Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ecouri ale guvernări Trump. Germanii percep Statele Unite, nu Rusia sau China, ca principala amenințare la adresa democrației
06 mai, 17:57
În pofida simpatiei de care noul președinte american, Joe Biden, se bucură în rândul majorității europenilor, germanii continuă să privească Statele Unite cu un grad semnificativ de scepticism și percep ”partenerul transatlantic” drept principala sursă de amenințări la adresa democrației germane.

Aceasta este concluzia la care a ajuns Institutul de Cercetări Latana al Fundației Alianța Democrațiilor create de fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit unui sondaj sociologic, mai mult de o treime dintre germani (36%) cred că influența SUA asupra Germaniei reprezintă cel mai mare pericol pentru fundamentele unui stat democratic. Statele Unite au depășit China și Rusia, care reprezintă principale surse de amenințări pentru 33%, respectiv 29% dintre respondenți.

În plus, fiecare al doilea rezident al Germaniei evaluează negativ influența oficială a Washingtonului asupra democrației globale, în timp ce doar o treime dintre cei chestionați o consideră pozitivă.

Comentând rezultatele sondajelor, directorul executiv al Fundației Alianța Democrațiilor, Jonas Parello-Plesner, a pus rezultatele pe seama „efectului Trump”. „Mandatul prezidențial al lui Trump a provocat, fără îndoială, daune semnificative nivelului de încredere al partenerilor europeni în Statele Unite”, a declarat și un fost oficial al Ministerului de Externe danez.

G Ad:

În același timp, faptul că sondajul a fost realizat de la începutul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie 2021 demonstrează că noul președinte american, Joe Biden, nu a reușit să schimbe paradigma percepției Statelor Unite în Germania, în primele sale luni de guvernare.

Principalele elemente percepute ca amenințări din partea „partenerului transatlantic” au fost reprezentate de puterea corporațiilor americane din domeniul tehnologiei și de potențialul de restricționare a libertății de exprimare.

În plus, germanii au semnalat că amenințarea fundamentelor statului democratic vine și de la propriul guvern. Fiecare al doilea respondent din Germania a semnalat afectarea semnificativă a libertății de exprimare în timpul pandemiei, în timp ce doar unul din trei germani a salutat oportunitatea și legitimitatea acțiunilor autorităților federale.

Populația țării privește, de asemenea, cu îngrijorare la viitoarele alegeri pentru Bundestag, din punct de vedere al ingerințelor externe, aproape jumătate dintre respondenți considerând că amestecul unui stat străin va afecta rezultatele alegerilor.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Distrugătorul american USS Laboon a vizitat portul Constanța
Racheta turcă anti-navă ATMACA a trecut testul final. Turcii au scufundat în Marea Neagră o navă de luptă (Video)
F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16
Rusia își exprimă indignarea după testarea portavionului american USS Gerald Ford în largul coastei Florida
Lăsați în urmă de frică. Cel puțin 21 de luptători afgani ai forțelor speciale au fost măcelăriți după ce sprijinul terestru și aerian a eșuat
Pentru producția propriului avion de luptă de generaţia a V-a, Turcia construiește al doilea cel mai mare tunel aerodinamic din Europa
Republica Moldova vrea să „învețe” de la Polonia. Chișinăul și Varșovia vor colabora inclusiv în zona de securitate
SUA se alătură Uniunii Europene cu noi sancţiuni împotriva regimului condus de Aleksandr Lukaşenko
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro