Perspectivă sumbră: Efortul de deminare a Ucrainei se va întinde pe mai multe generații
Forțele ruse au plantat mine explozive pe suprafețe extrem de extinse ale Ucrainei, făcând din aceasta țara cu cea mai mare prezență de mine terestre (antitanc și antipersonal) din lume. În prezent, se estimează că suprafața totală din Ucraina afectată de prezența minelor și a bombelor și obuzelor de artilerie neexplodate este de peste două treimi din suprafața totală a României.
Situația privind prezența minelor terestre în Ucraina nu poate fi stabilită cu exactitate datorită dinamicii în desfășurare a războiului, însă, conform datelor culese deja de guvernul ucrainean și de organizațiile umanitare care activează în domeniul deminării, gravitatea situației poate dura generații.
Greg Crowther, directorul de programe pentru Mines Advisory Group, o organizație neguvernamentală care ajută persoanele afectate de minele terestre, a declarat pentru The Post că situația minelor din Ucraina nu seamănă cu nimic din ultimele decenii.
"Cantitatea mare de muniţie din Ucraina este fără precedent în ultimii 30 de ani. Nu există nimic asemănător", a declarat acesta.
GLOBSEC, un think-tank global, a publicat recent o analiză care dezvăluie că aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei a fost supus unor lupte grele și ar necesita operațiuni de degajare amănunțite. Analiza a subliniat că forțele ruse au urmărit să facă vaste terenuri ucrainene fie foarte dificil de tranzitat, fie efectiv inutilizabile.
„Până în prezent, regiunile Harkov și Herson rămân cele mai contaminate regiuni din toate teritoriile eliberate, deoarece forțele ruse au fost prezente acolo pentru o perioadă mai lungă de timp”, se arată în analiză.
Provocările privind deminarea sunt diferite față de situația de dinainte de februarie 2022. În primul rând, luptele au fost mai intense și mai lungi ca durată; în al doilea rând, a fost utilizată o gamă mult mai mare de muniții explozive și, în cele din urmă, aria teritoriului potențial contaminat este de peste 10 ori mai mare decât era înainte ca trupele ruse să invadeze Ucraina.
„Forțele ruse sunt extrem de creative în a lăsa capcane bazate pe mine (n.t. - dispozitive explozive improvizate): pun dispozitive activate de victime pe animale, cadavre, precum și capcane duble și chiar triple pe drumuri, câmpuri și păduri”, continuă analiza. „În mod deliberat, rușii au vizat pentru contaminare zone agricole și terenuri agricole, cu scopul de a bloca folosirea acestora de către Ucraina în viitoarele activități economice”.
Lucrările de deminare sunt complicate și costisitoare. Acestea pot dura foarte mult timp pentru a fi finalizate, după cum arată eforturile care se depun de luni bune în jurul Kievului și în unele zone eliberate.
Mai mulți experți au căzut de acord că suprafața de teren contaminat din Ucraina este atât de mare, încât, cu un număr de 500 de echipe de deminare, curățarea țării de mine ar dura teoretic 757 de ani. La rândul său, Banca Mondială a estimat că cheltuielile cu lucrările de deminare ar putea depăși 37 de miliarde de dolari până în 2033.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News