Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dronele FPV explozive fac deja legea pe front, dar detectoarele de drone ar putea schimba jocul. Ucraina are planuri mari, dar trebuie să investească masiv dacă vrea să câștige războiul
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Deși a început cu manevre ample și pe multiple direcții, războiul ruso-ucrainean s-a transformat după aproape doi ani de confruntare într-unul de tranșee în care dronele, în special cele mici și ieftine, scriu noile reguli de luptă.
Drona / Armata Ucrainei, facebook
Drona / Armata Ucrainei, facebook

Pe linia frontului, dronele sunt multe, dar mai ales sunt mortale. În aceste condiții, războiul antidronă devine tot mai important, iar detectoarele de drone fac acum diferența între viață și moarte.

Dar producătorii ucraineni de detectoare trag un semnal de alarmă, anunțând că nu pot ține pasul cu cererea.

Publicația americană Defense One a explicat, recent, cât de importante sunt aceste detectoare, cum își fac ele treaba, precum și problemele cu care se confruntă producătorii ucraineni.

 

Dronele FPV explozive fac legea pe front și sunt deja arma principală în acest război

Militari ucraineni care operează o dronă de tip FPV: Sursa foto: AFU.

Mai întâi de toate, putem constata că asistăm la o explozie a numărului de drone în război, iar cele de tip FPV sunt cele mai eficiente.

O dronă FPV (first-person view) este ghidată de o persoană, în funcție de informațiile video pe care le drona le transmite.

Cât de periculoase sunt aceste drone FPV?

Atât Rusia, cât și Ucraina lansează, probabil, cel puțin 50.000 de drone FPV explozive pe lună, a declarat Samuel Bendett de la Centrul de Analiză Navală. Anul viitor, Ucraina speră să producă un milion de drone FPV, ceea ce ar dubla efectiv evaluarea lui Bendett asupra ratei lunare actuale de producție.

Unele drone FPV lovesc și imobilizează tehnica de luptă, care ulterior este distrusă cu artileria. Altele reușesc chiar să o distrugă deși de cele mai multe ori este nevoie de mai multe drone. Iar, altele atacă direct militarii, pe unii chiar în tranșee. Sunt și cazuri când drone FPV mai sofisticate zboară adânc în dispozitivul inamic și distrug obiective mai importante, cum ar fi aeronave, depozite etc.

Dar, cât de multe drone FPV își ating obiectivele? În prezent, ele fac legea pe front

Foto: Dronă de tip FPV, căreia i s-a atașat un dispozitiv exploziv

Cel puțin 20% din dronele FPV ucrainene reușesc să lovească ținta, a declarat Igor Dvoretskyi, manager de proiect la Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit Defense One.

Presupunând că din cele 50.000 de drone, 20.000 sunt ucrainene, rezultă că 4.000 își ating țintele într-o lună și în jur de 1.000 săptămânal. Potrivit datelor prezentate de Ministerul ucrainean al transformării digitale, în săptămâna 25 septembrie - 2 octombrie, dronele ucrainene au fost responsabile de distrugerea a 220 de unități de echipamente rusești, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din totalul de tehnică de luptă rusească distrusă.

 

Detectoarele de drone, multe și ieftine, deocamdată principala contramăsură

Foto: Militari ucraineni care operează o dronă / Armata Ucrainei, facebook

„Orice persoană inteligentă folosește” detectoare de drone, a spus Yaroslav Markevich, comandant de drone în batalionul Khartia din Ucraina.

Dar degeaba îți dorești acest sistem, dacă nu îl poți obține. Dispozitivele sunt fabricate, în principal, de companii start-up, cărora le lipsește finanțarea și experiența pentru a ține pasul cu cererea și care se bazează pe voluntari, la fel ca mare parte din producția de apărare a Ucrainei în timpul războiului, potrivit Defense One.

Ca răspuns la amenințare, inginerii de software ucraineni s-au apucat să învețe totul, de la război electronic, la lipire (de piese electronice), pentru a construi dispozitive de detectare. Multe dispozitive sunt ieftine, costând mai puțin de 250 dolari pentru modelele portabile și mai mult de 400 de dolari pentru modelele staționare mai sofisticate.

1. Detectoare bazate pe ce s-a învățat din ingineria inversă a UAV-urilor rusești

Pentru a realiza primul său detector fiabil, Dmytro (menționat doar prin prenumele său din motive de securitate), fondatorul companiei Drone Spices de detectare a dronelor, s-a axat pe ingineria inversă a UAV-ului Orlan-10 (utilizat pe scară largă de forțele ruse pentru a coordona artileria). A luat această decizie după ce a constatat că receptoarele radio comerciale definite prin software, cum ar fi HackRF și RTL SDR, nu pot ține pasul cu nevoile militare, deși erau atractive prin preț - 34 dolari. Un detector produs de compania lui Dmytro se vinde cu mai puțin de 100 de dolari, reprezentând costul materialelor și al forței de muncă, potrivit Defense One.

2. Detectoare bazate pe inteligență artificială care au și sistem de recunoaștere ”amic – inamic”

Alți producători s-au concentrat pe fotografia comercială și pe dronele FPV de mare viteză (racing drones) folosite de trupele ruse.

Kara Dag, companie înființată de antreprenorii în tehnologie Ivan și Eric, produce senzori portabili care pot detecta o dronă la o distanță de până la 2,4 mile (3,8 km), pot trimite o alertă prin vibrare și pot spune utilizatorilor din ce direcție vine.

Spre deosebire de alte detectoare de drone, Kara Dag folosește inteligența artificială pentru a ajuta la identificarea semnalelor unei drone – chiar dacă drona nu a fost identificată anterior sau dacă modelul său de emisie este perturbat de viteza sa sau de alți factori.

Detectoarele pot recunoaște, de asemenea, dronele ucrainene, preluând date de pe canalele de socializare ruse care partajează informații despre dronele ucrainene, a spus Ivan.

3. Sisteme de detecție mai complexe care îndeplinesc mai multe funcții, inclusiv aflarea poziției operatorului UAV-ului inamic și coordonarea unui atac cu dronă asupra acestuia

Falcons, o altă companie ucraineană de detectoare de drone, oferă o altă abordare. Produsul său, Eter, constă dintr-o configurație cu mai multe antene legate de o stație de lucru computerizată care identifică direcția și mișcările mai multor drone inamice. Acest lucru poate ajuta trupele să determine dacă să le distrugă sau să se ascundă, deoarece o singură pușcă anti-dronă nu va putea elimina un roi de drone, a spus Oleksandr, co-fondator și CTO (chief technology officer) al Falcons.

Sistemul poate indica punctul de origine al unei drone, permițând trupelor să vizeze operatorii inamici. Compania lucrează chiar la o versiune care să sincronizeze sistemul de detectare cu dronele de atac care să lovească operatorul inamic.

Un alt proiect în lucru este extinderea săptămânală a memoriei scanerului. Acest lucru l-ar ajuta pe operatorul de căutare să identifice dronele proprii. „Există mult foc prietenesc pe prima linie în acest moment”, a spus Oleksandr. „Nu știi a cui este drona (...) și tragi în toate.”

Companiile ucrainene nu pot satisface cererea. Printre motive, evident sunt banii (prea puțini), precum și numărul mic de companii care pot fabrica detectoarele.

Există însă o problemă și mai mare: inovațiile nu sunt suficient de profunde pentru a asigura un avantaj decisiv pe termen lung.

Drone Spices a văzut cererea explozivă după două postări populare pe Facebook, a spus Dmytro. Compania încearcă acum să mărească producția de la sute de dispozitive la mii pe lună.

„Încercăm să satisfacem cererea, dar este greu”, a spus Dmytro.

„Există patru, poate trei, poate patru producători de aceste dispozitive”, a spus Ivan de la Kara Dag. „Și nu știu vreun loc unde să le poți achiziționa, pentru că s-au epuizat.”

Între timp, companiile descoperă tehnologia pe măsură ce merg, cu personal de ingineri software care au uneori puțină experiență în hardware.

Chiar și achiziționarea de componente poate fi o provocare. În timp ce Kara Dag utilizează componente ieftine, disponibile pe scară largă, întârzierile de expediere pot fi o problemă, a spus Ivan.

 

Atragerea investitorilor ar putea ajuta la rezolvarea problemei, injectând mai mult capital în această activitate

 

În primul rând, unii depind de munca voluntară și de donații pentru a funcționa. Dmytro de la Drone Spices și-a exprimat îngrijorarea că acceptarea investițiilor ar putea face voluntarii să se întrebe de ce își donează companiei forța de muncă sau echipamentul.

Alții urmăresc finanțare străină, dar cu prevederea că Ucraina este pe primul loc. Kara Dag este în discuții cu firme de capital de risc, dar „nu intenționăm să facem niciun profit din Ucraina”, a spus Ivan. Oleksandr, de la Falcons, a mai spus că compania este în discuții cu investitorii, dar că produsul este încă în „preproducție” din punctul de vedere al investitorilor.

Obținerea de fonduri de la guvernul ucrainean este, de asemenea, o opțiune. Kseonics a declarat că a primit un grant de 25.000 de dolari, iar Drone Spices a solicitat asistență.

Nu toate firmele din domeniul detecției de drone pot avea o tehnologie care este coaptă pentru aceste vremuri, a remarcat Oleg Vornik, CEO al companiei australiene DroneShield care produce mijloace anti-dronă.

