Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Erdogan vrea Turcia într-o ligă superioară și cere industriei să construiască portavioane. Însă problema Ankarei e că nu deține avioane
04 sep, 21:01
La finalul lunii august președintele Recep Tayyip Erdogan și-a declarat intenția ca Turcia să facă următorul pas și să devină o putere care produce portavioane.
TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com

Citat de publicația turcă Hurriyet, Erdogan a declarat că Turcia trebuie să treacă la următoarea etapă în domeniul industriei de apărare. Declarația a fost făcută în cadrul unei ceremonii care a avut loc la șantierul naval de la Tuzla.

În opinia președintelui turc, conflictele regionale din jurul țării sale obligă Ankara să treacă la o ligă superioară în care industria de apărare turcă să producă portavioane.

Erdogan precizează că datorită realizărilor tehnologice din industria de apărare autohtonă, Turcia și-a întărit forțele armate atât la nivel aerian, maritim și terestru, adăugând că astfel Ankara e capabilă să își ducă la bun final politicile naționale în Mediterana de Est și Marea Egee.

Președintele turc a mai precizat, potrivit sursei citate, că țara sa se numără printre cele 10 state capabile să dezvolte un portavion. Erdogan chiar a avansat un număr, precizând că Ankara poate construi cu succes trei portavioane.

 

Turcia vrea portavioane, dar nu deține încă avioane pentru ele

 

Cei de la UK Defense Journal sunt sceptici că turcii vor construi portavioane în viitorul apropiat. Totuşi, nu e exclus ca Ankara să dezvolte pe modelul TCG Anadolu - navă multi-rol de asalt amfibiu de tip LHD (Landing Helicopter Dock), care pe lângă elicopte, poate opera și avioane Harrier sau F-35B. 

TCG Anadolu, proiectată prin transfer tehnologic și asistență de spaniolii de la Navantia, ar trebui să intre în serviciu în 2021. Construcția unei nave identice intitulată TCG  Trakya ar putea debuta curând.

Problema pentru turci, indiferent că vor reuși să dezvolte portavioane ori vor continua pe modelul TCG Anadolu, o reprezintă chiar avioanele. TCG Anadolu a fost dezvoltată pentru F-35B, dar ulterior Turcia a fost exclusă din programul F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme rusești S-400. 

Turcia are nevoie reală și de avioane pentru aceste nave.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro