În dimineața de 11 decembrie, o serie de explozii au izbucnit în Taganrog, iar primele rapoarte notau despre avarii la un important complex industrial - Complexul științific și tehnic de aviație Taganrog, TANTK.
La câteva zile de la invazie, Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru navele de luptă, închizând implicit Marea Neagră pentru navele din țările neriverane. Ultima navă de război americană a plecat din zonă în luna decembrie 2021. De asemenea, Rusia a rămas în Marea Neagră cu navele pe care le-a adus anterior pentru a se alătura flotei existente în regiune.
În mai multe rânduri, în anul 2022, au existat unele speculații că Rusia ar putea pregăti debarcarea desantului maritim în Ucraina, cu scopul de a prelua orașul-port Odesa. Însă, atacul amfibiu nu s-a materializat și nici alte manevre navale de anvergură nu au fost făcute. În cea mai mare parte, Marea Neagră a jucat un rol comercial în conflict, afectând exporturile de cereale din Ucraina.
“În prezent, Rusia și Ucraina se află într-un impas când vine vorba de Marea Neagră, similar cu cel al luptei terestre”, a spus Mark Cancian, consilier principal al Programului de Securitate Internațională al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA.
La începutul conflictului, Rusia a lansat mai multe atacuri navale, luând Insula Șerpilor de la ucraineni. Ucrainenii au răspuns, recuperând în cele din urmă insula și scufundând crucișătorul purtător de rachete dirijate Moscova (121). Dar, de atunci, a existat puțină activitate maritimă în Marea Neagră.
“Rusia a reușit în cele din urmă să lanseze un mic asalt amfibiu asupra Mariupolului, un oraș-port mai mic, care a cunoscut lupte grele la începutul războiului. Cu toate acestea, un atac mai mare asupra Odesei era improbabil. Flota rusă din Marea Neagră dispune de nave de desant mai mici, ceea ce limitează modul în care trupele și echipamentele pot fi transportate”, a declarat Cancian. Potrivit precizărilor acestuia, în timp ce se specula că un atac amfibiu asupra Odesei este iminent, Rusia nu a indicat în mod clar că intenționează să lanseze unul.
“S-ar putea spune că au fost descurajați să facă raiduri navale, dar marile operațiuni amfibii nu au fost niciodată în limitele capacității militare și nu există nici un indiciu că s-au gândit la asta. Nu este stilul rusesc”, a menționat Cancian.
Brad Martin, director al Institutului pentru Securitatea Lanțului de Aprovizionare din cadrul RAND Corporation, a declarat că se aștepta la mai multă activitate în jurul Mării Negre.
“Nici Ucraina, nici Rusia nu au avut nevoie de Marea Neagră pentru aprovizionarea trupelor”, a spus Martin, un fost căpitan în retragere al Marinei americane. În opinia sa, deși Marea Neagră ar fi putut fi un potențial punct de sufocare, nu s-a întâmplat așa în conflictul actual.
În afară de scufundarea crucișătorului Moscova, au mai existat însă și alte elemente navale în conflict. De exemplu, la începutul invaziei, Ucraina și-a scufundat intenționat singura fregată emblematică, pentru a-i împiedica pe rușii să ajungă la aceasta.
În prezent, Flota rusă din Marea Neagră continuă să-și mențină o anumită prezență pe mare, deși navele au fost în mare parte retrase în porturile din Sevastapol sau Novorossiysk.
Mai multe nave rusești din zonă sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și acestea au efectuat lansări de rachete din Marea Neagră, de exemplu pentru lovirea unor ținte din orașe ucrainene precum Herson.
“Rachetele care vin de la Flota din Marea Neagră adaugă un alt element pentru care să-și facă griji ucrainenii, deși chiar și fără aceste nave, Rusia ar avea suficiente modalități de a trage asupra vecinului său”, a adăugat Martin.
Navele rusești ale Flotei din Marea Neagră au rămas mai aproape de porturile lor, mai ales după ce trupele ucrainene au folosit rachete Neptun pentru a scufunda crucișătorul Moscova într-o victorie strategică și morală.