„Recomandarea mea pentru utilizatorii finali rămâne să facă în continuare ceea ce ar face de obicei – testarea extensivă a sistemelor”, a spus Vornik.

Totuși, Ucraina trebuie să investească în aceste tipuri de tehnologii, dacă vrea să câștige războiul, a spus Ivan.

Pe fondul disputelor de finanțare și a livrărilor lente, armele occidentale nu sunt „durabile”, a spus el.

Între timp, Ministerul Apărării Rusiei, mai mare și mai bogat, s-a dovedit capabil să copieze invențiile ucrainene și să le producă în volume care depășesc cu mult capacitatea de producție a Ucrainei.

„Pentru a dezvolta un avantaj durabil, trebuie să ne uităm la tehnologia profundă, care este greu de dezvoltat și greu de copiat”, a spus Ivan.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Drone care pot lovi fabricile de armament din Urali. Coșmarul Rusiei ar putea prinde realitate, odată cu UAV-uri cu rază de 3.000 de km
Turcii se mișcă bine: Un radar AESA dezvoltat 100% de industria turcă, integrat pe F-16. Primul zbor al unui F turcesc cu noul radar a avut deja loc
Avioane de vânătoare germane interceptează un avion rusesc deasupra Mării Baltice
Un nou zbor în SUA efectuat de B-21 Raider (Video). Primul bombardier de generația a 6-a construit vreodată confirmă dominația americană în aviația militară
De ce îi deranjează atât de tare pe ruși baza de la Kogălniceanu. Legendara Divizie 82 Aeropurtată americană e în România, gata să intervină
Serbia vrea armament francez, nu rusesc. Belgradul confirmă intenția de a achiziționa avioane franceze Rafale. Vecinii noștri au deja în dotare și H125M franceze
Rușii nu pot vinde Su-35 din cauza SUA în ciuda promovării intense a avioanelor în război. Lista țărilor care spun „nu” Su-35 e tot mai lungă
Britanicii încep misiunea în România. Șase Eurofighter britanice vor apăra cerul României alături de F-16 românești
”Rezultatele sunt impresionante”. Cel puțin șase avioane rusești au fost distruse și opt au fost grav avariate în atacul asupra aerodromului Morozovsk (surse)
Se deblochează și muniția pentru viitoarele F-16 ale Ucrainei. Undă verde pentru rachete ghidate aer-sol
Grecia va cumpăra 35 de elicoptere americane UH-60M Black Hawk
Ucrainenii inovează din nou: Avionul ultraușor Aeroprakt A-22, folosit ca „rachetă de croazieră lentă” în atacul asupra fabricii de drone Shahed
Coreea de Nord a testat racheta hipersonică Hwasong-16B. O demonstrație a „superiorității absolute”, se laudă Kim
SUA și Japonia pregătesc terenul pentru viitorii piloți de F-35 și chiar de generația a 6-a. Proiectul noului T-7 supersonic de antrenament ar putea include și Japonia
Piloții ucraineni zboară deja cu F-16. Etapele finale de instrucție se desfășoară în două state NATO, dar nu și la Centrul de pregătire din România
Mai țineți minte MiG-41? Apar noi detalii despre armamentul viitorul avion de generația a 6-a al Rusiei care va „depăși limitele ingineriei aviatice”
Nu este o ironie. F-35 Lightning (Fulger) II a avut probleme cu protecția la fulgere. Restricțiile au vizat ani de zile toată gama F-35A
Expert militar ucrainean: Puterea bombei rusești de aviație de tip FAB-3000 este comparabilă cu cea a armelor nucleare tactice
Rusia se teme de F-16 și a început deja „vânătoarea de F-16” în Ucraina. Pentru prima dată F-ul contestă serios superioritatea aeriană rusă
În încercarea disperată de a face faţă provocărilor frontului din Ucraina, ruşii ataca oraşele ucrainene cu bombe ghidate UMPB D-30 SN
Oaspete neașteptat la Baza Aeriană Sigonella din Italia: O dronă americană de cercetare MQ-4C Triton a fost dislocată pentru prima dată în zona Mării Mediterane
Sfârșitul unei ere: Avioanele F-16 olandeze efectuează ultima misiune şi predau ştafeta către F-35
Rușii au modificat rachetele Kh-101 cu care lovesc Ucraina. A fost redusă raza de acțiune, dar a crescut puterea de foc
Drona rusă de joi a ajuns până aproape de Brăila. La 7 luni de la prima dronă căzută în Deltă, România încă nu are o lege nouă privind combaterea dronelor
Suedia ia în considerare furnizarea de avioane de luptă Gripen către Ucraina
Rușii au lovit din nou ținte ucrainene de la Harkiv la Lviv. Au fost vizate mai multe obiective energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei
O dronă militară s-ar fi prăbuşit într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei (Video): Primele imagini cu craterul format de prăbușirea dronei
Danemarca vinde 24 de avioane F-16 Argentinei. Experții sunt indignați de situație, în timp ce Putin promite să "distrugă" avioanele F-16 ucrainene
Nici vorbă de retragere. SUA au planuri mari cu F-22: Rază de acțiune mai mare la viteze supersonice și noile rachete AIM-260 de ultimă generație
Rusia amână din nou livrarea sistemelor S-400 către India. Cauza: Operațiunea militară specială de 3 zile se află în cea de-a 764-a zi

Ştiri Recomandate

Rusia cumpără din 22 de țări piese pentru avioane. Intermediarii joacă rolul principal
Rusia l-a dat în urmărire pe Volodimir Zelenski
SUA bifează încă o premieră în aviația mondială: Un înalt oficial a zburat cu un F-16 versiunea X-62A VISTA controlat exclusiv de AI
Logica defectă a Mariei Zaharova: Cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece e dovada că Alianța pregătește un război împotriva Rusiei
Rușii susțin că au interceptat rachete ATACMS lansate de Ucraina asupra Crimeei. Propaganda rusă insinuează că noile sisteme S-500 au interceptat ATACMS
Ministerul de Externe al Franței a raportat numărul estimativ al rușilor morți în Ucraina. Cifra e imensă deși mai aproape de realitate decât datele prezentate de Ucraina
Ucraina nu mai este în război cu Rusia, ci cu o alianță de regimuri autocratice. O nouă ofensivă rusă ar putea fi fatală pentru ucraineni
Geoană: Rusia a lansat un război hibrid total împotriva noastră. Nu va rata nicio secundă ocazia de a schimba direcția României
Bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS au zburat în apropiere de Alaska. NORAD a confirmat detectarea și escortarea aeronavelor
Dinamica războiului din Ucraina | Șeful Forțelor Terestre Ucrainene vorbeşte despre noile tactici de luptă: Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria
Reprezentantul spionajul militar ucrainean (GUR), generalul Skibitskîi: Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă, chiar dacă trupele ucrainene ar ajunge la frontierele din 1991
Ucrainenii pot utiliza armamentul furnizat de britanici după bunul plac: Rusia a atacat Ucraina, așa că Ucraina are tot dreptul să riposteze împotriva acesteia
Teama lui Putin față de Occident îl obligă să cheltuiască sume record pe înarmare: Rusia a plătit un preț uriaș pentru războiul din Ucraina, dar este pregătită să plătească și mai mult
UE și NATO denunță atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Germaniei și Cehiei
Ce se întâmplă cu Luftwaffe? Germania va retrage 90 de avioane Tornado până în 2030, dar nemții nu au niciun plan după
Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina
China provoacă Taiwanul: 26 de avioane de luptă și 5 nave chineze au fost detectate în jurul insulei
Dronele ucrainene fac ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova – Kursk: au fost lovite mai multe substații electrice
După modelul Bahmut și Avdiivka, rușii au transformat orașul Chasiv Yar într-o ruină. Imagini filmate cu dronele confirmă acest lucru (Video)
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Over 2,000 Romanian soldiers take part in Swift Response 24. The exercise will showcase the largest air assault operation conducted in Europe after WWII
Noul IFV Bradley M2A4E1 al U.S. Army dispune pentru prima dată de sistemul de protecție activă Iron Fist
State NATO se arată „profund îngrijorate de activitățile rău intenționate” ale Rusiei pe teritoriul Alianței
Generalul Ben Hodges: SUA și Germania trebuie să spună în sfârșit: Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige, indiferent de costuri
Trupe occidentale în Ucraina? Macron: Dacă Ucraina ne-o cere iar frontul se prăbușește. Nu exclud nimic, ne confruntăm cu un inamic care nu exclude nimic
Rusia bruiază semnalele GPS în regiunea baltică și pe câmpul de luptă din Ucraina. Experții consideră că în ambele cazuri este vorba de război
Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
Când vor ajunge primele F-16 în Ucraina? Ucraina răspunde ironic, nemulţumită fiind de atâtea promisiuni și amânări
Mutări pe front: De ce transferă rușii din Sud părți ale Diviziei 76 Desant-Asalt pe frontul de Est
Ucrainenii au publicat stocul mare de rachete rusești, de la Onyks sau Kalibr, la hipersonice Zircon. Cu toate acestea, nicio navă de luptă nu e în largul Mării Negre sau Azov
Manta Ray, atât de impunătoare (Foto). SUA au testat cu succes sub apă noua dronă maritimă de ultimă generație
Rachetele americane ATACMS „vizitează” tot mai des obiective din Crimeea. Rușii se tem că Ucraina pregătește terenul pentru „operațiunea Podul Crimeei”
pixel