Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Estonia amenință că își retrage forțele din Mali dacă mercenarii ruși de la Wagner vor fi prezenți în această țară
24 sep, 19:24
Estonia a amenințat că își va retrage forțele care acționează în Mali dacă țara africană va pune în aplicare intenția de a colabora cu compania privată rusă Wagner.

"Dacă se încheie un acord de cooperare cu grupul Wagner, iar compania va începe să opereze în Mali, forțele estoniene vor pleca", a declarat miercuri ministrul eston al apărării, Kal Lannett, într-un interviu acordat postului de radio național "Vekirraadio".

"Depinde de francezi să decidă dacă pot lucra alături de o companie rusă de securitate, dar Estonia cu siguranță nu poate face acest lucru", a afirmat Lannett.

Aproximativ 100 de membri ai Forțelor de Apărare din Estonia participă la misiuni de pace în Mali, ca parte a operațieii militare "Barkhane" lansată de Franța în țară din 2014, în scopul eliminării grupurilor armate din Sahelul african.

Luni, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a avut discuții cu omologul său malian, Sadio Camara, în urma unor informații potrivit cărora guvernul militar al țării este aproape de a încheia un acord pentru angajarea a 1.000 de mercenari.

G Ad:

La rândul său, premierul interimar al Mali, Chogoel Kokala Maiga, a precizat săptămâna trecută că discuțiile dintre guvernul său și Wagner au fost motivate de retragerea franceză.

Influența crescândă a companiilor paramilitare rusești în Republica Centrafricană nemulțumește Franța. Mercenarii ruși Wagner activează în Republica Centrafricană, Sudan, Libia și Mozambic pentru a instrui armatele locale și proteja VIP-urile sau minele de aur, diamante și uraniu în punctele fierbinți.

Operația franceză "Barkhane", care include 5.100 de militari, nu a reușit să curețe Sahelul de militanți, în pofida prezenței forțelor Uniunii Africane și a sprijinului militar din țările europene.

Franța a anunțat, la începutul lunii iulie 2021, că va relua operațiile militare comune în Mali, după ce le-a suspendat la începutul lunii iunie, în urma unei lovituri de stat militare în țară, a doua în mai puțin de un an.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Raport OSCE: Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina îşi maschează prezenţa. Mai multe lansatoare de rachete GRAD au fost ascunse în camioane
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro