După ce Orban a pus Europa pe jar cu o vizită-fulger la Putin, diplomația ungară a anulat întâlnirea cu Annalena Baerbock
Ungaria a anulat o întâlnire planificată luni de şeful diplomaţiei sale, Péter Szijjártó, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, a raportat de agenția Reuters, făcând referire la surse din diplomația germană, care și-a exprimat „uimirea”.
Ungaria a anulat o întâlnire pentru luni la Budapesta cu ministrul de externe al Germaniei și omologul său ungar, a declarat vineri un oficial al ministerului german de externe.
Berlinul declară că este „uimit” și că este nevoie de o discuție„serioasă și sinceră” după ce premierul ungar Viktor Orbán a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin astăzi la Moscova.
Nici Ministerul de Externe al Ungariei, nici un purtător de cuvânt al guvernului nu au răspuns încă la întrebările Reuters. Nu este atât de clar de ce Budapesta a anulat întâlnirea care trebuia să aibă loc în capitala Ungariei.
Vizita lui Orbán la Moscova a atras critici din partea reprezentanților de vârf ai Uniunii Europene, pe care Ungaria o prezidează în aceste șase luni. Șeful diplomației din 27, Josep Borrell, a subliniat că aceasta este o vizită bilaterală fără mandat UE. De asemenea, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat călătoria, potrivit căreia politica de „liniște”, adică concesii sau reconciliere, nu-l va opri pe Putin.
Orbán a pus Europa pe jar după vizita la Putin
Vizita premierului ungar Viktor Orbán la Moscova a provocat un val de indignare și îngrijorare în rândul politicienilor europeni, inclusiv în rândul celor cehi.
Aceștia au condamnat acțiunile lui Orbán și au reamintit că Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina, iar vizita în nume propriu a premierului ungar nu reflectă pozițiile oficiale ale Uniunii sau ale NATO.
Deja joi, chiar înainte de vizita în sine, premierul polonez Donald Tusk s-a întrebat despre ea pe rețeaua de socializare X „Zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate, sau pot fi?”.
Ungaria a preluat președinția de șase luni a Consiliului de Miniștri al UE la începutul lunii, un rol în mare parte formal, dar care poate fi folosit pentru a modela agenda politică, iar Orbán a semnalat că dorește să folosească președinția pentru a pleda pentru un sfârșitul războiului din Ucraina.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat într-o declarație, potrivit agenției AP , că vizita lui Orbán la Moscova „are loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia”.
De asemenea, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că Orbán nu reprezintă NATO la Moscova la întâlnirea cu Putin. În același timp, el a adăugat că NATO a fost informată în avans despre viitoarea călătorie a lui Orbán.
Reacția Rusiei a venit prin fostul președinte rus Dmitri Medvedev.
El a spus pe rețeaua de socializare X că „isteria cretinilor europeni provocată de vizita premierului ungar Viktor Orbán la Moscova și întâlnirea sa cu președintele Putin reafirmă că UE și liderii săi americani au nevoie de război, nu de pace”. Fără comentarii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News