Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
15 oct, 15:55
Franța a pierdut ceea ce presa a numit „contractul secolului” după ce Australia a rupt contractul cu Naval Group pentru construcția a 12 submarine convenționale din clasa Barracuda, optând pentru submarine nucleare americane, decizie care vine în contextul noii alianțe din Indo-Pacific dintre Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia (AUKUS).
Submarinul francez Suffren, clasa Barracuda. Sursă foto: AGASM - Association Generale des Amicales de Sous-Mariniers

Australia semnase un acord cu Franța pentru achiziționarea a 12 submarine din clasa Barracuda. Doar că, dacă inițial construcția era estimată la 31 de miliarde de euro, costul programului a explodat ulterior la 56 de miliarde de euro. O a doua problemă majoră a fost faptul că s-a redus cu mult implicarea industriei de apărare din Australia și perioada construcției se prelungea până în anii 2050.

În cele din urmă Australia s-a îndreptat spre submarine nucleare americane după ce au fost pus bazele AUKUS, noua alianță din Indo-Pacific dintre SUA, Marea Britanie și Australia, care are ca obiectiv contracararea Chinei.

Decizia a produs rumoare la Paris și a dat naștere unui adevărat conflict diplomatic între Franța și SUA, europenii acuzându-i pe americani că i-au „înjunghiat pe la spate”. Totodată, ruperea a ceea ce presa a numit „contractul secolului” a accelerat inițiativa Franței de a dezvolta sistemul de apărare europeană.

 

G Ad:

Francezii și-au revenit din șocul generat de AUKUS și vor să vândă submarine Canadei, „exclusă” din alianță

 

Francezii par să fi strâns rândurile și, după ce și-au lins rănile, tatonează piața din Canada. Într-un articol publicat de revista de specialitate franceză Opex360, se vorbește despre Canada, „exclusă” din alianța AUKUS care ar putea lua în considerare înzestrarea cu submarine franceze.

Sursa citată amintește că în luna iulie a anului trecut un purtător de cuvânt al Marinei Regale Canadiene a confirmat că țara sa ia în calcul achiziționarea de submarine noi.

În 1998 Canada a achiziționat patru submarine britanice din clasa Upholder.

În acest sens comisia pentru apărare din cadrul Senatului Parlamentului canadian, în 2017, a pledat pentru achiziționarea a 12 submarine. Canada nu se află la prima tentativă de achiziționare a submarinelor.

Sursa citată scrie că noua alianță AUKUS, din care Canada a fost „exclusă”, poate schimba situația iar Ottawa ar putea să decidă să nu mai favorizeze partea britanică.

Amintim că în prezent Canada este o monarhie constituțională, face parte din Commonwealth, recunoscând-o în mod formal pe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit ca Regină a Canadei.

„Poate juca Franța o carte oferind Canadei submarinele din clasa Barracuda la care Australia a renunțat?”, se întreabă retoric sursa citată.

În orice caz, francezii concluzionează că în prezent cele mai mari șanse pentru un contract atribuit francezilor de la Naval Group sunt în cadrul programului de înzestrare cu șase submarine pe care îl are în desfășurarea India.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro