Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dronele FPV explozive fac deja legea pe front, dar detectoarele de drone ar putea schimba jocul. Ucraina are planuri mari, dar trebuie să investească masiv dacă vrea să câștige războiul
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Deși a început cu manevre ample și pe multiple direcții, războiul ruso-ucrainean s-a transformat după aproape doi ani de confruntare într-unul de tranșee în care dronele, în special cele mici și ieftine, scriu noile reguli de luptă.
Drona / Armata Ucrainei, facebook
Drona / Armata Ucrainei, facebook

Pe linia frontului, dronele sunt multe, dar mai ales sunt mortale. În aceste condiții, războiul antidronă devine tot mai important, iar detectoarele de drone fac acum diferența între viață și moarte.

Dar producătorii ucraineni de detectoare trag un semnal de alarmă, anunțând că nu pot ține pasul cu cererea.

Publicația americană Defense One a explicat, recent, cât de importante sunt aceste detectoare, cum își fac ele treaba, precum și problemele cu care se confruntă producătorii ucraineni.

 

Dronele FPV explozive fac legea pe front și sunt deja arma principală în acest război

Militari ucraineni care operează o dronă de tip FPV: Sursa foto: AFU.

Mai întâi de toate, putem constata că asistăm la o explozie a numărului de drone în război, iar cele de tip FPV sunt cele mai eficiente.

O dronă FPV (first-person view) este ghidată de o persoană, în funcție de informațiile video pe care le drona le transmite.

Cât de periculoase sunt aceste drone FPV?

Atât Rusia, cât și Ucraina lansează, probabil, cel puțin 50.000 de drone FPV explozive pe lună, a declarat Samuel Bendett de la Centrul de Analiză Navală. Anul viitor, Ucraina speră să producă un milion de drone FPV, ceea ce ar dubla efectiv evaluarea lui Bendett asupra ratei lunare actuale de producție.

Unele drone FPV lovesc și imobilizează tehnica de luptă, care ulterior este distrusă cu artileria. Altele reușesc chiar să o distrugă deși de cele mai multe ori este nevoie de mai multe drone. Iar, altele atacă direct militarii, pe unii chiar în tranșee. Sunt și cazuri când drone FPV mai sofisticate zboară adânc în dispozitivul inamic și distrug obiective mai importante, cum ar fi aeronave, depozite etc.

Dar, cât de multe drone FPV își ating obiectivele? În prezent, ele fac legea pe front

Foto: Dronă de tip FPV, căreia i s-a atașat un dispozitiv exploziv

Cel puțin 20% din dronele FPV ucrainene reușesc să lovească ținta, a declarat Igor Dvoretskyi, manager de proiect la Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit Defense One.

Presupunând că din cele 50.000 de drone, 20.000 sunt ucrainene, rezultă că 4.000 își ating țintele într-o lună și în jur de 1.000 săptămânal. Potrivit datelor prezentate de Ministerul ucrainean al transformării digitale, în săptămâna 25 septembrie - 2 octombrie, dronele ucrainene au fost responsabile de distrugerea a 220 de unități de echipamente rusești, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din totalul de tehnică de luptă rusească distrusă.

 

Detectoarele de drone, multe și ieftine, deocamdată principala contramăsură

Foto: Militari ucraineni care operează o dronă / Armata Ucrainei, facebook

„Orice persoană inteligentă folosește” detectoare de drone, a spus Yaroslav Markevich, comandant de drone în batalionul Khartia din Ucraina.

Dar degeaba îți dorești acest sistem, dacă nu îl poți obține. Dispozitivele sunt fabricate, în principal, de companii start-up, cărora le lipsește finanțarea și experiența pentru a ține pasul cu cererea și care se bazează pe voluntari, la fel ca mare parte din producția de apărare a Ucrainei în timpul războiului, potrivit Defense One.

Ca răspuns la amenințare, inginerii de software ucraineni s-au apucat să învețe totul, de la război electronic, la lipire (de piese electronice), pentru a construi dispozitive de detectare. Multe dispozitive sunt ieftine, costând mai puțin de 250 dolari pentru modelele portabile și mai mult de 400 de dolari pentru modelele staționare mai sofisticate.

