Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Șeful NATO respinge apelul lui Emmanuel Macron de a pune Franța în centrul strategiei europene de apărare
17 feb, 15:45
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins apelul președintelui francez, Emmanuel Macron, pentru a pune descurajarea nucleară a Franței în centrul strategiei europene de apărare, afirmând că Statele Unite și Marea Britanie oferă deja o umbrelă de securitate eficientă, transmite Radio Europa Liberă.
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

"Trebuie să ne amintim că avem astăzi un descurajator nuclear european - 28 de aliați furnizează asta în fiecare zi și nu este doar o promisiune, ci este ceva care a fost acolo de zeci de ani", a spus Stoltenberg reporterilor la Conferința de Securitate din München. „Este încercat și testat, îl exercităm și este instituționalizat. Este garanția de securitate finală pentru Europa”, a declarat Stoltenberg, care a numit și Franța un „aliat foarte apreciat” ale cărui capacități nucleare au contribuit la securitatea generală a NATO.

Macron a făcut eforturi pentru o revizuire a problemelor de securitate și apărare ale Uniunii Europene ca răspuns la Brexit. În urma Brexit-ului, Franța este singura națiune a UE cu un arsenal nuclear, iar Macron a făcut presiuni pentru „autonomia strategică” europeană - capacitatea de a apăra continentul fără a se baza pe Washington, deși și-a declarat angajamentul față de NATO.

Într-un discurs de săptămâna trecută, Macron a cerut un dialog între țările UE cu privire la rolul pe care îl poate juca arsenalul nuclear francez, în timp ce a solicitat o „majorare” a cheltuielilor europene pentru apărare. Franța este membru NATO, dar nu pune la dispoziția alianței armele sale atomice. S-a mândrit mult timp cu descurajarea sa nucleară independentă, mai arată sursa citată.

Germania a preferat Statele Unite ca umbrălă de protecție nucleară în detrimentul Franței. "Problema nu este ca europenii să știe dacă trebuie să se apere cu sau fără Washington", a spus Macron în discursul său din 7 februarie. "Dar securitatea noastră derivă, de asemenea, inevitabil, dintr-o capacitate mai mare a europenilor de a acționa în mod autonom."

"Pentru a construi Europa de mâine, acestea nu pot fi sub control american. Infrastructura, porturile și aeroporturile noastre nu pot fi controlate de capitalul chinez, nici rețelele noastre digitale nu pot fi sub presiune rusă", a spus el.

La evenimentul de la Munchen, Macron a reiterat aceste sentimente, spunând: „Avem nevoie de o strategie europeană care să ne reînnoiască și să ne transforme într-o putere politică strategică”.

Vezi și: Franța a anunțat că a redus arsenalul nuclear la sub 300 de focoase

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România, acuzată că a trimis ajutor umanitar de proastă calitate în R. Moldova. Ambasada reacționează și acuză „dispute politice”
Nava purtătoare de rachete „Zborul” a plecat spre Bulgaria. Exerciții alături de fregata „Regina Maria” și nave din SUA, Turcia, Italia și Georgia
Scandalul primelor plătite de Rusia pentru uciderea soldaților SUA | Generalul Milley spune că SUA for face 'săpături'
Japonia, cel mai mare client extern al F-35. SUA dau undă verde unui contract uriaș pentru încă 105 aeronave
Baza Aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată de SUA. Americanii vor rotații ale aeronavelor de luptă pentru descurajarea Rusiei
Noua 'lege a protestelor' a scos grecii în stradă, înregistrându-se confruntări între protestatari și forțele de ordine
Nava maritimă pentru scafandri Grigore Antipa a intrat în reparații capitale
Percheziţii la sediul administraţiei prezidenţiale bulgare. Un consilier şi un secretar ai preşedintelui Radev, arestaţi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro