Dronele civile și-au făcut treaba la Bahmut, dar bruiajul ar putea să le facă în curând inutile
Dronele joacă un rol cheie în apărarea Ucrainei, deoarece ajută la o mare varietate de misiuni, inclusiv localizarea inamicului. Cu toate acestea, apărătorii din Bahmut se tem că peste câteva luni nu vor putea folosi drone DJI fabricate în China, pe măsură ce sistemele de bruiaj rusești se îmbunătățesc.
Operatorii ucraineni au găsit o utilizare militară pentru mai toate ”gadgeturile” zburătoare, care se găsesc în comerț. Așa este și cazul dronelor civile, mai exact quadcoptere, fabricate de chinezii de la DJI. E vorba de seria ”Mavic” de la DJI (aprox. 1.600 de dolari) și uneori chiar varianta mai avansată, Matrice 30T (14 mii de dolari), scrie TheGuardian.
Dronele de la DJI sunt folosite de ambele părți, deși producătorul a interzis operarea acestora în Ucraina și Rusia. Cu toate acestea, acestea sunt cumpărate de donatori din țări terțe.
Punctele slabe ale unor astfel de drone civile sunt autonomia limitată și mai cu seamă lipsa protecției împotriva bruiajului.
Operatorii iau cu ei o rezervă de 20-30 de baterii. „Iarna, bateria ține aproximativ o jumătate de oră”, a explicat un alt operator.
Dacă primul neajuns nu este atât de serios, în privința bruiajului este greu de găsit o soluție rapidă.
„Cred că dronele DJI vor mai fi utilizabile doar încă trei-patru luni”, a declarat Jaroslav, unul dintre operatori dronelor. „(Rușii n.r.) Au experiență și fac sisteme speciale de bruiaj”, a explicat el, explicând de ce există acest pericol.
Dronele au ”ținut”, din aer, Bahmutul
Din cuvintele lor reiese clar că, fără drone, ucrainenii nu ar fi putut să se apere atât de mult timp la Bahmut, care, potrivit administratorului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, este deja controlat în proporție de 75%de ruși.
Maksim, un alt operator ucrainean, explică modul de operare al forțelor ruse și descrie un atac rusesc care „a durat șapte ore”: în grupuri mici, atacatorii au venit pe pozițiile ucrainene „de dimineața până la trei după-amiaza, val după val”. Deoarece dronele au oferit informații despre pozițiile lor, ucrainenii au putut respinge atacurile. „A spune că la Bahmut luptele sunt intense este un eufemism”, explică acesta.
Cei doi operatori veneau după experiența luptelor din vară, care s-au dus în sud, la Mîkolaiv.
„În Mîkolaiv, am putut folosi drone până la 15 km distanță, dar în Bahmut la doar 500 de metri distanță. Și este greu să acoperi acești 500 de metri chiar și cu două drone”, a descris el situația, adăugând că și în toamnă s-a putut pătrunde până la o distanță de șase kilometri în sud. Dar în Bahmut, „un kilometru este maximul și, uneori, nici măcar nu este posibil să treci peste linia frontului”. În același timp, artileria rusă ocupă poziții la trei kilometri în spatele frontului când trage, înainte de a se retrage. „Ai doar câteva minute să le descoperi și să le distrugi”, a subliniat Jaroslav.
Potrivit acestora, înlocuirea dronelor DJI va necesita o combinație de drone mai scumpe cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi Leleka-100 (care costă aproximativ 50 de mii de dolari), cu o rază de acțiune de până la 100 de kilometri, și drone sinucigașe FPV rapide, cu o rază de acțiune mai scurtă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News