Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan ignoră SUA și anunță: Turcia va interveni în Siria
06 aug, 18:28
Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi la Ankara că țara sa va lasa o nouă ofensivă în nordul Siriei, în pofida poziției Statelor Unite care condamnă ferm orice operațiune turcă pe teritoriul sirian.

Turcia va plăti un preţ mai mare mai târziu dacă nu face ceea ce este necesar în nordul Siriei astăzi, a declarat de asemenea preşedintele turc, care a anunţat că va lansa o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă.

Ankara a mai întreprins două operaţiuni militare în nordul Siriei. Într-un discurs rostit în prezenţa ambasadorilor Turciei, Erdogan a spus că acest ''proces va fi, cu voia lui Dumnezeu, foarte curând dus într-o nouă etapă''.

 

Turcia ignoră poziție SUA în războiul din Siria

 

Turcia consideră că miliţiile kurde YPG (Unităţi de apărare a poporului) sunt o "emanaţie teroristă" a mişcării pentru independenţă kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic.

Secretarul apărării american Mark Esper, aflat în vizită în Japonia, a declarat tot azi că orice operaţiune turcă în nordul Siriei va fi ''inacceptabilă'', iar Statele Unite vor împiedica incursiunile unilaterale, în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Ankara, relatează Reuters şi AFP.

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei "zone de securitate" de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după ameninţările din decembrie ale lui Erdogan de a pătrunde în Siria.

Legăturile dintre cei doi aliaţi NATO au fost tensionate de o serie de probleme, între care excluderea Turciei de către Statele Unite din programul de producţie şi furnizare de avioane de luptă F-35 după ce Ankara a cumpărat sisteme anti-rachetă ruseşti S-400, întrucât Washingtonul consideră că astfel Rusia ar putea afla secrete ale avionului F-35.

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia
Polonia îşi face propria armată cibernetică