Când Rusia a capturat Insula Șerpilor în februarie 2022, un membru al serviciului ucrainean de frontieră de acolo a transmis prin radio “Go fuck yourself” către crucișătorul Moscova. Soldatul a fost eliberat într-un schimb de prizonieri o lună mai târziu și a primit o medalie pentru serviciul său.
“Ucraina a scufundat crucișătorul Moscova în luna aprilie. Rusia a mai pierdut și alte nave în Marea Neagră, inclusiv o navă de aprovizionare, care se îndrepta spre Insula Șerpilor, în iulie și o navă de desant în martie”, a mai precizat Cancian.
“Concluzia este că Rusia a învățat o lecție despre puterea rachetelor antinavă și a dat înapoi ca urmare a acestor experiențe”, a spus acesta.
“În același timp, a fost semnalat pericolul de a avea o prezență în Marea Neagră. Dacă Rusia s-ar fi gândit la un asalt amfibiu, scufundarea crucișătorului Moscova a arătat că acesta ar fi fost dificil și costisitor”, a declarat Martin.
“La începutul războiului, crucișătorul Moscova a jucat un rol important și în ceea ce privește controlul rușilor asupra Mării Negre, împiedicând Ucraina să exporte cereale. Când acesta s-a scufundat, s-a prăbușit și controlul Rusiei în zonă”, a declarat Sal Mercogliano, președintele Departamentului de Istorie, Justiție Penală și Politică al Universității Campbell.
În opinia sa, în conflictul dintre Rusia și Ucraina, Marea Neagră a jucat un rol comercial mai mare decât unul militar.
Rusia a blocat Marea Neagră, în timp ce Ucraina și-a minat portul principal. Ca urmare, exporturile de cereale au fost în esență oprite, dăunând economiei Ucrainei.
Mercogliano a semnalat faptul că Turcia și ONU au reușit să încheie acorduri cu Ucraina și Rusia, care au permis părții ucrainene să exporte cereale din trei porturi, în timp ce partea rusă a reușit, de asemenea, să livreze combustibili, cereale și îngrășăminte.
Acele acorduri au fost prelungite cu patru luni începând din noiembrie anul trecut. Mercogliano a spus că se așteaptă că acestea vor continua.
Dar în viitor, Ucraina se va confrunta probabil cu noi provocări cu exporturile de cereale, deoarece conflictul a perturbat programul normal al fermierilor. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, Ucraina se află în top 10 producători de porumb, grâu și soia. În același timp, este cel mai mare producător mondial de semințe de floarea soarelui, ulei și făină.
După cum a declarat Mercogliano, războiul va continua să afecteze economiile rusă și ucraineană, iar rezultatul va fi influențat de partea care suferă mai mult și mai repede.
“Când intri într-un stil de război de uzură ca acesta, uneori nu este câștigat pe frontul de luptă, ci pe frontul de acasă. Și cât timp pot rezista economiile la asta?”, s-a întrebat el.
Pe de altă parte, Mark Cancian a subliniat că, pe măsură ce războiul continuă, ucrainenii ar putea să preia din nou Crimeea, deși probabil că ar avea nevoie de arme cu rază mai lungă de acțiune.
“Este posibil de făcut, dar va fi foarte greu”, a spus Cancian.
În opinia sa, cu toate acestea, este foarte probabil ca Ucraina să lanseze o ofensivă în primăvară. Dacă trupele ucrainene vor reuși să ajungă la zona de coastă, va exista probabil un nou mediu maritim.
“Nu cred că vor ajunge atât de departe, dar dacă o vor face, atunci se vor deschide și alte posibilități”, a concluzionat Cancian.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În dimineața de 11 decembrie, o serie de explozii au izbucnit în Taganrog, iar primele rapoarte notau despre avarii la un important complex industrial - Complexul științific și tehnic de aviație Taganrog, TANTK.
Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
OMV își reziliază contractul de furnizare pe termen lung de gaze naturale cu Gazprom. Compania de stat rusă Gazprom a oprit din 16 noiembrie a.c., livrările către Austria.