1. Detectoare bazate pe ce s-a învățat din ingineria inversă a UAV-urilor rusești

Pentru a realiza primul său detector fiabil, Dmytro (menționat doar prin prenumele său din motive de securitate), fondatorul companiei Drone Spices de detectare a dronelor, s-a axat pe ingineria inversă a UAV-ului Orlan-10 (utilizat pe scară largă de forțele ruse pentru a coordona artileria). A luat această decizie după ce a constatat că receptoarele radio comerciale definite prin software, cum ar fi HackRF și RTL SDR, nu pot ține pasul cu nevoile militare, deși erau atractive prin preț - 34 dolari. Un detector produs de compania lui Dmytro se vinde cu mai puțin de 100 de dolari, reprezentând costul materialelor și al forței de muncă, potrivit Defense One.

2. Detectoare bazate pe inteligență artificială care au și sistem de recunoaștere ”amic – inamic”

Alți producători s-au concentrat pe fotografia comercială și pe dronele FPV de mare viteză (racing drones) folosite de trupele ruse.

Kara Dag, companie înființată de antreprenorii în tehnologie Ivan și Eric, produce senzori portabili care pot detecta o dronă la o distanță de până la 2,4 mile (3,8 km), pot trimite o alertă prin vibrare și pot spune utilizatorilor din ce direcție vine.

Spre deosebire de alte detectoare de drone, Kara Dag folosește inteligența artificială pentru a ajuta la identificarea semnalelor unei drone – chiar dacă drona nu a fost identificată anterior sau dacă modelul său de emisie este perturbat de viteza sa sau de alți factori.

Detectoarele pot recunoaște, de asemenea, dronele ucrainene, preluând date de pe canalele de socializare ruse care partajează informații despre dronele ucrainene, a spus Ivan.

3. Sisteme de detecție mai complexe care îndeplinesc mai multe funcții, inclusiv aflarea poziției operatorului UAV-ului inamic și coordonarea unui atac cu dronă asupra acestuia

Falcons, o altă companie ucraineană de detectoare de drone, oferă o altă abordare. Produsul său, Eter, constă dintr-o configurație cu mai multe antene legate de o stație de lucru computerizată care identifică direcția și mișcările mai multor drone inamice. Acest lucru poate ajuta trupele să determine dacă să le distrugă sau să se ascundă, deoarece o singură pușcă anti-dronă nu va putea elimina un roi de drone, a spus Oleksandr, co-fondator și CTO (chief technology officer) al Falcons.

Sistemul poate indica punctul de origine al unei drone, permițând trupelor să vizeze operatorii inamici. Compania lucrează chiar la o versiune care să sincronizeze sistemul de detectare cu dronele de atac care să lovească operatorul inamic.

Un alt proiect în lucru este extinderea săptămânală a memoriei scanerului. Acest lucru l-ar ajuta pe operatorul de căutare să identifice dronele proprii. „Există mult foc prietenesc pe prima linie în acest moment”, a spus Oleksandr. „Nu știi a cui este drona (...) și tragi în toate.”

Companiile ucrainene nu pot satisface cererea. Printre motive, evident sunt banii (prea puțini), precum și numărul mic de companii care pot fabrica detectoarele.

Există însă o problemă și mai mare: inovațiile nu sunt suficient de profunde pentru a asigura un avantaj decisiv pe termen lung.

Drone Spices a văzut cererea explozivă după două postări populare pe Facebook, a spus Dmytro. Compania încearcă acum să mărească producția de la sute de dispozitive la mii pe lună.

„Încercăm să satisfacem cererea, dar este greu”, a spus Dmytro.

„Există patru, poate trei, poate patru producători de aceste dispozitive”, a spus Ivan de la Kara Dag. „Și nu știu vreun loc unde să le poți achiziționa, pentru că s-au epuizat.”

Între timp, companiile descoperă tehnologia pe măsură ce merg, cu personal de ingineri software care au uneori puțină experiență în hardware.

Chiar și achiziționarea de componente poate fi o provocare. În timp ce Kara Dag utilizează componente ieftine, disponibile pe scară largă, întârzierile de expediere pot fi o problemă, a spus Ivan.

 

Atragerea investitorilor ar putea ajuta la rezolvarea problemei, injectând mai mult capital în această activitate

 

În primul rând, unii depind de munca voluntară și de donații pentru a funcționa. Dmytro de la Drone Spices și-a exprimat îngrijorarea că acceptarea investițiilor ar putea face voluntarii să se întrebe de ce își donează companiei forța de muncă sau echipamentul.

Alții urmăresc finanțare străină, dar cu prevederea că Ucraina este pe primul loc. Kara Dag este în discuții cu firme de capital de risc, dar „nu intenționăm să facem niciun profit din Ucraina”, a spus Ivan. Oleksandr, de la Falcons, a mai spus că compania este în discuții cu investitorii, dar că produsul este încă în „preproducție” din punctul de vedere al investitorilor.

Obținerea de fonduri de la guvernul ucrainean este, de asemenea, o opțiune. Kseonics a declarat că a primit un grant de 25.000 de dolari, iar Drone Spices a solicitat asistență.

Nu toate firmele din domeniul detecției de drone pot avea o tehnologie care este coaptă pentru aceste vremuri, a remarcat Oleg Vornik, CEO al companiei australiene DroneShield care produce mijloace anti-dronă.

„Recomandarea mea pentru utilizatorii finali rămâne să facă în continuare ceea ce ar face de obicei – testarea extensivă a sistemelor”, a spus Vornik.

Totuși, Ucraina trebuie să investească în aceste tipuri de tehnologii, dacă vrea să câștige războiul, a spus Ivan.

Pe fondul disputelor de finanțare și a livrărilor lente, armele occidentale nu sunt „durabile”, a spus el.

Între timp, Ministerul Apărării Rusiei, mai mare și mai bogat, s-a dovedit capabil să copieze invențiile ucrainene și să le producă în volume care depășesc cu mult capacitatea de producție a Ucrainei.

„Pentru a dezvolta un avantaj durabil, trebuie să ne uităm la tehnologia profundă, care este greu de dezvoltat și greu de copiat”, a spus Ivan.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Drone necunoscute continuă să survoleze Europa, spionând portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și o baza aeriană americană cu avioane F-15E
Cu un ochi la vecinul său mai mare, Grecia vrea să aibă propriul „Iron Dome”, cu ajutorul Israelului
După 18 ani de F-35, SUA vorbesc deschis despre provocările ce trebuie rezolvate la cel mai bun avion din lume: Tunul de 25 mm sau întreținerea
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Mai multe avioane F-16 destinate ucrainenilor: Danemarca îşi asuma angajamentul de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Bulgaria a comandat avioane F-16V Block 70 în urmă cu 5 ani, dar nici infrastructura, nici piloții nu sunt încă pregătiți
India intră în clubul hipersonic. Test reușit cu o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune
Iranul nu e convins de S-400-le Rusiei, după ce, la ultimul atac israelian, sistemele antiaeriene rusești s-au făcut de râs în fața aviației IDF
Se mai găsesc MiG-29 pentru Ucraina? Câte MiG-uri mai are Polonia și care e condiția obligatorie pusă pentru a livra avioanele Ucrainei
Echipajul unui avion F-15E al U.S. Air Force, dezvăluiri despre complexitatea unei misiuni de respingere a unui atac iranian asupra Israelului
După ce chinezii au râs, la propriu, de Su-57, Rusia se laudă că avionul de generația a 5-a e combat proven cu performanțe „uluitoare” împotriva Ucrainei
SUA inaugurează scutul antirachetă din Polonia: Sistemele Aegis Ashore de la Redzikowo și Deveselu, operaționale împotriva rachetelor lansate din Orientul Mijlociu
S-a terminat telenovela turcă: Contractul pentru 40 de F-16 în cea mai modernă versiune a fost semnat. Bonus nesperat: „Da” și pentru Eurofighter
Favoritul pentru postul de cancelar al Germaniei: Putin trebuie să aleagă, altfel vom furniza Ucrainei rachete cu rază lungă Taurus
Știați că SUA au dezvoltat și F-16XL cu aripă delta? De ce F-16XL nu au avut viață lungă și unde sunt azi singurele avioane construite
România, în criză de timp? Contractul pentru F-35 trebuie semnat în doar câteva zile, dar avionul „a decolat” târziu de la Cotroceni
Bombardiere strategice rusești au patrulat deasupra Mării Negre și Mării Barents. Aeronavele Tu-22M3 și Tu-95MS au zburat cu rachete de croazieră la bord
"Made" in Taiwan. Zeci de lansatoare Hawk ar fi fost trimise Ucrainei din stocurile Armatei taiwaneze
FSB susține că a dejucat o încercare a serviciilor ucrainene de deturnare a unui elicopter rusesc de război electronic
Rusia lasă impresia că pot reface potențialul de luptă al forțelor aeriene. Noi loturi de avioane de vânătoare Su-57 și Su-35S au fost livrate
Rafale animă rivalitățile din Balcani. Belgradul visează la Rafale de top, dar Croația îi taie elanul: Fără NATO, nu poți avea acces la toate funcțiile avionului

Ştiri Recomandate

Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
pixel