Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
DefenseRomania publică o versiune prescurtată a discursului ținut de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, la 16 ianuarie, la Lancaster House. Acest discurs, fără nicio exagerare, este istoric. Oficialul britanic a anunțat începutul unei noi ere pentru întreaga lume. De asemenea, a subliniat rolul Regatului Unit în noile circumstanțe geopolitice. Grant Shapps subliniază că anul 2024 ar putea fi decisiv pentru Ucraina. 
Armata Regală a Marii Britanii, lansând salve de tun în apropiere de Tower Bridge, Londra. Photo credit: Royal Army
Armata Regală a Marii Britanii, lansând salve de tun în apropiere de Tower Bridge, Londra. Photo credit: Royal Army

Acest discurs merită cu siguranță să fie citit. L-am rezumat pentru dumneavoastră, lăsând declarațiile cheie legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de viitorul Europei și de noua ordine de securitate internațională. De asemenea, puteți citi textul integral aici.

În urmă cu 35 de ani, Margaret Thatcher a ținut un scurt discurs similar la Lancaster House. Ea a vorbit atunci despre optimismul ei cu privire la schimbările care au loc între Est și Vest. La doar două săptămâni mai târziu, Zidul Berlinului a căzut.

A fost începutul unei noi ere. Amenințările existențiale au fost înlăturate. Și un nou sentiment de bine la nivel global s-a răspândit în domeniul apărării.

Aceasta a fost epoca ''dividendelor păcii''. Ideea că, în timp ce apărarea ar trebui să fie maximizată în perioadele de tensiune, ea poate fi redusă la minimum în perioadele de pace. Conflictele nu au dispărut, desigur. Dar, în lipsa unei mari puteri care să amenințe continentul, pacea dădea impresia că este la tot pasul.

Cu toate acestea, nu toată lumea a primit memoriul. De fapt, dușmanii lumii libere se mobilizau.

Statul autocratic beligerant își făcea simțită prezența - după ce a scăpat cu anexarea ilegală a Crimeei în 2014, Putin și-a lansat invazia brutală a Ucrainei opt ani mai târziu. Și, în timp ce Rusia își continuă campania ilegală în Ucraina, China evaluează dacă Occidentul își pierde răbdarea.

Astăzi, Rusiei și Chinei li s-au alăturat noi puteri nucleare. Coreea de Nord care promite să-și extindă propriul arsenal nuclear. Și mai este și Iranul, al cărui uraniu îmbogățit ajunge până la 83,7%, un nivel la care nu are nicio aplicabilitate în scopuri civile.

În perioada Războiului Rece exista sentimentul că avem de-a face cu actori raționali. Dar, aceste noi puteri sunt mult mai instabile și iraționale. Putem presupune cu adevărat că strategia de distrugere reciprocă asigurată, care a oprit războaiele în trecut, le va opri și în viitor, atunci când va fi aplicată Gărzii Revoluționare Iraniene sau Coreei de Nord?

,,Acum, unii susțin că aceste amenințări nu sunt existențiale pentru Regatul Unit. Și totuși, ceea ce se întâmplă în altă parte, se întâmplă rapid și aici'', spune ministrul britanic al apărării, Grant Shapps.

În ultimii ani, am asistat la atacuri teroriste pe străzile Londrei, tentative de asasinat în Salisbury, furturi de proprietate intelectuală, tentative de imixtiune în procesele politice, o criză a costului vieții, adusă de Putin.

Și acum, comerțul nostru. Aproximativ 90% vine pe mare si este ținta teroriștilor. În lumea noastră online, adversarii noștri nu au nevoie să sară într-un tanc, să urce la bordul unui submarin sau să se urce într-un avion de luptă pentru a ne face rău. Războiul cibernetic înseamnă pur și simplu piratarea rețelelor noastre și urmărirea de la distanta a carnagiului economic care se desfășoară.

Anul trecut, aproape o treime dintre întreprinderile din Regatul Unit au fost tinta unui atac cibernetic. Iar costul total pentru economia britanică se ridică la miliarde de euro. Un număr semnificativ din aceste atacuri provin din Rusia și China.

Chiar și migrația în masă poate fi folosită în mod cinic împotriva noastră ca armă de război, așa cum au experimentat Polonia, Norvegia și Finlanda.

...

Acordând Ucrainei sprijinul nostru de neclintit și mobilizându-i și pe alții pentru cauza lor, inclusiv cu cel mai mare pachet de finanțare din istoria noastră, anunțat săptămâna trecută.

Astăzi, pentru prima dată, acest guvern alocă mai mult de 50 de miliarde de lire sterline pe an pentru Apărare, mai mult decât oricând înainte. Și am luat decizia crucială de a ne stabili aspirația de a ajunge la 2,5% din PIB cheltuit pentru apărare.

Și, pe măsură ce vom stabiliza și vom crește economia, vom continua să ne străduim să atingem acest obiectiv cât mai curând posibil.   

Dar acum este momentul ca toate națiunile aliate și democratice din întreaga lume să facă același lucru, asigurându-se că și cheltuielile lor pentru apărare sunt în creștere.

Pentru că epoca ''dividendelor păcii'' s-a încheiat. Peste cinci ani, am putea avea în față mai multe teatre de operații care să implice Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă - dacă vă uitați la conflictele actuale din întreaga lume - este mai probabil ca numărul acestora să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul - este probabil să crească.

Așadar, 2024 trebuie să marcheze un punct de inflexiune.

Pentru Ucraina, acesta va fi un an în care soarta națiunii lor poate fi decisă. Pentru lume, acesta va fi cel mai mare an democratic din istorie, cu aproape jumătate din populația lumii mergând la urne. Iar pentru Marea Britanie trebuie să fie, de asemenea, un moment în care se va decide viitorul apărării noastre naționale. Alegerea este dificilă.

...

Ne aflăm într-o nouă eră și trebuie să fim pregătiți să ne descurajăm inamicii, să ne conducem aliații și să ne apărăm națiunea.

În ceea ce privește descurajarea, este vorba despre faptul că Regatul Unit trebuie să obțină un avantaj strategic față de inamicii săi. Fundamentul acestui avantaj este, bineînțeles, inițiativa noastră în domeniul nuclear. Într-o perioadă în care pericolul nuclear crește, forța noastră continuă de descurajare pe mare oferă cea mai bună protecție.

De aceea, cheltuim aproximativ 31 de miliarde de lire sterline pentru a achiziționa submarine Dreadnought de ultimă generație și pentru a ne moderniza capacitatea de descurajare.

Într-o lume mai tensionată, trebuie să aplicăm același deziderat de descurajare și forțelor noastre convenționale - așa că am făcut din modernizare o prioritate esențială. Luând deciziile pe termen lung privind capacitățile de care avem nevoie pentru a transforma forțele noastre armate într-o forță de descurajare formidabilă.

Într-o lume complexă, nicio națiune nu-și poate permite să acționeze singură, așa că trebuie să continuăm să ne consolidăm alianțele, astfel încât lumea să știe că acestea nu pot fi rupte. Apărarea este, din multe puncte de vedere, piatra de temelie a relațiilor noastre în întreaga lume. Iar printre parteneriatele noastre, NATO rămâne în continuare primordial.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială

Ştiri Recomandate

Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
pixel