deja producţii şi am putea chiar mai repede să avem”, preciza la vremea respectivă ministrul Dîncu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News