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a transmis un mesaj omologilor săi, în urma votului din Consiliul JAI pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen.
Ucraina insistă că invitația la NATO trebuie făcută pentru întreg teritoriul Ucrainei.
În zilele următoare, armata rusă ar putea lansa o altă rachetă balistică Oreșnik cu rază medie de acțiune în Ucraina, relatează Reuters, citând oficiali americani.
Condițiile Poloniei pentru transferul avioanelor de luptă MiG-29 către Ucraina nu au fost încă îndeplinite, iar aliații NATO nu au furnizat Varșoviei tot ceea ce a solicitat. Acest lucru a fost confirmat de către ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, într-un interviu acordat Reuters.
Rezolvarea „problemei Ucraina-Rusia” va fi o prioritate pentru președintele ales al SUA, Donald Trump, atunci când își va prelua mandatul în ianuarie 2025. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina este o situație mai complicată decât conflictul din Orientul Mijlociu. Donald Trump a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat Paris Match, înregistrat la 7 decembrie în timpul vizitei viitorului președinte american la Paris și publicat la 11 decembrie.
În baza unei hotărâri de guvern adoptată pe 11.12.2024, soldele militarilor profesioniști din armata Republicii Cehe vor crește de la 01 ianuarie, în mod uniform, cu 1.500 de coroane. De asemenea, cu aceeași sumă vor fi crescute și salariile pompierilor și polițiștilor.
Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar situat în apropiere de Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană, o acțiune care ar putea determina Moscova să lanseze asupra Ucrainei o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune. Ministerul rus al Apărării a declarat că două dintre rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de un sistem de apărare antirachetă Pantsir, iar restul au fost distruse de sistemul de război electronic.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde unei vânzări militare externe (FMS) către Ucraina, cuprinzând servicii de mentenanță pentru avioanele F-16 și echipamente conexe, cu o valoare estimată de 266,4 milioane de dolari. Emiterea unui astfel de permis de către Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA) este o condiție prealabilă și include o listă de achiziții.
După ce a accesat o varietate de surse deschise, social media și documente scurse, precum și monumente funerare și morminte, BBC a identificat 543 de militari ruși și mercenari ai Wagner Group uciși în Siria între 2015 și 2024. Lista a inclus membri ai unor unităţi de elită ale forțelor speciale ale armatei ruse, ai unităților straturilor de informații ale FSB și GRU și piloți militari. La apogeul operațiunilor militare ruse, Kremlinul a susținut că 63 000 de militari au fost desfășurați în Siria.
Ucraina a efectuat cu succes teste ale noii sale rachete „Ruta”, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. În timpul discursului rostit marți la ceremonia de decernare a Premiului Național Borys Paton 2024, acesta a menționat în treacăt noua armă, pe lângă faptul că a vorbit despre alte realizari recente.
Forțele ruse au avansat în șapte așezări din Donețk, dar și din regiunea rusă Kursk, raportează analiștii DeepState.
Ucraina privește cu „atenție și îngrijorare” tranziția de schimbare a puterii în state, unde se discută tot mai mult despre o soluție pentru stoparea războiului rus de agresiune, dar Kievul ia în calcul și posibilitatea ca noua administrație Trump să sisteze ajutorul militar.
Iranul acuză că evenimentele ce au dus la căderea lui Al Assad fac parte dintr-un plan comun al SUA și Israelului.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System - AAMDS) din România.
China a anunțat că limitează exportul de componente critice pe care Ucraina le poate folosi la fabricarea dronelor implicate în războiul său împotriva invaziei Rusiei, după cum a informat Bloomberg.
Deși în Ucraina uneori sistemele Patriot au interceptat rachete hipersonice Kinjal, lansate de Rusia de pe avioane MiG-31, provocările sunt mult mai mari în ceea ce privește noua rachetă balistică despre care rușii susțin că are capacități hipersonice Oreșnik, utilizată în premieră în noiembrie pentru a lovi Ucraina.
Ucraina a trimis aproximativ 20 de operatori de drone cu experiență și 150 de drone FPV în ultimele săptămâni pentru a sprijini rebelii sirieni de la Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în ofensiva lor.
