De altfel, Egiptul a fost principalul client extern al industriei aviatice ruse care în 2020 a exportat 40 de avioane noi de luptă, dintre care 22 de "Su-35" și 10 "MiG-29M"/"MiG-29 M2" în Egipt, 8 "Su-30SM" în Kazahstan și 6 avioane de antrenament "Yak-130" în Myanmar. Acestora li se adaugă și transferurile de avioane de luptă din stocul rusesc de "MiG-29" și "Su-24M" către armata siriană și către Armata Națională Libiană condusă de Khalifa Haftar.
Forțele Aeriene Egiptene dețin în prezent o flotă de aeronave de luptă cu pilot formată din: 220 "F-16", 20 "Mirage 2000", 24-48 "Rafale", 48 "MiG 29M2" și 30-42 "Suhoi Su-35", adică un total de 342-372 de avioane din generația 4 și 4++.
De asemenea, pe 28 ianuarie, Ministerul Apărării din Egipt a postat pe pagina sa de internet imagini cu drona "Wing Loong-1" și punctul de control al aeronavei aflate în înzestrarea Forțelor Aeriene Egiptene.
Egiptul deține o gamă puternică și variată de UAV-uri chinezești, compusă din 108 aeronave "Wing Loong-1", 32 de aeronave "Wing Loong lD", un număr neprecizat de aparate "CH-4" și aproximativ 20 drone grele de atac "CH-5". În plus, armata egipteană a contractat 76 de aeronave "Wing Loong-2" și intenționează să achiziționeze noile drone "CH-7".
Recent, Egiptul a decis chiar să se implice în producția de UAV-uri și a convenit cu Belarusul construirea unei linii comune de producție de la care se așteaptă dezvoltarea, într-o primă etapă, a unei drone militare de cercetare.
Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a relatat marţi Reuters.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.