După cel mai slab rezultat din ultimul secol, Partidul Conservator pierde guvernarea. Laburistul Sir Keir Starmer a fost deja la rege
Au trecut mai puțin de opt ore de la anunțul rezultatelor alegerilor și Marea Britanie are un nou prim-ministru. El este liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, care vineri după-amiază s-a îndreptat către Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu regele Charles al III-lea, care i-a cerut să formeze un guvern, informează ziarul britanic The Guardian.
Informația a fost confirmată și de Palatul Buckingham, care a declarat într-un comunicat că Sir Keir Starmer a devenit vineri după-amiază noul prim-ministru al Regatului Unit.
Starmer îl înlocuiește pe conservatorul Rishi Sunak în funcția de prim-ministru, care și-a prezentat demisia regelui mai devreme vineri, după ce partidul său a suferit o înfrângere majoră în alegerile de joi. Potrivit ultimelor estimări, laburiştii au obţinut 412 de locuri, mult peste pragul de 326 necesar pentru a guverna singur.
În schimb conservatorii au obținut doar 121, pierzând astfel 251 de deputaţi faţă de ultimele alegeri - practic, conservatorii mai dețin doar 33% din mandatele obținute în alegerile anterioare, înregistrând cel mai slab rezultat de la începutul secolului al XX-lea.
Sir Keir Starmer a fost însoțit la Palatul Buckingham de soția sa Victoria, care împreună cu noul prim-ministru a mers la Downing Street, unde Starmer a ținut un discurs, a raportat The Guardian.
Pe parcursul campaniei, Keir Starmer a promis revenirea la „stabilitate” și „seriozitate” și o gestionare riguroasă a cheltuielilor publice.
El a declarat că dorește să relanseze creșterea economică, să redreseze serviciile publice, să întărească drepturile angajaților, să reducă imigrația și să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană, fără a reveni însă asupra Brexitului, un subiect tabu în campanie.
Fost avocat specializat în drepturile omului, Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, a intrat în politică abia în urmă cu nouă ani, notează Agerpres și AFP.
El va fi al treilea prim-ministru din cei mai puţin de doi ani de domnie ai lui Charles, după conservatorii Liz Truss şi Rishi Sunak.
Starmer va prelua conducerea țării după 14 ani de guvernare conservatoare și o serie de crize, incluzând austeritatea, Brexitul, creșterea accentuată a prețurilor și schimbările frecvente de prim-miniștri.
Conform tradiției, Palatul Buckingham a publicat o fotografie de la întâlnirea viitorului premier cu suveranul.
Numeroase personalități de seamă nu au câștigat locuri în viitorul parlament, printre care Liz Truss, ministrul apărării Grant Shapps și ministrul pentru relațiile cu parlamentul Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare lideră a partidului.
În viitorul parlament, liberal-democrații redevin a treia forță, cu 71 de deputați, în timp ce partidul Reform UK (anti-imigrație și anti-sistem) își face intrarea cu patru deputați, inclusiv liderul său Nigel Farage.
În Scoția, Partidul Național Scoțian, pro-independență, a suferit un recul, câștigând doar nouă din cele 59 de circumscripții.
Verzii vor avea patru locuri, față de unul anterior, într-o Cameră a Comunelor care va include un număr record de femei, cel puțin 266, față de 220 în 2019.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News