Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ecouri puternice după ce Australia a rupt contractul cu Franța. Rusia cere monitorizarea atentă a construcției de submarine nucleare americane
17 sep, 17:55
Australia a rupt „contractul secolului” cu partea franceză în ceea ce privește construcția a 12 submarine, un program gigant care se ridica la aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Submarinul HMAS Onslow, din clasa Oberon, la Sydney. Sursă foto: Australian National Maritime Museum

Decizia Australiei a venit după ce în prealabil constructorul francez Naval Group a mărit costul programului, acesta aproape dublându-se, iar procentul de implicare în program al industriei din Australia a fost redus substanțial. Australia a rupt contractul și a decis să se îndrepte spre submarine nucleare americane, intrând astfel, după înzestrare, într-un club select al statelor care dețin submarine nucleare.

De partea cealaltă, decizia a provocat furie la Paris unde Franța a acuzat că a fost „înjunghiată pe la spate” iar președintele Joe Biden a apelat la tacticile predecesorului său Donald Trump

Australia va deține submarine nucleare fabricate în baza tehnologiei americane, ca parte a noii alianțe pentru securizarea Indo-Pacificului - AUKUS. 

AUKUS este o nouă alianță formată din Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

G Ad:

Însă pe lângă scandalul diplomatic care s-a născut între Franța și SUA ca urmare a deciziei Australiei de a rupe „contractul secolului” cu Naval Group, Rusia și mai ales China - ultima vizată direct de noua alianță din Indo-Pacific - și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modificarea statu quo-ului în regiune. 

 

Rusia cere monitorizarea atentă a construcției submarinelor nucleare australiene cu tehnologie americană

 

Mikhail Ulianov, reprezentantul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organizație internațională cu sediul la Viena, a declarat, citat de agenția de presă Tass, că AIEA trebuie să monitorizeze atent construcția de submarine nucleare pe care Australia o va demara. Declarația a fost făcută de către oficialul rus care comenta noua alianță din Indo-Pacific.

„Voi împărtăși în cadrul AIEA opinia mea. Construcția acestor submarine trebuie supravegheată îndeaproape de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică”, care a precizat că vor trebui respectat la virgulă atât „Tratatul de neproliferare cât și acordurile AIEA”. Moscova a cerut transparență în ceea ce privește construcția viitoarelor submarine nucleare ale Australiei.

Amintim că în 2016 Australia a desemnat constructorul francez Naval Group pentru a construit o nouă flotă de submarine, contract estimat la 40 de miliarde de dolari. Australia urmărește înlocuirea submarineor sale din clasa Collins. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec
Ucraina ar putea primi rachete Brimstone din Marea Britanie pentru echiparea navelor și avioanele de luptă
Scutul de la Deveselu, „bombardat” intens de Kremlin. Putin: Cu un singur click SUA pot transforma sistemul în armă ofensivă
Ministrul german al apărării: NATO trebuie să-i demonstreze Rusiei că este gata să folosească armele
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro