Dronele ucrainene produc schimbări inclusiv în tacticile de luptă ale lunetiștilor ruși
Lunetiştii ruşi din zona așa-zisei “operaţii militare speciale” au început să folosească mai des tactica de a lucra în trei în loc de doi. Membrul suplimentar al echipei este destinat să asigure supravegherea și protecția împotriva dronelor ucrainene, după cum a declarat un instructor lunetist pentru agenția rusă de presă TASS.
Unităţile de lunetişti a Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse, prezente in Ucraina.
„Pe baza experienței acumulate în operaţia militară specială, acum folosim trei lunetiști, parțial pentru că doi sunt alocați pentru lovirea țintei și, în consecință, vulnerabili în anumite momente din punct de vedere al securității. Al treilea membru al echipei asigură astfel securitatea împotriva atacurilor mici, monitorizează cerul și protejează grupul de atacul dronelor”, a declarat interlocutorul.
Datorită numărului mare de drone, cea mai mare parte a muncii lunetiştilor se desfăşoară noaptea. După cum afirmă lunetistii, țintele prioritare ale acestora sunt trăgătorii la mitralieră, trăgătorii cu lansatoarele portabile de grenade și comandanții inamici.
Instructorul rus a precizat că cel de-al treilea membru al grupului de lunetiști este, de asemenea, angajat în asigurarea suportului genistic necesar mascării în poziția avansată ocupată de grup.
Potrivit acestuia, Forțele Armate ucrainene au lunetişti care lucrează în grupuri de până la șase persoane. Acestea includ, de obicei, mai mulți lunetisti, precum și șofer și genist.
Dacă ne întrebăm de unde mai poate aduce Rusia lunetiști suplimentari, răspunsul vine chiar de la Ministerului rus al Apărării al cărui batalion de voluntari Bors derulează o campanie publicitară pe principalele platforme de socializare ale țării, cu un cont care vizează în mod special femeile.
Contul, numit „fete care luptă”, le îndeamnă pe femei să se înscrie în forțele ruse ca operatori de drone, lunetişti, medici şi şoferi, având posibilitatea să câștige peste 2.000 de dolari pe lună pentru serviciile lor.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, anunţa cu mândrie la începutul acestui an că peste 44.000 de femei desfășoară serviciul în Armata rusă, iar aproximativ 1.100 dintre acestea erau la acea dată implicate direct în „operația militară specială”, o treime primind chiar decorații.
Însă, potrivit activistei pentru drepturile omului din Berlin, Olga Romanova, o parte dintre femeile recrutate provin din rândul deținutelor din penitenciarele ruse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News