Varianta franceză este o misiune de menținere a păcii care ar garanta că Kremlinul nu va rupe un eventual acord încetare a focului și linia de demarcație stabilită printr-o viitoare înțelegere.
În noaptea de 10 spre 11 decembrie, facilitatea petrolieră din Briansk a Rosneft a fost lovită de dronele ucrainene.
Svetlana Tihanovskaia, liderul exilat al opoziției din Belarus și, după mulți, președintele Belarusului, a cerut poporului belarus să se pregătească să iasă în stradă și să înlăture regimul dictatorului Alexandr Lukașenko.
Informații pe acest subiect, precum și despre sprijinul internațional acordat Ucrainei, au fost anunțate de preşedintele Volodimir Zelenski, în seara de 9 decembrie.
Având în vedere creșterea tensiunilor în relațiile cu NATO și cu întregul Occident colectiv, îndeosebi din cauza conflictului din Ucraina, autoritățile de la Moscova și Minsk și-au întărit cooperarea militar-strategică. Una dintre principalele pârghii de descurajare a potențialilor adversari ai statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus este reprezentată de transferul de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus, care s-a produs în vara acestui an.
Luptele din Siria au fost intense în ultimele 48 de ore, deoarece Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) lansează o serie de lovituri aeriene asupra unor facilitaţi militare siriene. Scopul acestor atacuri este de a distruge cât mai multe arme și cât mai multe depozite de muniții care ar fi putut ajunge în mâinile unităților de rezistență siriene după căderea regimului lui Bashar al-Assad, duminică, 8 decembrie 2024.
Poliţia sud-coreeană a transmis miercuri că a percheziţionat biroul preşedintelui Yoon Suk Yeol după încercarea sa eşuată de a impune legea marţială în Coreea de Sud în urmă cu o săptămână, în timp ce, conform justiţiei, fostul ministru al apărării a încercat să se sinucidă în arest, relatează Agerpres și AFP.
Faptul că Rusia s-a confruntat cu probleme semnificative la începutul invaziei sale la scară largă din Ucraina ar trebui să fie o mare preocupare pentru Beijing, a declarat adjunctul șefului Statului Major al Pentagonului, Kathleen H. Hicks, relatează SkyNews.
Ca parte a angajamentului său tot mai mare față de eforturile internaționale de sprijinire a Ucrainei, Norvegia a anunțat, la 2 decembrie 2024, desfășurarea de avioane de luptă F-35 și de sisteme de apărare aeriană NASAMS în Polonia. Această desfășurare urmărește să securizeze aeroportul polonez Rzeszow, un nod logistic esențial pentru transportul de echipamente civile și militare destinate Ucrainei, demonstrând în același timp solidaritatea Norvegiei cu NATO. Misiunea, care urmează să înceapă în decembrie 2024 și să se prelungească până la Paște, va spori capacitățile de apărare aeriană într-o regiune de importanță strategică din Europa de Est.
Operațiunile de zbor ale aeronavei tiltrotor V-22 Osprey au fost suspendate din nou pe 9 decembrie 2024, în urma unui incident care a avut loc recent.
Șeful „guvernului de salvare” creat de opoziția armată din provincia siriană Idlib și-a anunțat numirea în funcția de șef al guvernului interimar al Siriei pentru perioada de tranziție. "Prin decizia comandamentului general, am fost autorizați să formăm un guvern interimar. Acest lucru va fi provizoriu, până la 1 martie 2025", a declarat Al-Bashir la postul de televiziune Al-Hadas. Potrivit acestuia, decizia a fost luată marți, 10 decembrie, la o întâlnire a reprezentanților conducerii armate a opoziției.
Deteriorarea situației politice din Coreea de Sud afectează relațiile acesteia cu unele țări partenere din Europa. În prezent, este vorba despre Polonia, iar Coreea de Sud este alarmată de faptul că Varșovia nu va semna, cel mai probabil, acordul pentru achiziționarea a 820 de tancuri K2 Black Panther până la sfârșitul anului.